Current track

Title

Artist

Νίκος Τσίπηρας: Για το αδιέξοδο στο «Ναυάγιο» ευθύνεται απόλυτα ο Β. Κικίλιας/ Πετάνε την «καυτή πατάτα» στον Γ. Στασινόπουλο

08/11/2023


«Υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τους στόχους που αυτό εξυπηρετεί. Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι στηρίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όμως διαφωνούμε στη λογική της οριζόντιας φορολόγησης. Γούρμα και άγουρα δεν πάνε μαζί.

Υπάρχουν αδικίες κυρίως απέναντι σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες και γι αυτό κάποιοι φορείς στο νησί θέλουν τη διαπραγμάτευση και τη διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο Ζακύνθου, στο οποίο συμμετέχω ως οικονομικός επόπτης, το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουμε και θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις. Περιμένουμε όμως, να ακούσουμε και τις απόψεις του τοπικού Βουλευτή για το θέμα, διότι είναι αυτός που θα κληθεί να το ψηφίσει στη Βουλή.

Για την αυριανή τριπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε υποβάλλει ένσταση, διότι σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 3852/2010 ορίζεται ότι: “Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.”

Καλούμε, με έγγραφό μας, τον πρόεδρο του σώματος να ακυρώσει ή να τροποποιήσει τις ημερήσιες διατάξεις των υπ’ αριθμ. 41, 42 και 43 Προσκλήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου, διότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους ισολογισμούς ή τις μισθώσεις ακινήτων, δεν εντάσσονται στις έκτακτες περιπτώσεις και υπάρχει σκοπιμότητα. Το έγγραφο υπογράφεται από εμένα, τον κ. Αβράμη, τον κ. Μαρούδα και τον κ. Τρούσσα.

Ως πρώην μέλος της Επιτροπής του Ναυαγίου, τονίζω πως για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί την ακέραια ευθύνη φέρει ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μας τράβηξε το χαλί και ουσιαστικά «άδειασε» ένα ολόκληρο νησί.

Από τα 2,7 εκ. ευρώ δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ και το ποσό αυτό επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών. Από ‘κει και πέρα, είναι θετικό που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη σύσταση δημοτικού φορέα διαχείρισης, όμως πρέπει να δούμε τους όρους που θα γίνει αυτό.

Ο Δήμος θα διαχειριστεί ένα κλειστό ή ένα ανοιχτό Ναυάγιο; Πως θα ανοίξει από τη στιγμή που με υπουργική απόφαση είναι κλειστό; Ουσιαστικά, το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί από πάνω του μια «καυτή πατάτα», την οποία πετάει στα χέρια του νέου Δημάρχου.

Ο κ. Στασινόπουλος πρέπει να πάρει διασφαλίσεις, που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα του χώρου, με τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για να γίνουν πράγματα, αλλά και με τη χρηματοδότηση των 2,7 εκ. ευρώ. Επίσης, απαιτείται και η χάραξη της γραμμής παραλίας.

Η ΝΔ στις δημοτικές εκλογές δεν έδωσε στήριξη σε κάποιον συνδυασμό, όμως κάποια στελέχη ήταν λογικό πως θα εκφράσουν την προτίμησή τους. Σε όλους τους συνδυασμούς, όμως, υπήρχαν στελέχη του κόμματος που είχαν μπει σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.

Η κυβέρνηση κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις εθνικές εκλογές και κατάφερε να επικρατήσει σε πολλές Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δόθηκε το χρίσμα στην κ. Κράτσα, όμως ο κόσμος είχε άλλη γνώμη και δεν ακολούθησε. Αποδεικνύεται πως οι επιλογές θα έπρεπε να ήταν διαφορετικές για τη ΝΔ.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία ο Βουλευτής και να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον νέο Δήμαρχο και τον νέο Αντιπεριφερειάρχη. Τα έργα πρέπει να ωριμάσουν και να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για να πάει η Ζάκυνθος μπροστά. Σημασία πλέον δεν έχει αν υπάρχουν καλές ή κακές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά η θεσμική συνεργασία. Από εκεί θα κριθούν όλοι…».


Current track

Title

Artist