Ντένης Μαλαπέτσας: Απλά και ήδη υλοποιημένα σε άλλες περιοχές πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη Ζάκυνθο
30/08/2023
«Σε γενικές γραμμές ο προεκλογικός αγώνας είναι ήρεμος, αν και κάποιοι λίγοι ξεφεύγουν. Αντί να ασχολούνται με το πως η πόλη μας θα γίνει σύγχρονη, επιλέγουν την τοξικότητα.
Είχα κλείσει την πόρτα στην πολιτική, διότι στο παρελθόν έκανα αρκετές στοχευμένες προτάσεις, όμως δεν προχώρησαν, γιατί εκείνοι που είχαν τις τύχες του νησιού στα χέρια τους δεν ενδιαφέρθηκαν.
Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο Πόλης με τον συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο», διότι στον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, είδα κάτι διαφορετικό. Δεν έχει την «πονηράδα» της πολιτικής με την έννοια που την ξέρουμε και ταυτόχρονα είναι ικανός.
Είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που έκανε επιστημονική ημερίδα για το νερό και όποιος επιθυμεί μπορεί να την δει ξανά στο Youtube και στο site του συνδυασμού. Αυτό που θα πω εγώ είναι ότι το πρόβλημα λύνεται με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και με λιμνοδεξαμενές, και όχι με αφαλάτωση.
Όταν δεν γίνεται χλωρίωση του νερού αυτό είναι ακατάλληλο και γνωρίζω πως μέσα στη ΔΕΥΑΖ πολλές φορές αλλάζουν τους αριθμούς. Υπάρχει ακόμη αμίαντος στο νησί και δεν είναι τυχαίο, που έχουμε αυξημένο ποσοστό στην καρκινογένεση των νεφρών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα, επισημαίνω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχω πάει σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και πουθενά δεν συνάντησα κάδους να μυρίζουν και λίγδα στους δρόμους, όπως συμβαίνει πίσω από το νέο δημοτικό θέατρο της Ζακύνθου. Πρέπει επίσης, να υπογειοποιηθούν οι κάδοι των απορριμμάτων και να μην βρίσκονται σε κεντρικά σημεία.
Η πόλη είναι απαραίτητο να έχει πράσινο σημείο και μικρά ηλεκτρικά οχήματα να μαζεύουν τα σκουπίδια, σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες για τις ώρες που θα συμβαίνει αυτό.
Χρειάζεται να βρούμε σημεία στάθμευσης στην πόλη και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστας Πέττας, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη έχουν προτείνει χώρους δίπλα στο παλιό νοσοκομείο, στον Άγιο, ενώ θα μπορούσε να μεγαλώσει και αυτός στο ΞΕΝΙΑ.
Απαιτούνται ταυτόχρονα κι άλλα πράγματα, όπως χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης, διαβάσεις πεζών, δημιουργία κόμβων στη Λούμπα, αντικατάσταση των ξεραμένων δέντρων, και αποκατάσταση σπασμένων πεζοδρομίων σε Άγιο και Αγία Τριάδα.
Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη. Η Δημοτική Αρχή του κ. Τσουρουνάκη θα κάνει πλήρη καταγραφή των προβλημάτων σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Η κατάσταση στα Ταμπάκικα κάθε καλοκαίρι είναι τραγική όταν γίνεται η εμποροπανήγυρη. Ακόμη και τουρίστες πίστευαν πως όσοι ήταν στην περιοχή, είναι πρόσφυγες.
Από την επόμενη κιόλας χρονιά, χρειάζεται μια συνεννόηση μεταξύ Δήμου-Λιμενικού Ταμείου-Περιφέρειας και Εκκλησίας, ώστε να λάβει χώρα ένα παραδοσιακό Ζακυνθινό πανηγύρι με τοπικά προϊόντα.
Για εκείνους που λένε ότι το Λιμενικό Ταμείο θα χάσει έσοδα, απαντώ: Θα κοιτάξουμε τα χρήματα ή την ποιότητα ζωής των πολιτών; Και προσθέτω πως τα έσοδα μπορεί να είναι πολλαπλάσια αν το πανηγύρι αυτό διαφημιστεί όπως πρέπει.
Μπορούμε επίσης στην πόλη να στραφούμε στην ανάπλαση του Κρυονερίου και των Καμινίων, στην κατασκευή ποδηλατόδρομου, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και σταμπωτού στην Πικριδιώτισσα, αλλά και στο smart city, με το οποίο ανά πάσα ώρα και στιγμή ο δημότης και ο κάθε επισκέπτης θα μπορούν να γνωρίζουν που βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων, αν αυτοί είναι γεμάτοι, αν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης και ούτω καθ’ εξής.
Δεν είμαστε οι πρώτοι που ανακαλύψαμε την Αμερική. Όλα αυτά εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας και πραγματικά οι Δήμαρχοι εκεί κάνουν τη διαφορά.
Εδώ και χρόνια είμαι ενεργός πολίτης και έχω συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, όπως για τα λύματα στις θάλασσες που συγκέντρωσα υπογραφές, καθώς και για το αποχετευτικό. Ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μας για να δούμε επιτέλους τη Ζάκυνθο να αλλάζει…».