Current track

Title

Artist

Ρόδη Κράτσα: Το έργο μας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεχίζεται

25/04/2023


«Το Ναυάγιο είναι ένα ιδιαίτερο τοπόσημο της Ζακύνθου, αλλά και όλη της Ελλάδας. Λόγω και της κλιματικής αλλαγής έχουν υποστεί διάβρωση τα πρανή και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του μνημείου αφενός και, αφετέρου, για την ασφάλεια των επισκεπτών μας.

Αυτή η κυβέρνηση δεν έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Συνέστησε την Επιτροπή με προφανή στόχο να γίνουν κάποια πράγματα, σε συνεργασία βεβαίως με τους τοπικούς παράγοντες.

Τα μέλη της Επιτροπής παραιτήθηκαν, ως μια συμβολική πράξη. Εγώ έμεινα στη θέση μου, γιατί έχω μάθει να παλεύω να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και προσθέτω πως δεν υπήρχε και διάδοχο σχήμα.

Οι απόψεις όλων είναι σεβαστές και καταλαβαίνω πως ήθελαν με την κίνησή τους αυτή να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα.

Η ιδέα της πλήρους απαγόρευσης της επισκεψιμότητας στο Ναυάγιο δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Πριν έρθω στην εκπομπή σας, συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Δεν θα αλλάξει η ΚΥΑ σε ό,τι αφορά την κολύμβηση, που πλέον δεν μπορεί να υπάρξει.

Από κει και πέρα το Λιμεναρχείο θα ελέγχει τα βραχώδη σημεία και την ακτογραμμή. Ξέρετε έχουμε την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των επισκεπτών και αυτός ήταν ο στόχος μας όταν η Περιφέρεια, και χωρίς να της το ζητήσει κανείς, επέλεξε να κατασκευάσει δρόμο διαφυγής πρώτης κατηγορίας και αυτό που εκκρεμεί για να προχωρήσει είναι μια έγκριση της Αρχαιολογίας.

Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 32. Εξήγησα στον κ. Κικίλια πως για να βάλει η Περιφέρεια φράχτη στο πλάτωμα του Ναυαγίου και για να υπάρξει ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης, απαιτούνται χρήματα. Χρειάζεται μια διαδικασία να ακολουθηθεί, γιατί ο υπουργός δεν μπορεί να υπογράψει ένα τσεκ άμεσα, όπως ξέρετε. Παρακολουθούμε το θέμα και σύντομα πιστεύω πως θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

ΚΑΣΤΡΟ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανάδειξε το Κάστρο της Ζακύνθου στο υπουργείο Πολιτισμού και ήδη εξασφαλίστηκε ποσό για να συντηρηθούν τα κτήρια που υπάρχουν μέσα σε αυτό.
Παράλληλα, τα πρανή του Κάστρου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και το θέμα έχει πάρει το δρόμο του.
Ως εκ τούτου πιστεύω πως όλοι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις.

ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ: Κι εμείς, όπως και ο Μητροπολίτης Δωδώνης, θέλουμε τα έργα να γίνονται γρήγορα.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει τους δικούς του ρυθμούς, όμως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν συνεργεία που θα μένουν στα Στροφάδια. Τελικά το κατορθώσαμε αυτό και προχωράμε.

ΜΠΑΛΛΟΣ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της και διεκπεραιώσαμε όλους τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν.
Εις το εξής το θέμα το χειρίζονται άλλοι και εμείς πιέζουμε για να δοθούν όσο πιο έγκαιρα οι αποζημιώσεις.
Σας λέω χαρακτηριστικά πως όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στην Περιφέρεια, ολοκληρώσαμε τους φακέλους για τον σεισμό του 2014 που είχε γίνει στην Κεφαλονιά. Έχουμε αποδείξει την ικανότητα μας.

ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Και σε αυτή την περίπτωση όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, διαπιστώσαμε πως δεν είχε παραχωρηθεί το κεντρικό κτήριο και το κυλικείο. Ήταν μια ατέλεια της δημόσιας διοίκησης.
Θέλουμε να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζονται πυροσβέστες και πληρώματα του ΕΚΑΒ. Να γίνουν δηλαδή ξενώνες για τις στεγαστικές ανάγκες που προκύπτουν, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Αυτό το έργο δεν μπορεί δυστυχώς να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, γιατί έχει προϋπολογισμό άνω των 10 εκ. ευρώ.
Προσπαθούμε να το πραγματοποιήσουμε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εντάσσοντας κι ένα έργο από την Κεφαλονιά.

ΛΙΒΑΣ: Το έργο του νέου εργοστασίου για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα.
Ο Λίβας επί των ημερών μας, δεν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής εκμετάλλευσης!
Θα διοργανώσουμε επισκέψεις στο χώρο για να ενημερωθείτε πλήρως για το τι γίνεται εκεί και εσείς οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολίτες.
Δεν έχουμε επιλύσει ακόμη την οικονομική διαφορά που έχει ο Δήμος Ζακύνθου με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και αυτό είναι λυπηρό.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου έχει μια άλλη γνώμη για τα οικονομικά δεδομένα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Δήμαρχο της Νότιας Κέρκυρας.
Θέλω να πω ότι εμείς και παρά την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν προβήκαμε σε καμία ανατίμηση απέναντι στους Δήμους, ενώ προσλάβαμε και το λιγότερο προσωπικό από κάθε άλλη Περιφέρεια.
Στο Νότιο Αιγαίο πήραν 73 υπαλλήλους και εμείς μόλις 11. Αυτό είναι ένα επίτευγμα για τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ: Ο κ. Τρεπεκλής είναι μόνιμα αντάρτης και δεν ξέρω κατά πόσον πρόσκειται στη ΝΔ ή είναι Νεοδημοκράτης.
Εκείνο που γνωρίζω με βεβαιότητα να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή!
Εμείς πείθουμε τους συμπολίτες μας με το έργο μας και δεν ασχολούμαστε με… πειραματισμούς!
Δεν ξέρω αν έχει φτιάξει συνδυασμό στη Ζάκυνθο με την κ. Χριστίνα Λούντζη, από εσάς το ακούω…

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω τα χαρίσματά του και είναι γεγονός πως θα ήθελα να συνεχίσουμε μαζί. Επέλεξε να κατέβει στο Δήμο Ζακύνθου.
Μια Περιφερειάρχης πρέπει να δοκιμάζει τα στελέχη της και να προβαίνει σε αλλαγές, εφόσον αυτό το κρίνει σκόπιμο. Εξάλλου, αυτό το δικαίωμα είναι νομοθετημένο.
Στον κ. Στασινόπουλο ανέθεσα τον σημαντικό τομέα της επιχειρηματικότητας. Θα κάνει την προσπάθειά του για τον Δήμο.
Σαν Περιφερειάρχης τονίζω πως όποια κι αν είναι η Δημοτική Αρχή, θέλω να έχω καλή συνεργασία μαζί της, γιατί ο ρόλος και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης είναι κομβικής σημασίας.

ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ: Είναι αστείο να με κατηγορούν κάποιοι λίγοι στα καφενεία, επειδή πήγα να ευχηθώ τα χρόνια πολλά σε ανθρώπινο επίπεδο, στον κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.
Ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή του, γιατί οπότε κι αν ζητήσαμε τη βοήθειά του, μερικές φορές μαζί με τον κ. Στασινόπουλο, ήταν πάντα «παρών» στα ζητήματα της φιλοξενίας ανθρώπων που είχαν έρθει να βοηθήσουν το νησί μας όταν υπήρχαν φυσικές καταστροφές.
Θα πω λοιπόν, ότι χάρηκα που πήγα εκεί και δεν θα απολογηθώ σε κανέναν. Τα χρόνια πολλά τα είπα και στον κ. Στασινόπουλο που έκανε μια παρόμοια εκδήλωση σε άλλον χώρο.
Καταλαβαίνω ότι έχουμε προεκλογικό αγώνα, αλλά να αφήσουμε στην άκρη τον λαϊκισμό, την εμπάθεια και τον διχασμό!

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Πρόκειται για έναν ικανό Αντιπεριφερειάρχη που έφερε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και διακρατικές συμφωνίες.
Θα τον χαρακτήριζα «μοναχικό καβαλάρη», διότι την αύξηση στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την πέτυχε χωρίς να έχει δίπλα του μια μεγάλη ομάδα επιστημονικών συνεργατών.
Πιστεύω πως θα συνεχίσουμε μαζί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αν έβγαζα τον κ. Καποδίστρια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον έκανα χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, θα είχαμε ένα μεγάλο κενό.
Εκτός των άλλων, ποτέ δεν είχα δηλώσει πως ο δεύτερος σε ψήφους θα γινόταν Αντιπεριφερειάρχης, εφόσον αλλάζαμε τον πρώτο.

ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ: Είναι μια δραστήρια Αντιπεριφερειάρχης και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.
Ταυτόχρονα έχει υπό την ευθύνη της και τον έλεγχο των οικονομικών στην Περιφέρεια, γιατί είναι η μόνη διαθέσιμη και σχετική με το αντικείμενο αυτό. Κάνει καλή δουλειά.

ΕΡΓΑ: Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχαμε να επουλώσουμε πολλές πληγές στα Ιόνια Νησιά.
Είμαστε υπερήφανοι για πολλά πράγματα και κυρίως για την οδοποιία και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα γραφεία μας και οι πόρτες μας ήταν πάντα ανοιχτές για τους συμπολίτες μας και προσπαθούσαμε συνεχώς να καταγράφουμε τον παλμό της κοινωνίας.
Η στήριξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου είναι τιμητική και θα εργαστώ με τον ίδιο ζήλο στην Περιφέρεια και τα επόμενα έτη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ: Κάθε φορά που έρχομαι στο νησί μας συγκινούμαι. Εδώ έζησα τα παιδικά μου χρόνια και έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις.
Όσο μου επέτρεπαν οι υποχρεώσεις, αλλά και οι περιορισμοί που υπήρχαν λόγω Covid, ερχόμουν και είχα επαφή με τους συμπολίτες μας. Σίγουρα θα ήθελα κι εγώ αυτό να γίνεται πιο συχνά.
Θα πω όμως, ότι στα χρόνια του κορωνοιού ήμουν σε ένα νησί και αντί να έχω δια ζώσης συνάντηση με τους φορείς εκεί, αυτό γινόταν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Καταλαβαίνετε πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές από κάθε άποψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αλλάξει η χώρα μας σελίδα και να αντιμετωπίσει επαρκώς τις πολλές κρίσεις που περάσαμε.
Δικαιούται να έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα επόμενα χρόνια.
Η Ζάκυνθος θα εκλέξει «γαλάζιο» Βουλευτή. Έχουμε τρεις άξιους υποψηφίους…».


Current track

Title

Artist