Current track

Title

Artist

Μαρία Μουζάκη: Η επικίνδυνη περίοδος τώρα αρχίζει για τις πυρκαγιές

21/08/2023


«Στη φωτιά που είχαμε στο Ακρωτήρι όλα πήγαν κατ’ ευχήν, με την έννοια ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα, διότι αν η πυρκαγιά περνούσε το «φρύδι» θα έμπαινε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, που έχει μόλις έναν δρόμο διαφυγής.

Οι πυροσβέστες μας κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να την περιορίσουν, ενώ σωτήριες ήταν και οι τρεις ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Θέλω να τονίσω ότι σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη φωτιά έπαιξε και η εθελοντική ομάδα της Λιθακιάς, την οποία και ευχαριστούμε. Βλέπουμε να αυξάνονται οι εθελοντές στον τόπο μας και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Πολύ γρήγορα έδρασε και η Αστυνομική Διεύθυνση που άνοιξε τους δρόμους για να περάσουν τα πυροσβεστικά. Καθοριστική η συμβολή της στο θέμα αυτό ήταν ιδιαίτερα στην περιοχή μετά την ταβέρνα του «Δημαρά».

Άκουσα κι εγώ κάποιες αναφορές για άτομο που πιθανόν να έβαλε τη φωτιά, ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν έχω. Ας περιμένουμε λίγο, γιατί το θέμα αυτό το έχει αναλάβει ειδικό κλιμάκιο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν μια πυρκαγιά ανάμεσα σε δάσος και οικισμούς. Σε άλλες περιοχές είδαν θρηνήσει ανθρώπους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι πως οι επτά υδροφόρες (πέντε της Αντιπεριφέρειας και δύο του Δήμου), δεν μπόρεσαν να πάρουν νερό από τη δεξαμενή της Μπόχαλης που ήταν κοντά, καθώς και από αυτή του νοσοκομείου, διότι δεν κούμπωναν τα κλειδιά στους σωλήνες για να τραβήξουν το νερό.

Αποτέλεσμα ήταν να πηγαίνουν στην Πυροσβεστική για ανεφοδιασμό και χανόταν πολύτιμη ώρα μέχρι να επιστρέψουν. Πάθαμε όλοι σοκ όταν μας ανέφεραν το πρόβλημα. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με κανέναν, όμως η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε.

Να προσθέσω ακόμη ότι αρκετοί πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, διότι προσπαθούσαν να φτάσουν κοντά στη φωτιά, απομακρύνοντας τις τσίμες από τα ελαιόδεντρα. Κάποιοι συμπολίτες μας μετά την ελαιοκομική περίοδο τις πέταξαν όπου βρήκαν και δεν τις έκαψαν.

Όλοι κάνουμε λάθη. Εκτός από τον κρατικό μηχανισμό ευθύνη έχουν και οι πολίτες. Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα πυροσβεστικό σε κάθε σπίτι. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα οικόπεδα πρέπει να είναι καθαρισμένα. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, τότε οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και με εισαγγελική παραγγελία να λαμβάνουν χώρα καθαρισμοί.

Θέλω να τονίσω πως η δύσκολη περίοδος για τη Ζάκυνθο με τις πυρκαγιές τώρα ξεκινά. Από τις 15 Αυγούστου έως και τις αρχές Οκτωβρίου, στο παρελθόν το νησί μας αντιμετώπισε μεγάλες φωτιές. Απαιτείται προσοχή από όλους. Μετά του Αγίου θα κάνουμε συντονιστικό στην Αντιπεριφέρεια, προκειμένου να γίνει απολογισμός για τη φωτιά στο Ακρωτήρι και να σχεδιάσουμε τις επόμενες ενέργειες…».


Current track

Title

Artist