Μάκης Στήνιος: “Όλοι οι άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να πάνε στον ουρολόγο για εξέταση του προστάτη”
12/03/2024
Ο Διευθυντής Ουρολόγος στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου (πρώην ΙΚΑ) κ. Ιάκωβος (Μάκης) Στήνιος μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ζάκυνθος” για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και την ακράτεια ούρων στις γυναίκες.
“Θα μιλήσω για την προληπτική ιατρική, σε ότι αφορά την ειδικότητα μου, για άνδρες και γυναίκες. Για τους άνδρες, θα αναφερθούμε στην υπερτροφία του προστάτη και του καρκίνου του προστάτη που είναι ένα όργανο που απασχολεί τους άνδρες.
Σπουδαίο είναι, η εξέταση που κάνουμε με το PSA και το υπερηχογράφημα, μία φορά τον χρόνο, σαν προληπτικός έλεγχος, που αυτό έχει σημασία γιατί πολλές φορές στον προληπτικό έλεγχο ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα, δεν έχει τίποτα και μπορούμε να βρούμε μέχρι και κακοήθεια. Άρα λοιπόν δεν ισχύει δεν έχω τίποτα, δεν νιώθω τίποτα, δεν κάνω εξετάσεις, δεν πάω στον γιατρό.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι όλοι άνω των 50 ετών πάνε στον ουρολόγο για εξέταση του προστάτη.
Από κει και πέρα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν υπάρχει στην οικογένεια ο πατέρας είχε καρκίνο του προστάτη ή πέθανε από καρκίνο του προστάτη τότε θα πρέπει να έρθει στους 6 μήνες να έρθει να κάνει την εξέταση.
Αφού πάρουμε τις εξετάσεις πχ εδώ στο Κέντρο Υγείας που είμαι υπεύθυνος, εξετάζουμε τον ασθενή και του δίνουμε οδηγίες, δηλαδή ή να πάρει φάρμακα ή να έρθει ξανά ή ενδεχομένως αν έχει μεγαλύτερο πρόβλημα να χειρουργηθεί.
Ο άρρωστος με τον καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωση και ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Μεγάλο ρόλο παίζει η ηλικία. Ένας άνδρας άνω των 50 κάνει προληπτικό έλεγχο και ένας άνω των 65 θα πρέπει να πάρει φάρμακα από τον ουρολόγο.
Ο καρκίνος του προστάτη, δυστυχώς, κάνει οδυνηρές μεταστάσεις (στα οστά με πόνους κλπ). Άρα, ένας λόγος παραπάνω, ο ασθενής θα πρέπει πριν γίνει ασθενής να έρθει στον ουρολόγο για έλεγχο.
Και πάμε τώρα στις γυναίκες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και πολλές φορές έρχονται σε δίλημμα να πάω για το πρόβλημα μου στον γυναικολόγο μου ή στον ουρολόγο; Θέλω να αναφερθώ σε μία κατηγορία παθήσεων, στην ακράτεια ούρων.
Αυτό είναι ένα πολύ κοινό και σοβαρό πρόβλημα και συνήθως οι γυναίκες δεν πάνε στον γιατρό. Γιατί φοβούνται; Γιατί έχουν ταμπού; Γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό; Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η γυναίκα που παρουσιάζει απώλεια ούρων θα πρέπει να πάει στον ουρολόγο και όχι στον γυναικολόγο.
Ο ουρολόγος θα κάνει πρωτίστως εξετάσεις ούρων και μετά υπερηχογράφημα. Υπάρχει και μία ειδική εξέταση που λέγεται πλήρης ουροδυναμικός έλεγχος (είναι μία παρακλινική εξέταση που χρησιμεύει στη λειτουργική αξιολόγηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (της ουροδόχου κύστης, του σφιγκτηριακού μηχανισμού και της ουρήθρας), καταγράφοντας κυρίως πιέσεις και ροή ούρων) και γίνεται σε ένα μηχάνημα στην Πάτρα και είναι υπόθεση μίας ημέρας. Με το αποτέλεσμα αυτής της ειδικής εξέτασης ή θα την χειρουργήσουμε ή θα της δώσουμε φαρμακευτική αγωγή.
Πρέπει λοιπόν όποια γυναίκα έχει αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να φορέσει μία σερβιέτα και να πει ότι δεν τρέχει τίποτα. Θα πρέπει να πάει στον ουρολόγο. Δεν είναι κάτι απλό”.