Να μπει τέλος στις ιδιωτικές γεωτρήσεις για να αυξηθούν τα έσοδα της ΔΕΥΑΖ/ Μας ενδιαφέρει η ποιοτική και όχι η ποσοτική ανάπτυξη της Ζακύνθου
17/04/2024
«Έγινε μια πρωτόγνωρη διαδικασία που αφορούσε την ανάδειξη των υποψήφιων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
Ουσιαστικά, εφαρμόστηκε η απόφαση που λάβαμε στο 3ο και στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ανοιχτό κόμμα, που αδιαμεσολάβητα θα αναδεικνύονται από την κοινωνία οι υποψήφιοί μας.
Από τους 400 συνολικά υποψήφιους στην προκριματική διαδικασία, πλέον γνωρίζουμε τους 35 υποψήφιους Ευρωβουλευτές στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υποψήφιος είναι ο κ. Χαράλαμπος Αραβαντινός. Είναι ένα νέο παιδί, μόλις 27 ετών, με πολύ καλές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και με μεταπτυχιακά στη μεταναστευτική πολιτική και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Συνεχίζει να φοιτά σε Πανεπιστήμιο της Γαλλίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε πόσους ψήφους έλαβε ο κάθε υποψήφιος στην προκριματική διαδικασία και απλώς γνωστοποίησε αυτούς που πέρασαν με αλφαβητική σειρά. Αυτό έγινε για να μην προωθηθούν κάποιοι που έλαβαν χιλιάδες ψήφους σε σχέση με άλλους που πήραν λιγότερους. Είναι απόλυτα σωστό, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Συνολικά στη διαδικασία ψήφισαν 65.000 πολίτες.
Από ‘κει και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει θέση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Ζάκυνθο και μάλιστα χθες βράδυ μέλη του κόμματος, όπως εγώ και ο Γιώργος Αρμένης, λάβαμε μέρος σε μια συζήτηση που έγινε στην Κυψέλη, παρόντος του προέδρου της ΔΕΥΑΖ, Διονύση Τουρκάκη.
Το θέμα του νερού, λόγω της κλιματικής κρίσης, της ανομβρίας και της έλλειψης υποδομών, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
Είμαστε αντίθετοι στην αφαλάτωση και μείναμε ικανοποιημένοι όταν ακούσαμε τον κ. Τουρκάκη, ότι αυτό αποτελεί για τον ίδιο την έσχατη λύση. Δεν είναι η προτεραιότητά του.
Πέρα από την οποιαδήποτε μελέτη και τη χρηματοδότηση των έργων, μας ενδιαφέρει το μοντέλο της διαχείρισης. Πρέπει να δούμε τις διαρροές στο δίκτυο της υδροδότησης εξαιτίας των τεχνικών αστοχιών, αλλά και την ίση αντιμετώπιση των πολιτών, αποφεύγοντας τις παράνομες συνδέσεις και τη λαθροϋδροληψία.
Το τρίτο ζήτημα για εμάς είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων από τη ΔΕΥΑΖ και τους ιδιώτες, που κάνουν μεταφορά νερού. Προτείναμε να μπει ένα τέλος στις ιδιωτικές πηγές για να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης.
Για να γίνει όμως αυτό, είναι απαραίτητο να καταγραφούν οι ποσότητες του νερού που αντλούνται. Δηλαδή να γνωρίζουμε πόσο νερό βγάζουν από τη γη ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
Είπαμε ακόμη ότι χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι στις τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Τουρκάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας ικανοποίησε.
Να δούμε αν υπάρχουν παρανομίες με βάση τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δυναμικότητα των κλινών. Συμμερίζομαι την τεχνοκρατική προσέγγιση των ζητημάτων, ωστόσο μας ενδιαφέρει η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.
Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα στερεά απόβλητα. Αν η δυναμικότητα μιας τουριστικής μονάδας είναι 100 άτομα και προσθέτει ανεξέλεγκτα κλίνες για 200 άτομα, είναι απαραίτητο να δούμε αν πληρώνει οικονομικό αντίτιμο για 200 ή για 100. Αν δηλαδή καταβάλλει μόλις το 50% του ποσού που θα έπρεπε να δίνει.
Μιλάμε για την τήρηση της νομιμότητας και τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών, γιατί εμείς θέλουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που πρέπει να είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Να μη διαλύσουμε το οικόπεδο που λέγεται Ζάκυνθος…».