Current track

Title

Artist

Νίκος Πέττας: Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Ζάκυνθο χάνουν την περιουσία τους/ Το κράτος θυμήθηκε μετά από 70 χρόνια τον παλαιό αιγιαλό

11/01/2024

«Κατ’ αρχήν οι τελευταίες φυσικές εξελίξεις στο Ναυάγιο είναι δυσάρεστες και γνωρίζαμε πως ένα μεγάλο κύμα μπορεί να απομειώσει το κουφάρι του πλοίου, αλλά και την παραλία, όπως και έγινε.

Η αδράνεια, η οποία πρωτύτερα αφορούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έκανε το παραμικρό, τώρα εμφανίστηκε και στην κεντρική διοίκηση. Την ευθύνη για το γεγονός πως δεν απορροφήθηκαν τα 2.730.000 ευρώ την έχει ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού.

Θα προσθέσω επίσης ότι η απόπειρα που γίνεται τώρα για τη σύσταση δημοτικού φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει νομοθετικά να έχουμε και τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ απαιτείται να ξεκαθαρίσουν και οι όροι της επισκεψιμότητας.

Το λέω αυτό γιατί αν το Ναυάγιο μείνει κλειστό, όπως πρότεινε ο κ. Λέκκας, τότε για ποιον λόγο το Ελληνικό Δημόσιο να διαθέσει χρήματα, που μπορεί να είναι 3 ή 4 εκ. ευρώ, για τη συντήρηση του πλοίου;

Δεν νομίζω πως θα υπάρξει η ευελιξία να δοθεί το Ναυάγιο για αξιοποίηση μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είμαστε ακόμη σε προκαταρκτικά ζητήματα και δεν έχουμε προχωρήσει τόσο μπροστά.

Σε ό,τι αφορά τον παλαιό αιγιαλό, αυτός αφορά, σε πρώτη φάση, τον Λαγανά, τον Βασιλικό και τον Πλάνο. Η Πολιτεία μετά από 70 περίπου χρόνια προβαίνει σε δηλώσεις καταχώρησης του παλαιού αιγιαλού στο Κτηματολόγιο.

Αυτό έχει συμβεί ήδη στην περιοχή του Λαγανά, με 220 συμπολίτες μας να χάνουν τις περιουσίες τους! Θα πάνε δηλαδή στο Κτηματολόγιο και θα διαπιστώσουν ότι τα συμβόλαιά τους έχουν πάψει να ισχύουν! Τώρα θέλοντας και μη, είναι αναγκασμένοι να ξεκινήσουν έναν δικαστικό αγώνα, με αμφίβολη όμως κατάληξη!

Εκτός αυτού, εις το εξής κινδυνεύουν με πρόστιμα ως καταπατητές και με ποινικές συνέπειες. Το κράτος μπορεί να προχωρήσει στη διοικητική αποβολή τους και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο!

Του χρόνου οι λογιστές των ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων, δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν ως πάγια περιουσία τους! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε πτώχευση και χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν τη δουλειά τους. Ακόμη και το Σχέδιο Πόλης Λαγανά «ακουμπάει» στον παλαιό αιγιαλό και, ως εκ τούτου, ακυρώνεται!

Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά! Υπάρχει και κάτι ακόμη: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, μετά από καταγγελία πολιτών στο Λαγανά, διεξάγει προκαταρκτική έρευνα εις βάρος δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να αποσαφηνιστεί για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η αδράνεια τόσων ετών για να περάσει ο παλιός αιγιαλός στο Ελληνικό Δημόσιο!

Σε άλλες περιοχές της χώρας όποιος κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1884, δικαιώνεται στα δικαστήρια και δεν χάνει την περιουσία του. Στη Ζάκυνθο όμως, δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο, αφού όλοι οι τίτλοι κάηκαν στη σεισμοπυρκαγιά του 1953! Το πρόβλημα της Ζακύνθου λύνεται πλέον μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους των τριών αυτών περιοχών, αλλά και πολλούς άλλους ακόμη. Το νησί μας δεν ζει από το λάδι και τη σταφίδα, αλλά από τον τουρισμό, που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε και πρωτόκολλα κατεδάφισης των ακινήτων αυτών. Το κράτος άργησε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, την ώρα που οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει φόρους, ΕΝΦΙΑ και έχουν επιδοτηθεί για να χτίσουν και να ανακαινίσουν. Έχουμε αναμφίβολα έναν παραλογισμό και αντιμετωπίζουμε πια μια πολύ κακή περίοδο…».


Current track

Title

Artist