Νίκος Πέττας: Δεν συμμερίζομαι τους πανηγυρισμούς των παραγόντων της Ζακύνθου για τη νομοθετική ρύθμιση του παλαιού αιγιαλού/ Δεν ξεκαθάρισε το θέμα της ιδιοκτησίας από το Υπουργείο Οικονομικών!
04/03/2024
«Ενημερώνομαι και εγώ και για τους πανηγυρισμούς των παραγόντων της Ζακύνθου, σε ό,τι αφορά την τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που σχετίζεται με τον παλαιό αιγιαλό στο νησί μας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Λαγανά. Δεν συμμερίζομαι όμως τη χαρά τους και θα εξηγήσω τη νομική άποψή μου.
Κατ’ αρχήν το τεκμήριο της κυριότητας των περιοχών που αναγνωρίζονται ως παλαιός αιγιαλός, παραμένει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και εις το εξής, μετά τον ψηφισθέντα Νόμο, αυτό το τεκμήριο είναι υπέρ της ΕΤΑΔ ΑΕ.
Οι ιδιώτες, δηλαδή, καλούνται να αποδείξουν ενάντια στο κράτος ότι έχουν αποκτήσει νόμιμη κυριότητα και μάλιστα από χειρότερο σημείο εκκίνησης!
Επίσης, ούτε με τη χρησικτησία μπορεί κάποιος να πάρει τη συγκεκριμένη περιουσία, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συμβολαιογραφική πράξη ή με άλλο δημόσιο έγγραφο, όπως είναι το Οθωμανικό φιρμάνι ή μια Ενετική απόφαση, κάτι που στην περίπτωση του Λαγανά δεν υπάρχει! Μόνο στο Καλαμάκι είχαμε τέτοια έγγραφα και οι άνθρωποι δικαιώθηκαν.
Να συμπληρώσω πως δεν αναγνωρίζεται κυριότητα, επειδή ένα ακίνητο έχει καταγραφεί στο κτηματολόγιο, όπως επίσης δεν αναγνωρίζεται κυριότητα, επειδή ένα ακίνητο απέκτησε ΚΑΕΚ.
Παράλληλα, δεν αναγνωρίζεται κυριότητα, επειδή ένα ακίνητο βρίσκεται εντός οικισμού ή σχεδίου πόλης Λαγανά.
Σημειωτέον ότι η ψηφισθείσα διάταξη δεν αναφέρεται, για παράδειγμα, στο τελευταίο συμβολαιογραφικό έγγραφο από τον χρόνο καθορισμού της οριογραμμής του παλαιού αιγιαλού, oύτε βεβαίως θέτει κάποιο χρονικό όριο που το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αναζητά την κυριότητα, όπως αυτό του 1884.
Έπρεπε, και αυτό που λέω το είχα εκφράσει και προεκλογικά, να υπάρξει μία μόνο ρύθμιση για τη Ζάκυνθο και το χρονικό όριο να ήταν μετά το 1960 και τότε, ναι, θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε.
Θα πρότεινα να μην παρασυρόμαστε, γιατί οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής δεν έχουν ρυθμιστεί και όποιος φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα δικαιωθεί με αντίπαλο το Ελληνικό Δημόσιο. Εύχομαι να κάνω λάθος, όμως να γνωρίζουν πως δεν γίνονται αποδεκτές ούτε οι δηλώσεις μεταβίβασης.
Στο ερώτημά σας απαντώ ότι όχι δεν κλήθηκα να εισφέρω τη νομική μου άποψη, πριν το θέμα φτάσει στη Βουλή. Όμως, δεν είναι αυτό το κρίσιμο. Κάποιοι εισηγήθηκαν προτάσεις και είναι αυτοί που τώρα πρέπει να βγουν και να υπερασπιστούν ό,τι ψηφίστηκε. Απλώς εύχομαι όλο αυτό να μην εντάσσεται σε… «μηχανή» αιτήσεων και προσφυγών.
Για να εξακριβώσουμε τι τελικά ισχύει και μάλιστα πολύ σύντομα, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: Α) Οι ιδιώτες να ζητήσουν από την Κτηματική Υπηρεσία στη Ζάκυνθο να αναιρέσει την εγγραφή των περιουσίων τους στο Κτηματολόγιο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και να περιμένουμε να δούμε αν θα το πράξει και Β) Να υποβληθεί αίτημα στην Επιτροπή Επαναχάραξης του Παλαιού Αιγιαλού ώστε να διαπιστώσουμε αν τα ακίνητά τους εντός τριμήνου βγουν από τον παλαιό αιγιαλό. Ειδάλλως, εντός 60 ημερών μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας…».