Current track

Title

Artist

Κώστας Καραγκούνης: Κυβερνητική επιλογή η μη ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Ζάκυνθο

27/12/2022


«Το μόνο πράγμα που έχει βελτιωθεί είναι η συμπεριφορά των αξιωματικών προς το πρόσωπο των αστυνομικών. Είχα ενημερώσει και εγγράφως και προφορικά τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Χρυσοχοίδη, για όσα συνέβαιναν στη Ζάκυνθο, ωστόσο δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Δυστυχώς τα γεγονότα που ακολούθησαν στο νησί μας με επιβεβαίωσαν πλήρως και με τον χειρότερο τρόπο. Στο νησί υπάρχει ένας αστυνομικός για 500 και πλέον πολίτες, στην Αθήνα η αναλογία είναι 1 προς 166, στην Πάτρα 1 προς 200 και στο Κιλκίς, άκουσον άκουσον, 1 προς 69!

Η μη ενίσχυσή μας με προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι κλοπές και οι διαρρήξεις. Μπορώ να πω ότι η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων δεν ενημερώνεται πλέον για όσα γίνονται στο νησί, όμως αν κάποιος θέλει να δει τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να συγκρίνει πόσες υποθέσεις φτάνουν στη Δικαιοσύνη και πόσες στο Αρχηγείο.

Και η συνάντηση που είχαμε κάνει με τον Βουλευτή κύριο Ακτύπη στο γραφείο του Αρχηγού δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν θέλω να πω άλλα δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως θα σημειώσω το εξής: Είναι κυβερνητική επιλογή η μη ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Ζάκυνθο και δυστυχώς αυτό κάποιους τους εξυπηρετεί.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι φορείς της Ζακύνθου ότι και αυτοί πρέπει να πιέσουν προς τα πάνω για να διπλασιαστεί η δύναμη στη Ζάκυνθο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και υπογεγραμμένα έγγραφα. Εκτός κι αν επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυλία και να έχουμε διαρκώς περιστατικά εγκληματικότητας. Να αλλάξουμε όλοι μαζί μια κακή νοοτροπία που επικρατεί. Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη αποφασίζει βάσει των Νόμων που ψηφίζουν οι πολιτικοί. Όταν εμείς πιάνουμε έναν παραβατικό και στη συνέχεια τον βλέπουμε έξω αντί για τη φυλακή, δεν θα πρέπει να μας πτοεί στο να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί είμαστε επαγγελματίες. Αστυνόμευση με επικοινωνιακές τακτικές του τύπου «όλα πάνε καλά» δεν μπορεί να γίνει.

Επίσης δεν είμαστε ικανοποιημένοι και με τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι. Δεν επιτρέπεται να συγκροτούνται ομάδες ΟΠΚΕ που μαζί με τη «ΔΙΑΣ» «τρώνε το πρώτο σμπάρο» και να μην υπάρχει συνοχή, αφού οι αστυνομικοί ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και όχι από μία. Πρέπει ο ένας να γνωρίζει τα χνώτα του άλλου, να έχουν εκπαιδευτεί μαζί και όχι να είναι ξένοι οι αστυνομικοί μεταξύ τους. Κατά καιρούς ακούμε από τους ανωτέρους για ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού. Και αυτός όμως είναι ένας μύθος. Δεν γίνεται να δηλώνουμε στο Αρχηγείο πως υπάρχει νυχτερινή περιπολία στον βόρειο τομέα της Ζακύνθου και αυτό να μην συμβαίνει, αφού όλη η Ζάκυνθος καλύπτεται από το πλήρωμα που έχει βάρδια στην πόλη!

Τέλος Ιανουαρίου έχουμε τις τακτικές μεταθέσεις, ώστε να έρθουν κάποια άτομα στο νησί προς τον Αύγουστο. Περιμένουμε από τον φίλο μας Βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει προσωπικό. Το δικό μας Υπουργείο είναι περίεργο και δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία. Χρειάζεται μια δυναμική παρέμβαση. Ο κύριος Ακτύπης στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να μας βοηθήσει, όμως δυστυχώς δεν εισακούεται.
Δουλεύουμε με φιλότιμο χωρίς πολλές φορές να παίρνουμε τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούμαστε. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί…».

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist