Current track

Title

Artist

Νίκος Τσίπηρας: Η αποβολή οκτώ μελών από το ΔΣ του Επιμελητηρίου έγινε νόμιμα

24/11/2023


«Δεν ξέρω αν υπάρχει Τρόικα στο Επιμελητήριο Ζακύνθου, εκείνο όμως που γνωρίζω σίγουρα είναι πως κάποιοι άνθρωποι μοχθούμε και αγωνιζόμαστε για τα μέλη μας και άλλοι αδιαφορούν συστηματικά για τις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Διάβασα με έκπληξη τις δηλώσεις του κ. Διονύση Μποτώνη, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε πως ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, όταν επί 4 χρόνια είχε συνολικά 63 απουσίες από τις συνεδριάσεις. Δεν έθεσε ούτε μία πρόταση.

Με διαπιστωτική πράξη, η οποία προβλέπεται από το Νόμο για όσους απουσιάζουν πάνω από πέντε φορές αδικαιολογήτως, αποβλήθηκε από το ΔΣ, όπως έγινε και με αλλά επτά μέλη.

Το Επιμελητήριο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αποτελεί επίσημο σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σε κάθε πρόσκληση για συνεδρίαση, αναγραφόταν ο Νόμος και οι υποχρεώσεις κάθε μέλους, ώστε να παρίσταται στις συνεδριάσεις.

Επανειλημμένως, είχαν γίνει προσπάθειες για να έχουμε κανονικότητα και να μην απουσιάζει κανείς. Αντί αυτού, τα 8 αυτά άτομα της αντιπολίτευσης εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του Επιμελητηρίου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις που έπρεπε να στέλνουμε στο κράτος.

Στις αρχές του 2023 μάλιστα, είχα θέσει την απουσία των οκτώ από τις συνεδριάσεις και ο επικεφαλής τους, κ. Μαρίνος Στουφής, είχε συμφωνήσει πως πρέπει να αντικατασταθούν από τους επόμενους.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν να διαμαρτύρονται για την αποβολή τους, αλλά είχαν χρέος να παραιτηθούν για να διευκολύνουν τα πράγματα. Ο κανονισμός είναι σαφής και από την πλευρά μας δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα.

Επειδή ο κ. Μποτώνης υπήρξε και υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ρωτώ το εξής: Αν εκλεγόταν Βουλευτής δεν έπρεπε να πηγαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής; Διεκδίκησε την ψήφο των επιχειρηματιών, εκείνοι του εμπιστεύτηκαν θέση στο ΔΣ του Επιμελητηρίου και εκείνος τους ξεγέλασε.

Να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο, όταν συμμετέχουμε στα κοινά. Εγώ έτσι πολιτεύομαι.

Οι οκτώ έκαναν από 11 έως 63 αδικαιολόγητες απουσίες και πλέον χαίρομαι που οι αντικαταστάτες τους έχουν διάθεση να προσφέρουν και καταθέτουν απόψεις, που έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από το Επιμελητήριο. Ακόμη κι αν επικρίνουν τη διοίκηση που ασκείται, το θεωρώ χρήσιμο για να λειτουργούμε σωστά.

Ένα θέμα που συζητήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, ήταν το άδικο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που πλήττει οριζόντια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πήραμε ομόφωνη απόφαση και ενώνουμε τη φωνή μας με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου μας, ζητώντας να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελέγξει τη φοροδιαφυγή με διασταύρωση στοιχείων. Αυτό πρέπει να γίνει και όχι οριζόντια φορολόγηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το τέλος της ανθεκτικότητας που επιβάλλει στη διαμονή τουριστών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Και αυτό το μέτρο δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα με άλλες χώρες.

Όταν επιβάλλεται ένας φόρος πρέπει να αποδεικνύεται η ανταποδοτικότητα. Σε άλλες χώρες υπάρχει το «City Tax», δηλαδή ένας φόρος που πηγαίνει στους κατά τόπους Δήμους και αυτοί προσφέρουν υπηρεσίες. Το αναφέρω αυτό επειδή σε λίγες ημέρες θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή Ζακύνθου, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο τέλος.

Στο ΔΣ του Επιμελητηρίου συζητήσαμε και εκφράσαμε την καθολική μας αντίδραση απέναντι στην αποτυχημένη διαχείριση που έχει γίνει για το Ναυάγιο, τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από το κράτος.

Το Υπουργείο Τουρισμού «άδειασε» την Επιτροπή και από τα 2,7 εκ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί, δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να διατεθεί ξανά στον δημοτικό φορέα διαχείρισης, που πρόκειται να γίνει.

Χαιρετίζω την ενέργεια του νέου Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος έθεσε το θέμα του Ναυαγίου στον πρωθυπουργό και στον κ. Κικίλια. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δεν υπάρχει ορατή λύση.

Εμείς θέλουμε το Ναυάγιο να είναι ανοιχτό και ασφαλές, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές. Θα στείλουμε και σχετικό έγγραφο, ως Επιμελητήριο, στους αρμόδιους…».


Current track

Title

Artist