Current track

Title

Artist

Νικήτας Σπίνος: «Δίνουμε λύσεις, δεν είμαστε δογματικοί»

22/12/2022


«Για το θέμα των σφαγείων γνωρίζουν όλοι πως ταλαιπωρεί τη Ζάκυνθο εδώ και 20 χρόνια. Τα υπάρχοντα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε μια τουριστική περιοχή, όπως είναι το Αργάσι. Βρήκαμε λοιπόν ως Δημοτική Αρχή οικόπεδο 25 στρεμμάτων στον Κοιλιωμένο το οποίο είναι και «καθαρό» δασικά και έχει αποχαρακτηριστεί. Τα σύγχρονα σφαγεία λείπουν από το νησί και μια ομάδα συμπολιτών μας, οι κτηνοτρόφοι, έχουν πληρώσει μεγάλο κόστος για να πηγαίνουν στην Πελοπόννησο και να σφάζουν. Το κόστος δε, μετακυλίεται στους πολίτες και όλα είναι μια αλυσίδα. Ο Δήμος λοιπόν έχει ολοκληρώσει την αγορά του οικοπέδου και ή θα το φτιάξει με δικούς του πόρους, ή θα το εντάξει σε πρόγραμμα της Περιφέρειας. Η μελέτη που έχουμε κάνει κόστισε 18.000 ευρώ περίπου. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην οριστική επίλυση ενός κρίσιμου ζητήματος.

Για τα σχολεία παίρνουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις από το κράτος για την επισκευή τους, έχουμε ανοίξει διάλογο με τους γονείς και είμαστε συνεχώς πάνω από το θέμα, παρεμβαίνοντας άμεσα σε ό,τι προκύπτει. Τα σχολεία είχαν αφεθεί στην τύχη τους τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πραγματική διάθεση για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και τους ιδιώτες μηχανικούς που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σκουπίδια θέλω να διευκρινίσω πως κανείς μας δεν έχει ως πρώτη επιλογή να δίνεται η αποκομιδή σε ιδιώτες. Προέκυψε όμως ανάγκη να γίνει αυτό προσωρινά και έως τον Μάρτιο του 2023, γιατί μετά ο Δήμος θα ενισχυθεί με οκταμηνίτες και δεν θα έχουμε πρόβλημα με έλλειψη προσωπικού, όπως συμβαίνει τώρα. Αλήθεια αυτοί που μας κατηγορούν, τι άλλο έχουν να προτείνουν; Εμείς λύνουμε τα προβλήματα και δεν είμαστε δογματικοί! Είναι κάτι προσωρινό και κακώς γίνεται αυτή η φασαρία. Ο ιδιώτης εργολάβος θα προσλάβει προσωπικό από τους 39. Θα προσληφθούν 12 άτομα αρχικά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα συνεννοηθούν μεταξύ τους για το ποιοι θα πάνε για δουλειά. Εμείς δεν θα έχουμε καμία εμπλοκή σε αυτό. Αυτό που κάνουμε με την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη είναι απολύτως νόμιμο και το κάνουν και πολλοί άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα. Τα έχουμε εξετάσει όλα και δεν πήραμε αποφάσεις στο πόδι. Εμείς θα δανείσουμε στον ιδιώτη τα απορριμματοφόρα του Δήμου, θα πληρώνουμε τα καύσιμα, τον ΦΠΑ και ένα μικρό εργολαβικό κέρδος για να μπορεί να πληρώνει το προσωπικό που ο ίδιος θα προσλάβει. Σε καμία περίπτωση δεν αφήσαμε τα πράγματα να πάνε σε αδιέξοδο, ούτε και λειτουργούμε εκβιαστικά προς την κοινωνία. Οι 39 έφυγαν από το Δήμο με απόφαση δικαστηρίου την οποία και σεβόμαστε απολύτως και όχι επειδή το θέλαμε, όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Έχει δίκιο ο κόσμος που διαμαρτύρεται για τα σκουπίδια που είναι στους δρόμους. Η κατάσταση βέβαια είναι καλύτερη στην πόλη και στα ορεινά. Εκεί που παρουσιάζεται έντονα το πρόβλημα με την αποκομιδή είναι κυρίως στα χωριά της ρίζας. Να είναι όλοι βέβαιοι πως η Δημοτική Αρχή θα δώσει τη λύση…”

«Το θετικό είναι πως τα 120 άτομα που είχαν έρθει στο νοσοκομείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα παραμείνουν στη δουλειά για έναν χρόνο ακόμα. Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα γίνει και με τα άτομα του ΟΑΕΔ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έχουμε πρόβλημα με γιατρούς σε όλες τις κλινικές εκτός από τη Μαιευτική. Τεράστια δυσκολία υπάρχει και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ήδη συμπολίτης μας, αφού ευχαριστεί το προσωπικό που υπηρετεί εκεί για την προσπάθεια που καταβάλλει, έχει προβεί σε επώνυμη αναφορά γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και αναγκάζεται να πηγαίνει στην Πάτρα κάθε δεύτερη ημέρα. Επίσης μεγάλη έλλειψη γιατρών υπάρχει στο μικροβιολογικό και στα εργαστήρια. Περιμένουμε να έρθουν 15 επικουρικοί γιατροί μήπως και βελτιωθούν τα πράγματα. Λίγοι είναι και οι ειδικευόμενοι γιατροί στα επείγοντα. Αγωνιζόμαστε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατί μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Δεν μας ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση είναι κάθε φορά. Εμείς θέλουμε να στηριχθεί το ΕΣΥ και δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον μόνιμο υπάλληλο του νοσοκομείου που πήρε έργο με απευθείας ανάθεση σαφώς και υπάρχει θέμα. Ισχύει το ασυμβίβαστο σε αυτή την περίπτωση και είναι παράνομα τα όσα συνέβησαν. Βέβαια θα περιμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που έχει ξεκινήσει η 6η ΥΠΕ και όσοι είναι να καταθέσουν πάνε στην Πάτρα. Βεβαίως και έχει την πολιτική ευθύνη ο διοικητής του νοσοκομείου γιατί είναι και αυτός που βάζει την τελική υπογραφή σε κάθε έγγραφο. Εξάλλου, η καταγγελία έγινε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση και έφτασε μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας. Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω άλλη συνάντηση μαζί του γιατί συμφωνήσαμε να πάρουμε έναν εργαζόμενο για τα μαγειρεία και είδαμε στη Διαύγεια πως αυτός «κόπηκε» και πήραμε έναν ΔΕ και έναν ΤΕ για να καλυφθούν άλλες θέσεις. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος αποφασίζει και γιατί υπάρχει αυτή η ανακολουθία. Δεν γίνεται σαν πρόεδρος των εργαζομένων να εκτίθεμαι στους συναδέλφους μου, επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι. Δεν θα ανεχθώ άλλο αυτή την κατάσταση…»

 


Ακούστε την εκπομπή:


Current track

Title

Artist