Νίκος Γιακουμέλος: Στόχος μας η μείωση των απορριμμάτων κατά 50%/ Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθαριότητα αλλά δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να αλλάξει η εικόνα άμεσα
22/02/2024
«Αναλάβαμε καθήκοντα ως νέα Δημοτική Αρχή και η Ζάκυνθος ήταν γεμάτη σκουπίδια. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, όμως καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει και μαγικό ραβδί για να αλλάξει η κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη.
Θα γίνει παρέμβαση από την πλευρά μας στην περιοχή «Ανεμοκούλουμα» του Αλικανά και ο χώρος εκεί θα καθαρίσει, όμως να ξέρετε πως το προσωπικό έχει λιγοστέψει, αφού οι συμβάσεις τους έληξαν.
Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας όμως, θα γίνουν προσλήψεις και θα ενταχθούν 140 άτομα στην καθαριότητα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να πάρουμε περισσότερους, γιατί αυτό εξαρτάται και από τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
Είμαι ευτυχής, διότι δίπλα μου έχω άξιους αιρετούς συνεργάτες, όπως ο Παύλος Μαλούχος και ο Σπύρος Φαραός, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκαν με την επισκευή οχημάτων και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα. Επίσης, σημαντική δουλειά παράγει η Διεύθυνση Καθαριότητας, οι προισταμένοι και οι εργαζόμενοι. Σε όλους θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Με έχουν αγκαλιάσει, έχουμε όλοι μια σωστή συμπεριφορά απέναντί τους, κάτι που δεν υπήρχε πιθανότατα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η Ζάκυνθος διοικητικά ήταν στον αυτόματο πιλότο και οι εργαζόμενοι ήταν εκείνοι που κράτησαν το νησί μας καθαρό. Ο ηγέτης και ο πολιτικός προϊστάμενος οφείλουν να είναι δίπλα τους και αυτό κάνουμε στην παρούσα φάση.
Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Ζάκυνθο ο θρυμματιστής και θα εγκατασταθεί στο χώρο του αεροδρομίου. Υπάρχει δεν υπάρχει άδεια, πρέπει να μειώσουμε τα απορρίμματα, γιατί εκεί δημιούργησαν μια χαβούζα. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε σημείο για τα ογκώδη.
Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες με κλαδιά και ξύλα, τα οποία θα έπρεπε να καίνε οι πολίτες όταν αυτό επιτρέπεται. Εξάλλου, ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να τα παίρνει, βάση της νομοθεσίας. Παράλληλα ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα και πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί.
Λέω στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας, από τον οποίο προέρχομαι και εγώ, να μας βοηθήσουν. Να κάνουν κάτι και αυτοί. Ο στόχος μας είναι ένας: Να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών. Από 32.500 τόνους που πάνε στο Λίβα, να ανεβαίνουν εκεί 16.000.
Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και για τον Λίβα θα πω ότι παρά το γεγονός πως για το χώρο αυτόν υπεύθυνος πια δεν είναι ο Δήμος της Ζακύνθου, αλλά η Περιφέρεια, εντούτοις και εμείς πρέπει να τον προστατέψουμε για να μην ψάχνουμε άλλο σημείο σε λίγα χρόνια για τα σκουπίδια μας.
Δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στο Δήμο, αν και είχαν έρθει πολλοί την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Δεν καθόμαστε στα γραφεία μας, αλλά μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε ήδη επισκεφθεί τα μισά χωριά. Πράγματι δεν έχουμε εντοπίσει δίκτυο κάδων. Θα το λύσουμε όμως αυτό το πρόβλημα και θα προμηθευτούμε, βάζοντάς τους και τσιπάκι για να γνωρίζουμε που ακριβώς βρίσκονται.
Στις βλέψεις μας σαν νέα Δημοτική Αρχή, είναι να λειτουργήσουμε τον φορέα της καθαριότητας με ίδιες δυνάμεις και να μην απευθυνθούμε σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα πρέπει οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να είναι ισοσκελισμένες με τα έσοδά μας. Θα μιλήσουμε ανοιχτά όταν έρθει η ώρα, διότι αν δεν επαρκούν τα χρήματα πρέπει ή να μειώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ή, οι πολίτες να συμβάλλουν.
Υπάρχει όντως μεγάλο έλλειμμα και θα προσθέσω ότι το χρέος προς την εταιρεία «Μεσόγειος» φτάνει τα 2.700.000 ευρώ. Είμαστε σε συνεννόηση, δεν υπάρχει θέμα να αποχωρήσει από τη διαχείριση του Λίβα, και έχει υποδεχθεί με χαρά την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Χαριάτης, έχει σε πολλά δίκιο από αυτά που λέει, όμως και αυτός πρέπει να καταλάβει πως είμαστε μια νέα Δημοτική Αρχή, χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό. Αυτό θα συμβεί την Παρασκευή. Θα βελτιώσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι οδοκαθαριστές.
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε από την Περιφέρεια το κτήριο του ΚΔΑΥ, που πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για να εγκατασταθούν εκεί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επί 1,5 χρόνο δεν έχουν πάρει το γάλα τους και αυτό είναι ντροπή…».