Current track

Title

Artist

Nίκη Μαλαφούρη: Χρειάζεται παρέμβαση της κυβέρνησης για τις 72 δόσεις

19/07/2023


«Πλησιάζουμε στα τέλη του μήνα και υπολείπονται 1.700.000 φορολογικές δηλώσεις να γίνουν από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση έως τα τέλη Σεπτέμβρη όπως έχουμε ζητήσει, διότι δεν προλαβαίνουμε.

Βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και υπάρχει μεγάλη αγωνία για να πληρωθεί ο ΦΠΑ, να διευθετηθεί το market pass, καθώς και το my data, που είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία και το έχουν φορτώσει και αυτό στους λογιστές.

Έπρεπε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων να ανοίγει από τον Φεβρουάριο και όχι να περιμένουν τα τέλη Ιουλίου για να δώσουν παράταση μέχρι τις 15 Αυγούστου, διότι είναι δώρο άδωρον οι επιπλέον δύο εβδομάδες.

Πρέπει το κράτος να φροντίζει για την αξιοπρέπεια των φορολογούμενων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων, που μέσα στον καύσωνα αναγκάζονται να τρέχουν για να κάνουν τη δήλωσή τους και καλούνται να πληρώσουν το φόρο τους σε μόλις τέσσερις ή πέντε δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό που στην Κύπρο, που αποτελεί χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης, οι πολίτες εκεί έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Οκτώβρη για να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2021. Εξαιτίας της πανδημίας δόθηκε πολύ μεγάλη παράταση από το κράτος. Θα έπρεπε και στη χώρα μας να υπάρχει ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους φορολογούμενους, διότι οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που έχουν στηρίξει τα κρατικά έσοδα τα τελευταία 12 δύσκολα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στην αγορά, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πως έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και τα ενοίκια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί. Υπάρχουν πολύ καλές επιχειρήσεις εστίασης στον τόπο μας, που προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Αγωνίζονται όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά τους, αλλά να είναι και εντάξει απέναντι στο προσωπικό τους.

Από κει και πέρα αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, τότε το κράτος οφείλει να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Έχω δεχθεί προτάσεις από διάφορα κόμματα για να κατέβω ως υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές, όμως έχω αρνηθεί.

Αυτό συνέβη επειδή δεν θέλω να είμαι προσκολλημένη σε κανένα κόμμα και δεν επιθυμώ να στηρίζω την πολιτική τους. Προτιμώ να μείνω στη δουλειά μου και να λέω ελεύθερα αυτό που πιστεύω. Δεν βλέπω να υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα, παρά μόνο γενικολογίες. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και τρομαγμένος.

Σε λίγες ημέρες, στις 31 Ιουλίου, σταματά η ευεργετική διαδικασία των 72 δόσεων. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη της πανδημίας και τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για μια στρεβλή εξέλιξη, είχα θέσει το θέμα στον κ. Σκυλακάκη όταν ήρθε στη Ζάκυνθο, και ευχόμαστε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να εξαγγείλει υποστηρικτικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο του Ναυαγίου θα έχει επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια στη Ζάκυνθο. Γνωρίζω για την σημαντική παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Χριστίνας Τετράδη, προς την υπουργό Τουρισμού για το θέμα, και γνωστοποιώ πως και εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε ζητήσει συνάντηση με την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επί Χάρη Θεοχάρη θα γινόταν μια Ανώνυμη Εταιρεία με την οποία είχαμε συμφωνήσει όλοι, ενώ όταν ανέλαβε ο κ. Κικίλιας συγκροτήθηκε επιτροπή, που δυστυχώς το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού την ακύρωσε. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση…».


Current track

Title

Artist