Current track

Title

Artist

Σάκης Βαρυπάτης: Δεν υπάρχουν «γαλάζιες ακρίδες» στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

05/04/2023


«Θέλω να δώσω κάποιες απαντήσεις με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Νοσοκομείου, διότι μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα κόμματα να αγωνιούν, όμως δεν πρέπει να σπιλώνεται η υπόληψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να χαρακτηριζόμαστε ως «γαλάζιες ακρίδες», την ώρα που έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και με τις καταγγελίες μας πως δεν είμαστε.

Έγινε ερώτηση από δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον χαλκό που τοποθετήθηκε σε επιφάνειες του νοσοκομείου. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή να πω ότι στις 17 Οκτωβρίου του 2022 το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου δημοσίευσε σύμβαση για ανάθεση έργου «αντιμικροβιακής θωράκισης», με χαλκό, φίλτρα αέρα, γεννήτριες κι εξοπλισμό απολύμανσης, ύψους 258.510 ευρώ. Το ποσό μόνο για τον χαλκό ήταν 78.000 περίπου και με τον ΦΠΑ έφτασε στις 97.000 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι πως η όλη διαδικασία έγινε με ηλεκτρονικό δημόσιο και διεθνή διαγωνισμό, και όχι με απευθείας ανάθεση, όπως συνέβη σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Κακώς λοιπόν μας έχουν συμπεριλάβει στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αλλά 11 νοσοκομεία. Τονίζω πως σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος έκανε επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής με χαλκό και εφαρμογή φίλτρων αέρα με ιόντα χαλκών στις μονάδες κλιματισμού, καθώς έχει διαπιστωθεί από πρόσφατες μελέτες και πιστοποιητικά αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, ότι μειώνει το μικροβιακό φορτίο στην επιφάνειά τους σε ποσοστό άνω του 99% εναντίον των ιών COVID και H1N1. Ουσιαστικά με αυτή την ενέργεια θωρακίσαμε το νοσοκομείο.

Παράλληλα επισημαίνω ότι εξασφαλίσαμε πως ο χαλκός που τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο δεν είναι προϊόν κλοπής, αφού στους όρους μεταξύ άλλων υπάρχει τεχνική προσφορά και πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ότι οι χώρες παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων είναι η Ελλάδα και η Νότιος Κορέα.

Αυτή που περιγράφω είναι η πραγματικότητα και όποιος διαφωνεί έχοντας άλλα στοιχεία, μπορεί κάλλιστα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Να γνωρίζει πάντως ότι λειτουργήσαμε σύμφωνα με το γράμμα της Νομοθεσίας και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Διασφαλίσαμε με τις πράξεις μας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και των πολιτών.

Μετά από 3 χρόνια πανδημίας υπάρχει κόπωση στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και η ανάγκη για στελέχωση με γιατρούς είναι συνεχής. Έχει ενισχυθεί το επικουρικό προσωπικό και πιστεύω πως οι υπάρχοντες εργαζόμενοι, τους οποίους και ευχαριστώ για την προσφορά τους, θα εξυπηρετήσουν τα περιστατικά που θα προκύψουν την καλοκαιρινή περίοδο και θα είναι αυξημένα. Για τους γιατρούς προσθέτω πως πολλοί από αυτούς έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ και να θέλει να έρθει κάποιος εδώ είναι πολύ δύσκολο να βρει σπίτι να μείνει, λόγω έλλειψης και ακριβών ενοικίων. Να ξέρετε πως κάνουμε συνεχώς προκήρυξη θέσεων.

Οι καταγγελίες για τον υπάλληλο του νοσοκομείου που έπαιρνε έργα με απευθείας ανάθεση, έχουν πάρει τον δρόμο τους και σύντομα θα βγει και το πόρισμα. Σαν Διοικητικό Συμβούλιο θέλουμε να πέσει άπλετο φως και ήμασταν εκείνοι που μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα, προβήκαμε σε σχετικές ενέργειες.

Το ΔΣ του νοσοκομείου ούτε παρεμβαίνει σε μεταθέσεις ή άλλου είδους εξυπηρετήσεις και βεβαίως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε πιέσεις από πουθενά και βοηθάμε ώστε η λειτουργία του νοσοκομείου να είναι ομαλή.

Έχετε δίκιο ότι δεν έχουμε επικοινωνήσει όπως θα έπρεπε τα σημαντικά πράγματα που γίνονται στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπως είναι οι ειδικές θεραπείες. Υπάρχουν σχετικά παράπονα και από τους γιατρούς γι αυτό το θέμα. Μόλις τοποθετηθεί ο νέος διοικητής, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τις εθνικές εκλογές, θα εισηγηθώ να γίνεται ένας απολογισμός δράσεων κάθε έξι ή κάθε τρεις μήνες…».


Current track

Title

Artist