Προχωράμε με σύμπνοια και ομαδικότητα στο Τοπικό Συμβούλιο Πόλης/ Συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για σοβαρά θέματα και περιμένουμε αποτελέσματα
31/05/2024
«Τη στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι στην Αλεξάνδρου Ρώμα, όπου τόσο η Δημοτική Αστυνομία, όσο και η Τροχαία, επί δύο συνεχόμενες ημέρες ελέγχουν τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την πεζοδρόμηση της Ρώμα, της 21ης Μαίου, αλλά και της Λεωνίδα Ζώη από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.
Γνωρίζεται πως το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης έχει γνωμοδοτικό ρόλο, ωστόσο ανάμεσα στα μέλη του, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, υπάρχει σύμπνοια σε πολλά θέματα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.
Βάζουμε επί τάπητος σημαντικά θέματα και μας προβληματίζει που δεν έρχονται πολλοί πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι υπηρεσιών. Στην τελευταία συνεδρίαση ήρθαν μόνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Διονύσης Πλέσσας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Νίκος Γιακουμέλος, και ο κ. Γιώργος Τσουρουνάκης. Έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις και περιμένουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τις υιοθετήσει και να τις υλοποιήσει.
Ένα σημαντικό θέμα που συζητήσαμε ήταν η απαγόρευση της στάθμευσης των λεωφορείων στη Στήλη των Πεσόντων, διότι δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο και υπάρχει επικινδυνότητα για ατυχήματα. Προτείνουμε μάλιστα να φύγουν από εκεί και τα ημερόπλοια και να πάνε στο χώρο που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ο υπερτουρισμός έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα και θα πρέπει να αντιληφθούν και οι επιχειρηματίες που βγάζουν χρήματα, ότι απαιτείται να κάνουμε ενέργειες για να βελτιωθούν τα πράγματα. Ο Δήμος καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να μετατραπεί σε πάρκινγκ ο χώρος της Μαρίνας και θα ήταν μια λύση να πήγαιναν εκεί όλα τα ημερόπλοια για να μην επιβαρύνεται κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πικριδιώτισσας και της Μπόχαλης, όπου βρίσκεται το Κάστρο, να πω ότι η Δημοτική Αρχή έκανε προσπάθεια, προκειμένου αυτό να καθαριστεί πρώτα περιμετρικά και στη συνέχεια μέσα, όμως το Δασαρχείο που εκτελεί μια εργολαβία ύψους 1,5 εκ. ευρώ είχε άλλη άποψη.
Προσθέτω ότι το ελληνικό δημόσιο είναι «βραχνάς» για τον Δήμο, αφού για να κάνεις κάτι χρειάζεσαι την έγκριση τουλάχιστον τριών υπηρεσιών και η γραφειοκρατία λειτουργεί ως εμπόδιο.
Συζητήσαμε επίσης και αποφασίσαμε να γίνει επανέλεγχος όλων των αδειοδοτημένων θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ, έμπροσθεν των ιατρείων και σε επιχειρήσεις. Συμπληρώνω πως οι άδειες στα ιατρεία είχαν δοθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2004.
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να παραχωρεί θέση στα φαρμακεία, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα ιατρεία. Δεν επιτρέπεται ταυτόχρονα φαρμακοποιοί ή γιατροί, να δεσμεύουν τις θέσεις στάθμευσης που έλαβαν κατά το παρελθόν, ακόμα και τις ώρες που δεν λειτουργούν. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα κάτι τέτοιο.
Εμείς προτείνουμε να συσταθεί Επιτροπή που θα απαρτίζεται από δύο δημοτικούς συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), έναν τοπικό σύμβουλο, έναν δημοτικό αστυνομικό και έναν τροχονόμο, που θα αναλάβουν τον επανέλεγχο που πρέπει να γίνει.
Για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που πιάνουν πενήντα θέσεις στο κέντρο της πόλης, έχουμε λάβει απόφαση να απομακρυνθούν εδώ και 2 μήνες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα γίνει ανάθεση σε εταιρεία για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Να πω ακόμη ότι ο Δήμος έχει βρει χώρους στην περιοχή των Καμινίων και έως το τέλος του Ιουνίου θα λειτουργούν ως πάρκινγκ, με τους πολίτες να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους εκεί, δίχως να πληρώνουν αντίτιμο. Συνολικά είναι 150 θέσεις.
Με τον κ. Γιακουμέλο κουβεντιάσαμε το θέμα των απορριμμάτων και διαπιστώσαμε πως στην πεζή καθαριότητα υπάρχουν 48 άτομα, τα οποία είναι λίγα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Παράλληλα, χρειάζονται περισσότερα μηχανήματα, αλλά και επιπλέον κάδοι.
Η κατάσταση με την αποκομιδή πάντως, είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και γίνονται δύο με τρία δρομολόγια, ημερησίως. Έχω συζητήσει με αρκετούς επιχειρηματίες της πόλης, από τους οποίους ζήτησα να γίνεται ένας υποτυπώδης διαχωρισμός των σκουπιδιών, όπως το χαρτί…».