Current track

Title

Artist

Παναγιώτης Μπάστας: Η εκτόξευση των τιμών συμπαρέσυρε τα τυριά

28/02/2023


«Είναι γεγονός πως υπάρχουν ανατιμήσεις στα τυριά και σε όλα τα γαλακτομικά προϊόντα. Γι αυτό που συμβαίνει όμως, δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, αλλά οι συνθήκες στις οποίες έχουμε κληθεί να εργαστούμε.

Θα αρχίσω με το ενεργειακό κόστος, το οποίο αυξήθηκε κατά 80% περίπου. Πλήρωνα 900 ευρώ για κάθε ρολόι και τώρα δίνω 1.600 ευρώ.

Τα υλικά συσκευασίας και οι σακούλες επίσης έχουν πάρει την ανιούσα. Από 4 ευρώ που κόστιζαν ανά κιλό, τώρα τα παίρνουμε με 7,30 ευρώ.

Παράλληλα τα καύσιμα έχουν κι αυτά ακριβύνει, ενώ η αγορά ποιοτικού γάλακτος αυξήθηκε κατά 43%.

Λόγω όλων των παραπάνω η τιμή του τυριού στη χονδρική αυξήθηκε κατά 35% και σας λέω πως δεν καλύπτουμε όλα τα έξοδά μας με τη συγκεκριμένη ανατίμηση.

Δυστυχώς, βλέπω ότι αυτή η κατάσταση δεν σταματάει. Μήνα με τον μήνα τα πράγματα χειροτερεύουν. Για να φτιάξεις ένα κιλό φέτα θέλεις 5,5 λίτρα γάλα, δηλαδή ξεκινάς με 8 ευρώ! Από κει και πέρα χρειάζεσαι 7,5 λίτρα για να παράξεις ένα κιλό γραβιέρα.

Οι πολίτες εκεί που αγόραζαν ένα κιλό τυρί, τώρα παίρνουν 250 γραμμάρια. Κάνουν περικοπές και είναι απολύτως λογικό, διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε καλή συνεργασία με τα ξενοδοχεία της Ζακύνθου. Πλέον τα τοπικά προϊόντα έχουν μπει στους χώρους τους και οι τουρίστες τα προτιμούν και τα αγοράζουν…».


Current track

Title

Artist