Current track

Title

Artist

Νίκος Γιακουμέλος: Θα «επιτεθούμε» στα προβλήματα της Ζακύνθου και θα τα λύσουμε/ Όσοι προσληφθούν για την καθαριότητα θα εργαστούν στην αποκομιδή και όχι στα γραφεία

12/03/2024


«Το μεγάλο μας ενδιαφέρον είναι αφενός η καθαριότητα και, αφετέρου, μέσω αυτής να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής πρώτα των μόνιμων κατοίκων και ύστερα των τουριστών μας.

Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε θα έχει επιτευχθεί η ισορροπία που έχει σχέση με τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε σε πολίτες και επιχειρηματίες. Θα λυθεί το πρόβλημα αν όλοι μας συμβάλλουμε σε αυτό.

Ποτέ δεν υπήρχε στη Ζάκυνθο Κανονισμός Καθαριότητας, αλλά ούτε και παιδεία στο θέμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε άπαντες.

Προετοιμαζόμαστε λοιπόν, με σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να μπει ένα τέλμα στην αυθαιρεσία. Θα δημιουργηθεί Κανονισμός Καθαριότητας, ο οποίος σαφώς προβλέπει και πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Δεν με ενδιαφέρει το όποιο πολιτικό κόστος. Βρίσκομαι 40 χρόνια στα κοινά, έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και ήρθα για να προσφέρω και όχι για να παίξω. Με ενδιαφέρει να υπάρχει μια αρχή κι ένα τέλος σε όλα.

Σε ό,τι αφορά τα πράσινα σημεία που με ρωτάτε, θα πω ότι είμαστε μια νέα Δημοτική Αρχή με μόλις δύο μήνες θητεία και είναι αδύνατον να προχωρήσει το θέμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη οι προηγούμενοι δεν μας άφησαν τίποτα, ενώ δεν έγινε και το πράσινο σημείο στο ΚΔΑΥ το οποίο χειριζόταν η Περιφέρεια.

Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια για να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα. Το «πράσινο σημείο» δεν είναι κάτι εύκολο. Γιατί εκτός από την περίφραξη ενός χώρου, πρέπει να έχεις press container, κατάλληλο προσωπικό, αλλά και μηχανήματα.

Για την έλλειψη κάδων που ρωτούν ακροατές σας, απαντώ ότι είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Παίρνουμε κάδους και αυτοί στην πορεία χάνονται ή σπάνε.

Πολλοί συμπολίτες μας τους έχουν αφαιρέσει από τα σημεία που τοποθετούνται, ενώ άλλοι, επειδή τα υδραυλικά των οχημάτων δεν είναι καλά ή λόγω του ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πως να τους μεταχειρίζονται, παθαίνουν ζημιές.

Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία της πρόσληψης εργαζομένων στην αποκομιδή και στην πεζή καθαριότητα. Έχουν γίνει όντως γύρω στις 500 αιτήσεις και οι Ζακυνθινοί επέδειξαν ενδιαφέρον και θέλουν να εργαστούν.

Ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δηλώνω στην εκπομπή σας πως όσοι προσληφθούν για την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα μπουν σε γραφεία, όπως γινόταν παλαιότερα.

Σαν Δημοτική Αρχή πρέπει να πείσουμε την κόσμο πως ό,τι λέμε ισχύει. Αυτό αφορά και τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, τα οποία είχαν συσσωρευθεί περιμετρικά του αεροδρομίου και η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν πολύ άσχημη.

Δεν αντέχει άλλο η ήδη επιβαρυμένη περιοχή των Αμπελοκήπων τα ογκώδη. Χρέος μας είναι να τα διαχειριζόμαστε με τις σωστές προδιαγραφές και να δουν οι πολίτες μια αλλαγή και στο ζήτημα αυτό.

Αφού τα φροντίσουμε όλα αυτά, στη συνέχεια θα κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να βρεθεί χώρος σε άλλη περιοχή του νησιού μας, την οποία και θα αδειοδοτήσουμε για να πηγαίνουν εκεί τα ογκώδη. Θα υπάρχει υπάλληλος που θα τα παραλαμβάνει και αλλού θα πηγαίνουν τα μπάζα, αλλού τα σίδερα κι αλλού τα ξύλα. Δεν θα είναι ανακατεμένα, αλλά θα γίνεται διαχωρισμός.

Δεν μπορούν να υπάρχουν βουνά με σκουπίδια γύρω από το αεροδρόμιο. Η πρώτη πύλη του νησιού μας είναι απαραίτητο να μην βρίσκεται σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η περιοχή του Ρόιδου επιβαρύνθηκε με την αναλγησία μας τα προηγούμενα έτη και το μόνο που έκαναν ορισμένοι ήταν να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη. Εμείς θα «επιτεθούμε» στο πρόβλημα και θα το λύσουμε.

Μετά το τέλος του καρναβαλιού των μικρών μας φίλων, η διαδρομή από τον Άγιο Λάζαρο έως την πλατεία Σολωμού καθαρίστηκε άμεσα και ευχαριστώ τους εργαζόμενους. Το ίδιο θα συμβεί και την προσεχή Κυριακή που θα έχουμε τη μεγάλη παρέλαση.

Υπήρξε μια παραφωνία με κάποιους από την καρναβαλική ομάδα του Κατασταρίου να πετάνε σανό και αυτό ήταν ένα λάθος που έγινε. Ας μην κρίνουμε ένα ολόκληρο χωριό από αυτή την πράξη που έκαναν λίγοι και θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλειστεί από το καρναβάλι.

Η συνεννόηση με τον Δήμαρχο και τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής είναι καλή και προσπαθούμε όλοι μαζί να αλλάξει το πρόσωπο της Ζακύνθου. Είμαστε μια χαρά μεταξύ μας και ξέρετε πως όσα λέγονται στα καφενεία δεν ισχύουν πάντα, ενώ πολλές φορές κάποιοι τα «φουσκώνουν» για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς…».


Current track

Title

Artist