Current track

Title

Artist

Δημήτρης Πέττας
Λογιστής

Ο Κ. Χατζηδάκης «δολοφονεί» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις/ Η τεκμαρτή φορολόγηση είναι καταδικαστική και άδικη

21/06/2024


«Είμαι λογιστής επί 44 χρόνια και σας λέω πως είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος μου έχει απηυδήσει τόσο πολύ με τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Χατζηδάκης είναι με διαφορά ο χειρότερος Υπουργός!

Έφτασε στο σημείο να αγνοεί την προσφορά των λογιστών με τις πλατφόρμες την περίοδο του Covid, σημειώνοντας πως όλοι εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας όφελος και δεν είμαστε αντικειμενικοί.

Θα σταθώ ιδιαίτερα σε δύο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την τεκμαρτή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων, μια απόφαση που μας επέστρεψε στη δεκαετία του ‘90.

Μην κοιτάτε που στη Ζάκυνθο έχουμε τον τουρισμό και έστω με δυσκολία τα καταφέρνουμε, όμως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πολλές ατομικές επιχειρήσεις κλείνουν, διότι καλούνται να πληρώσουν τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο φόρο!

Το δεύτερο θέμα είναι ο βίαιος τρόπος που ο κ. Χατζηδάκης επέβαλλε την άποψή του στην αγορά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, όταν γνωρίζει πως αυτή η διαδικασία έχει πολλά εμπόδια και είναι αδύνατον τα εστιατόρια να είναι έτοιμα μέχρι την 1η Ιουλίου. Ουσιαστικά, δεν υφίσταται μηχανισμός.

Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε μεγάλες εταιρείες όταν εκδίδουν παραστατικά, προκειμένου να τα μεταβιβάζουν εκείνες. Το επιπλέον αυτό κόστος αρχίζει από τις 4.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 100.000 ευρώ. Θα τα κονομήσουν οι πάροχοι για να πουλάνε αέρα κοπανιστό.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Χατζηδάκης είναι αντιπαθής στους κύκλους μας, ενώ το Υπουργείο θα εκκαθαρίσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις χωρίς οι συμπολίτες μας να πηγαίνουν στους λογιστές. Αυτό αφορά, κυρίως, μισθωτούς και συνταξιούχους, που θα χρησιμοποιούν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, αφού τα εισοδήματά τους είναι σταθερά.

Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να γίνουν όλα αυτά, εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς και μέσω των ΜyData αντί να εφαρμόζεται η τεκμαρτή φορολόγηση να την αναπληρώσει από τα μερίσματα των ανωνύμων εταιρειών.

Προσέξτε τι έχει συμβεί: Τα μερίσματα από το 20% πλέον φορολογούνται μόνο με 5%. Αυτό δεν αποτελεί ισότητα στη φορολόγηση. Όσοι εισπράττουν ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ πρέπει να καταβάλλουν φόρο 35% και οι μέτοχοι μόνο 26%.

Έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από τους λογιστές και τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι έχουμε αναδρομική φορολόγηση κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να είναι γνωστοί από την αρχή και όχι να αποφασίζουν τεκμαρτή φορολόγηση στο τέλος του 2023 για τα εισοδήματα αυτού του έτους.

Ενημερώνω πως από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας και σε πρώτη φάση υπόχρεοι είναι όσοι εργάζονται στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο. Το πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο είναι 10.000 ευρώ και πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης είναι, δυστυχώς, ένας οικονομικός δολοφόνος, που σαν στόχο έχει την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…».

 


Current track

Title

Artist