Current track

Title

Artist

Παύλος Κολοκοτσάς: Ποτέ δεν κατηγορήθηκα για τίποτα και έφυγα με ψηλά το κεφάλι από το Δήμο

31/07/2023


«Πάντοτε είχα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου μου για τους δημότες και ποτέ δεν πολιτεύτηκα κρυπτόμενος. Έτσι θα πρέπει να κάνουν όλοι οι Δήμαρχοι. Πριν αναλάβω τα ηνία του Δήμου είχα κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό με έμφαση στο κοινωνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Αρετάκης να βγει δημόσια να μας πει ποιοι είναι οι απατεώνες και οι κλέφτες, γιατί εγώ στο ταμείο του Δήμου στις 31/8/2019 άφησα χρηματικό υπόλοιπο ύψους 5.965.564,40 ευρώ. Εξάλλου, πρόσφατα ορκωτοί ελεγκτές επιβεβαίωσαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως όχι μόνο δεν υπήρξαν ατασθαλίες, αλλά κάναμε και προσπάθειες για να βελτιώσουμε τα οικονομικά δεδομένα.

Τακτοποιήσαμε, ως Δημοτική Αρχή, οφειλές στο ΙΚΑ και προβήκαμε σε ρυθμίσεις για χρέη, όπως η ΣΑΖ. Έκανα το καθήκον μου ως Δήμαρχος κι ας μην ξεχνάει κανείς ότι παρέλαβα τη βόμβα των σκουπιδιών με έναν ΧΥΤΑ στον Σκοπό κλειστό, ενώ για το Λίβα είχαν προσφύγει συμπατριώτες μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τα σκουπίδια δεν ήθελα να φτιαχτεί ΧΥΤΥ, αλλά εργοστάσιο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και είχα συναντήσεις γι αυτόν τον σκοπό με την Πρέσβη της Πολωνίας και όχι μόνο.

Δεν αποφασίζω εγώ για το ποιος θα βγει Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, όμως όπως έκανα πάντα οφείλω να πω την αλήθεια: Ο Θοδωρής Γαλιατσάτος με βοήθησε με το θέμα των χρηματοδοτήσεων για τα απορρίμματα, παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Στόχος μου ήταν πάντα η επίλυση των προβλημάτων και όχι τα πολιτικά παιχνίδια.

Βρήκα επίσης τότε σκαμμένη την πλατεία Σολωμού και είχα μείωση πόρων κατά 65%. Δέχθηκα πολλές φορές πόλεμο και όλα άρχισαν από το άγαλμα του Κινέζου φιλόσοφου Κομφούκιου που βάλαμε στην πλατεία Αγίου Λουκά.

Κατ’ αρχήν να πω ότι ο Κομφούκιος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος και εφάμιλλος του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μαζί με τον κ. Τάσο Λιάσκο, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια, αδελφοποιήθηκε ο Δήμος Ζακύνθου με την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της Ρώσικης εβδομάδας είχα ενημερωθεί πως ο Μητροπολίτης Δωδώνης θα μας έκανε επίθεση. Πράγματι έτσι έγινε. Άρχισε να λέει μέσα στο πολεμικό πλοίο που είχε έρθει εδώ ότι… κάτι βλάκες έφεραν στη Ζάκυνθο τον Κομφούκιο.

Εγώ αντέδρασα και του απάντησα πως δεν του επιτρέπω να μιλάει έτσι. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα. Δεν πτοήθηκα και άφησα στη Ζάκυνθο σχεδιασμό με έργα 80 εκ. ευρώ, όμως ο Δήμαρχος μαζί με ειδικό σύμβουλό του τα έκοψαν. Δυστυχώς, όταν έκανα τον απολογισμό αυτών των έργων κανένα ΜΜΕ δεν το προέβαλλε.

Η περιοχή του Ναυαγίου είχε κηρυχθεί αναδασωτέα και επιχειρήσαμε να φτιάξουμε δρόμο διαφυγής, αλλά και να αξιοποιήσουμε την περιοχή. Η όλη προσπάθεια πήγε στράφι, γιατί έβαζε εμπόδια η εκκλησία. Θυμάμαι πως ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης έβαλε την υπόθεση αυτή και τα έγγραφά μας στο συρτάρι, διότι δεν ήθελε να εναντιωθεί στην εκκλησία.

Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα τα στέλναμε στο Αγρίνιο και ο προγραμματισμός προέβλεπε την εγκατάσταση 1.400 κάδων. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει γίνει η προμήθειά τους; Που είναι οι μπλε κάδοι; Εξαιτίας αυτής της κατάστασης δίνουν τους καφέ για να βάζει ο κόσμος σκουπίδια μέσα!

Μόνο εμένα ήξερε να κυνηγάει το υπουργείο Εσωτερικών και οι λοιποί φορείς του κράτους. Σήμερα, που δεν γίνεται τίποτα στο νησί, είναι όλα καλά. Έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων στη Δημοτική Αρχή Αρετάκη, αλλά κανείς δεν ελέγχει αν χρησιμοποιήθηκαν και που τα λεφτά.

Αν δεν έβαζα τις λάμπες Led και δεν κάναμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65%, αυτή τη στιγμή η Ζάκυνθος θα πλήρωνε πολύ ακριβά την ενεργειακή κρίση. Παρόλα αυτά ο κ. Αρετάκης στην αρχή λοιδώρησε κι’ αυτό το έργο, όμως τα χωριά μας είναι φωταγωγημένα. Έλαμψε ο κόσμος.

Της Δημοτικής μου Αρχής είναι και τα έργα του Open Mall και της οδού Ταβουλάρη. Ο κ. Αρετάκης δεν τα ήθελε όμως τα εκτελεί και προσπαθεί να το περάσει στην κοινωνία ως δικό του έργο. Οι πολίτες όμως, θυμούνται και κρίνουν. Δεν έχω καμία επικοινωνία μαζί του επί 4 χρόνια και η μόνη φορά που πήγα στο Δήμο ήταν όταν με προσκάλεσαν στα εγκαίνια του νέου δημοτικού θεάτρου, ένα έργο που αποπερατώσαμε εμείς με τον κ. Τσίπηρα.

Παράλληλα, εξασφαλίσαμε 600.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Σκοπού και επί των ημερών μας λειτουργούσε ο βιολογικός για τα στραγγίδια. Τώρα αυτά πέφτουν στη θάλασσα.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, που μου είχε στείλει τον Εισαγγελέα στο Δήμο, ανήμερα της ονομαστικής μου εορτής, παρασυρόμενος από φήμες ότι κάνω λαμογιές, όταν με είδε με τη γυναίκα μου στο νεκροταφείο μου είπε «Παύλο, έφυγες με ψηλά το κεφάλι από το Δήμο».

Μετά από τόσα χρόνια δεν κλήθηκα ποτέ να καταθέσω για κάτι ούτε και κατηγορήθηκα για τίποτα. Ο αείμνηστος φίλος και συνεργάτης μου, κ. Αντίοχος είχε βάλει εσφαλμένα τότε υπογραφές. Έμεινε όμως, στην κοινή γνώμη το μπουκάρισμα της Εισαγγελέως. Ήταν άδικο όλο αυτό, γιατί τότε εγώ έκανα μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αντίθετα, όσοι πλαστογράφησαν υπογραφές σε αποφάσεις ακόμη και της Δικαιοσύνης και ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση, σήμερα ο κ. Αρετάκης τους έχει «δεξί του χέρι»!

Πολλά έργα τα διεκδικήσαμε από τον «Φιλόδημο» και το ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ τον κ. Πάνο Λυκουργιώτη γιατί με αυτόν δεν χάσαμε χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Αρετάκης κατάφερε να διώξει από κοντά του αυτόν τον άνθρωπο.

Στη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος κλήθηκα να αντιμετωπίσω τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες, τις 69 πυρκαγιές που έκαψαν 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης, τους σεισμούς του 2018 και το Νόμο 4412 που μας έβαζε περιορισμούς στα έργα.

Όμως, δεν σταματήσαμε ούτε μια ημέρα να παλεύουμε για τη Ζάκυνθο. Πλήρωσα τα οφειλόμενα στους προέδρους των χωριών που έφταναν στις 365.000 ευρώ και φροντίσαμε για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, όπως αυτό του Άμμου.

Ευχαριστώ τους Ζακυνθινούς και τους υπαλλήλους του Δήμου. Έβαλα χρήματα από την τσέπη μου και ποτέ δεν αρνήθηκα οικονομική βοήθεια σε συμπολίτες μου που είχαν ανάγκη. Ο σημερινός Δήμαρχος το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδώσει και να φύγει, διότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν επέδειξε κοινωνικό πρόσωπο…».


Current track

Title

Artist