Current track

Title

Artist

Κώστας Καποδίστριας σε συνέντευξη Τύπου: Βρήκαμε οφειλές σε έργα και για τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων/ Καταγράφουμε τις ελλείψεις αλλά ασχολούμαστε και με την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών

19/02/2024


«Θα αρχίσω με τις καλές ειδήσεις και η πρώτη αφορά την απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2021-2027 για το έργο «Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, αυτοματισμών και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ζακύνθου», προυπολογισμού 2.637.561,16 €, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Τρεπεκλής. Τελικός δικαιούχος του έργου είναι η ΔΕΥΑΖ Ζακύνθου.

Η πράξη αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση τοπικών σταθμών ελέγχου και ρύθμισης πίεσης (ΤΣΕΡΠ) στις εισόδους των Ζωνών Ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου και του Λαγανά, όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των τοπικών σταθμών θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση καθώς και θα ρυθμίζεται η πίεση εντός του εσωτερικού δικτύου διανομής νερού.

Επιπλέον, θα γίνει η εγκατάσταση ενός τηλεμετρικού σταθμού μέτρησης ποιότητας νερού και ενός συστήματος επικοινωνιών για τη διαχείριση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (Σ.Ε.Δ.Ε.Δ.Υ.) καθώς και η πιλοτική διασύνδεση 7400 (5500 στην πόλη της Ζακύνθου και 1900 στην πόλη του Λαγανά) υφιστάμενων υδρομετρητών, που διαθέτουν έξοδο παλμών για την παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου, λαμβάνοντας υπόψη σε πραγματικό χρόνο και την κατανάλωση στις οικίες.

Το έργο αυτό το είχε ζητήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ο Περιφερειάρχης έδωσε το «πράσινο φως», γιατί μας ταρακούνησαν τα όσα έγιναν με τον αγωγό στη Φιλικών και την εισροή του πετρελαίου.

Παράλληλα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για κατασκευή πεζοδρομίων και εμείς προτείναμε τα περισσότερα από αυτά να γίνουν έξω από σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών.

Μέσα σε έναν μήνα που έχουμε αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας, καταγράφουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως τις συνθήκες εργασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να υπάρχει.

Υπάρχουν αρκετές οφειλές, οι οποίες αφορούν τη στατική επάρκεια της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη, αλλά και προς ανθρώπους που έκαναν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Για το Πανιόνιο Συνέδριο, επί παραδείγματι, η οφειλή αγγίζει τις 30.000 ευρώ. Οι Υπηρεσίες έχουν τις αντιρρήσεις τους για όλα αυτά, όμως με κάποιο τρόπο πρέπει να πληρωθούν.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο διαφυγής στα ορεινά, η Υπηρεσία στις 21 Νοεμβρίου είχε στείλει έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε πως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες, λόγω έλλειψης νομιμότητας. Ουσιαστικά, πρότειναν να γίνει ένας δρόμος τύπου Β, χωματόδρομος δηλαδή, και όχι τύπου Α, που θα ήταν ασφαλτοστρωμένος. Όλη η διαδικασία της δημοπράτησης έγινε χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα. Το έργο έχει σταματήσει, όμως η παρούσα Περιφερειακή Αρχή θέλει να το προχωρήσει.

Υπάρχει επίσης η χρηματοδότηση του 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα μονοπάτια και τον φράχτη που πρέπει να μπει στο πλάτωμα του Ναυαγίου για λόγους ασφαλείας. Το έργο αυτό όμως, υπεβλήθη από λάθος στο συγκεκριμένο Υπουργείο και μας ενημέρωσαν πως τα τεχνικά δελτία πιθανόν να μη γίνουν δεκτά, επειδή ο τίτλος του έργου αναφέρεται σε φυσικές καταστροφές.

Δεν έχει γίνει κάποια φυσική καταστροφή στο Ναυάγιο και θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να το μεταφέρει σε άλλη προκήρυξη. Έχει ενημερωθεί σχετικά και ο Βουλευτής, κ. Ακτύπης.

Αναφορικά με το «πράσινο σημείο», να πω ότι η χρηματοδότηση προερχόταν από το Interreg. Στην Κέρκυρα φτιάχτηκε κανονικά και υπάρχει εκεί γεφυροπλάστιγγα. Στη Ζάκυνθο όμως, το έργο αυτό δεν δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη χωρική Αντιπεριφέρεια, παρά το γεγονός ότι εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πριν παραιτηθώ από τη θέση τον Ιούνιο του 2023, είχα παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης. Ο Δήμος με διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει μόνος του το έργο.

Δυστυχώς, χάθηκε και η χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ που αφορούσε το ωδείο Μυλωνά στον Αγγερικό, το οποίο υπολειτουργεί.

Έχω δεχθεί αρκετά παράπονα από τον κόσμο για το Τμήμα Συγκοινωνιών. Θα πάμε από εκεί με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Τσιριγώτη-Μολοντό, για να δούμε τι γίνεται.

Ο κ. Τρεπεκλής έκανε μια πολιτική επιλογή και τοποθέτησε την κ. Κατερίνα Μοθωναίου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Προσωπικά έχω πολλές επιφυλάξεις για αυτή την επιλογή. Περιμένω τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον ΦΟΔΣΑ και τα αποτελέσματα που αυτός θα έχει, χωρίς να αφήνω αιχμές για κάτι…».


Current track

Title

Artist