Current track

Title

Artist

Κώστας Κόκλας: Ο Δήμος Ζακύνθου χρειάζεται ομάδα με όραμα

07/09/2023


«Επέλεξα να συμπορευτώ στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο», γιατί γνωρίζω τον Γιώργο Τσουρουνάκη πάνω από 10 χρόνια και την περίοδο που ήμουν Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων με Δήμαρχο τον Παύλο Κολοκοτσά, είχε βοηθήσει σε πολλά θέματα, χωρίς μάλιστα να διαθέτει θεσμικό ρόλο. Ο άνθρωπος αυτός τηρεί το λόγο του και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που με προσέλκυσε για να αγωνιστώ δίπλα του.

Ο Δήμος Ζακύνθου δεν μπορεί να λειτουργεί με την ενός ανδρός αρχή. Χρειάζεται ομάδα και όραμα. Στο συνδυασμό μας υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι, αλλά και πολλοί νέοι. Έχει δημιουργηθεί μια δυνατή μαγιά για την επόμενη ημέρα.

Η Ζάκυνθος έχει βαλτώσει και αυτό το αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ο κ. Τσουρουνάκης πολιτεύεται χωρίς έπαρση, αντιλαμβάνεται τα όσα του λένε οι συνεργάτες του, δεν λέει πως τα γνωρίζει όλα και κρατά πάντα τα θετικά στοιχεία του καθενός.

Έχω μιλήσει διεξοδικά μαζί του τόσο για την πολιτική προστασία, όσο και για τα ζητήματα της πόλης, που αφορούν όλους τους Ζακυνθινούς. Το κυκλοφοριακό δεν αντέχεται πλέον και πρέπει να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη πόλη για να έχουν πρόσβαση και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για να λάβουν χώρα όλα αυτά πρέπει να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει η αλλαγή χρήσης των πεζόδρομων, ώστε αυτοί να νομιμοποιηθούν. Το 2017 η τότε Δημοτική Αρχή έκανε μια αντίστοιχη προσπάθεια, η οποία έφτασε ως την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση. Συναντήθηκα τυχαία στο δρόμο με τον κ. Αρετάκη και τον είχα ενημερώσει για όλα αυτά, ώστε και ο ίδιος να τα προχωρήσει ως συνεχιστής.

Η κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπει πάρκινγκ περιμετρικά της πόλης, κόμβους στις εισόδους, ωριαία στάθμευση και αστική συγκοινωνία, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους.

Ο ηλεκτροφωτισμός ήταν ένα σημαντικό έργο της Δημοτικής Αρχής Κολοκοτσά γιατί σταμάτησε το ρουσφέτι της λάμπας. Μπορεί ο σημερινός Δήμαρχος να το κατήγγειλε το έργο αυτό στην αρχή, όπως έκανε και για πολλά άλλα, όμως στη συνέχεια κατάλαβε τη σπουδαιότητά του και συνεργάστηκε με την εταιρεία.

Για να δώσεις την αποκομιδή των απορριμμάτων σε έναν ιδιώτη, χρειάζεται πρώτα να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο και να ελέγξεις τις δικές σου δυνατότητες. Αν φτιάξεις τα απορριμματοφόρα του Δήμου και προσλάβεις το απαραίτητο προσωπικό και στη συνέχεια δεις πως δεν τα καταφέρνεις, τότε το να συνεργαστείς με έναν ιδιώτη είναι μια επιλογή στην οποία δεν είμαι αντίθετος, γιατί δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

Εκεί που διαφωνώ είναι στο γεγονός ότι δεν οργανώθηκε σωστά η Διεύθυνση Καθαριότητας και δεν εξετάσαμε τις άλλες επιλογές που είχαμε, προκειμένου τα απορρίμματα να μαζεύονται με τις ίδιες δυνάμεις του Δήμου.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του δικού μας συνδυασμού έναντι των άλλων, είναι πως καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και πιστεύω πως είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου.

Η χώρα μας έχει περάσει δεκαετή οικονομική κρίση, καθώς και πανδημία. Ο κόσμος έχει κουραστεί από πολιτικές αντιπαραθέσεις και από την τοξικότητα. Δεν χρειάζεται κλίμα πόλωσης και πρέπει να είμαστε σώφρονες, συζητώντας πρακτικά. Ο κ. Αρετάκης προσπαθεί με αυτά που λέει να ικανοποιήσει το ακροατήριό του, στο οποίο αρέσει η ένταση και οι προσωπικές αναφορές, όμως πιστεύω ότι δεν είναι άξιες σχολιασμού ή κάποιας απάντησης.
Πρέπει να συζητήσουμε σε ήπιο κλίμα, γιατί ο τόπος έχει πολλά προβλήματα και χρειάζεται λύσεις.

Είναι σίγουρα μια δικαίωση για εμάς, που συμμετείχαμε στη Δημοτική Αρχή Κολοκοτσά, το γεγονός ότι στο τέλος της θητείας μας αφήσαμε αποθεματικό ύψους 6,5 εκ. ευρώ στο Δήμο Ζακύνθου και η χρηστή αυτή διαχείριση των οικονομικών επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Δήμαρχο και από ορκωτούς ελεγκτές.

Όταν κάποιος λαϊκίζει, λέγοντας πως όλοι είναι κλέφτες, στο τέλος το ψέμα αυτό το πληρώνει, γιατί τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία. Δεν πρέπει να καλλιεργούνται ανέφικτες προσδοκίες. Όταν παραλάβαμε από τον Στέλιο Μποζίκη υπήρχαν 2,5 εκ. ευρώ στο ταμείο και όταν φύγαμε τα λεφτά αυτά ήταν 6,5 εκ. ευρώ. Υπήρχε λοιπόν από πριν χρηστή διαχείριση και εξυγίανση των οικονομικών και δεν την αποκτήσαμε την τελευταία τετραετία.

Όταν διαχειρίζεσαι χρήματα μπορείς να είσαι έντιμος, εφόσον αυτό το επιβεβαιώνουν και οι ορκωτοί ελεγκτές, όμως χαρακτηρίζεσαι ανέντιμος τη στιγμή που δεν υλοποιείς το προεκλογικό σου πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις σου απέναντι στους Ζακυνθινούς. Δυστυχώς, αυτό συνέβη τα τέσσερα αυτά χρόνια.

Ο Γιώργος Τσουρουνάκης είναι αυτοδημιούργητος και άρχισε κυριολεκτικά από το μηδέν. Μεγάλωσε τα παιδιά του στη Ζάκυνθο, τα πάντρεψε εδώ, και έχει προσφέρει πολλά πράγματα στην τοπική κοινωνία. Η πόρτα του είναι ανοιχτή για όλους.

Έχει διοικήσει επιχειρήσεις και θεωρώ πως με τους δημοτικούς υπαλλήλους θα έχει μια πολλή καλή σχέση, διότι θα τους βλέπει σαν συνεργάτες και όχι σαν εχθρούς. Σίγουρα μέσα σε έναν χώρο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Όμως, πιστεύω ότι αν εμπνεύσεις τους εργαζόμενους, εκείνοι με τη σειρά τους θα βάλουν πλάτη για να γίνουν πράγματα.

Την περίοδο που ήμουν Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων πήγαινα 6.30 το πρωί στο χώρο τους και ήμουν πάντα δίπλα τους. Μερικοί δεν είχαν διάθεση για κάτι παραπάνω και εγώ, λόγω υπερβάλλοντα ζήλου, συγκρούστηκα με κάποιους. Σήμερα όμως, όλοι έχουμε αντιληφθεί πως στόχος ήταν να προσφέρουμε στην κοινωνία της Ζακύνθου και δεν έχουμε πρόβλημα στη σχέση μας.

Ζητάμε σήμερα από τους συμπολίτες μας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο». Τόσο ο επικεφαλής μας, κ. Τσουρουνάκης, όσο και αυτοί που κατεβαίνουμε μαζί του, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να αλλάξουμε τη Ζάκυνθο.

Εύχομαι οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν, ψηφίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον στη Ζάκυνθο. Να αγκαλιάσουν τον συνδυασμό μας και ο Γιώργος Τσουρουνάκης να είναι ο αυριανός Δήμαρχος του νησιού μας…».


Current track

Title

Artist