Current track

Title

Artist

Ανδρέας Φλεμοτόμος
Σεφ

Μια ζακυνθινή φρυγανιά από τον σεφ, Ανδρέα Φλεμοτόμο

12/04/2024


Υλικά για Φρυγανιά
Κομμάτια: 16 κομμάτια / για 1 ταψί 20×30
1 μικρό πακέτο (125 γρ.) φρυγανιές σίτου, κλασικές (ίσως δεν τις χρησιμοποιήσουμε όλες)
1 κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα
μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο, για το σερβίρισμα
Κρέμα
4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (120 γρ.) άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (η κλασική συσκευασία, όχι στιγμής)
3/4 κούπας (150 γρ). ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Σαντιγί
3 κούπες (600 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη, από το ψυγείο
3/4 κούπας (90-100 γρ.) ζάχαρη άχνη
Σιρόπι
2 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 καρφάκια γαρίφαλο

Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.

Για την κρέμα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στρώνουμε φρυγανιές στη σειρά, σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε καλά τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικές για να καλύψουμε τα μικρά κενά. Τις περιχύνουμε γενναιόδωρα με σιρόπι, μέχρι να «κολυμπάνε». Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη κι αν μείνει λίγο στο ταψί. Αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι οι φρυγανιές.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια. Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να πήξει η κρέμα και να στερεοποιηθεί αρκετά. Για τη σαντιγί χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά και να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε πυκνά την επιφάνεια με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας μαρμελάδα και σερβίρουμε αμέσως.


Current track

Title

Artist