Current track

Title

Artist

Νίκος Τσίπηρας: Ο Δήμαρχος έχει ισοπεδώσει τη νομιμότητα

19/04/2023


«Το σημαντικό είναι πως ο ιδιωτικός τομέας απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν πάνω από 8 δις ευρώ στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας.

Θα δούμε πόσα χρήματα θα έρθουν στη Ζάκυνθο, όμως θέλω να πω ότι το νησί μας κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αξιοποιήσει τα χρήματα που έλαβε.

Υποδεχθήκαμε στο νησί μας τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο. Ειδοποιηθήκαμε για την παρουσία τους στο νησί τη Μεγάλη Παρασκευή και ήταν δύσκολο να οργανωθεί μια κατάσταση μέσα στο Πάσχα, ωστόσο όλοι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου είχε ζητήσει εδώ και καιρό να γίνει αυτή η επίσκεψη. Είμαστε από τα πρώτα μέρη στα οποία πήγε ο κ. Τσακίρης και οι συνεργάτες του, συνεπώς είμαστε ικανοποιημένοι.

Η πρόταση του κ. Γιάννη Κοπανά και του συνδυασμού «Ανάδραση» για να δοθούν χρήματα σε συμπολίτες μας που έχουν φθορές τα σπίτια τους από προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να τα επισκευάσουν, ήταν πράγματι σημαντική.

Ο κ. Τσακίρης απάντησε πως θα διερευνηθεί ο τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό, ενώ ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθούν για τη στατική τους επάρκεια όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας μας.

Από ‘κει και πέρα μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η στάση του Δημάρχου, ο οποίος μετά από 3,5 χρόνια που διοικεί τον τόπο μας, ήρθε εκεί ως ένας απλός παρατηρητής που περιέγραψε τα προβλήματα, χωρίς να πει βεβαίως γιατί άφησε να χαθούν 4 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και γιατί επί της θητείας του δεν έγιναν τα απαιτούμενα έργα ύδρευσης, που ήταν ενταγμένα, στην οδό Φιλικών, στη Λούχα και στο Γύρι.

Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να κατηγορεί τους πάντες από το… 1821 και εντεύθεν και να λέει πως οι ξενοδόχοι δεν του βρήκαν οικόπεδο στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων για να μπει εκεί κόμπακτ βιολογικός, όταν γνωρίζει πως για να γίνει αυτή η χωροθέτηση απαιτείται μελέτη.

Το δυσάρεστο είναι πως η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν θα βρει καμία μελέτη από τον κ. Αρετάκη και θα υπάρξει τεράστια δυσκολία στο να απορροφηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Με τον Δήμαρχο αντιδρούν επιστημονικοί φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, που βλέπει ότι παρακάμπτει όλες τις νόμιμες διαδικασίες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση.

Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είναι έντιμος όταν ισοπεδώνει τη νομιμότητα, η οποία αφορά από την πρόσληψη ενός δικηγόρου μέχρι τη δημοπράτηση έργων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Δήμαρχος δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή. Ως εκ τούτου, η μηνυτήρια αναφορά από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου είναι απολύτως ορθή.

Κυρίως, για να παραδειγματίζονται όλοι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για το τι πρέπει να πράττουν και να μην αγνοούν τις διαδικασίες που διέπουν το δημόσιο σύστημα διοίκησης. Έχει δίκιο ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Αγαλιανός, όταν λέει πως αν έκανε αυτός τα ίδια με τον κ. Αρετάκη, θα τον είχαν κρεμάσει στην πλατεία Σολωμού…».


Current track

Title

Artist