Current track

Title

Artist

Κώστας Καποδίστριας: Η πολιτιστική δημιουργία στη Ζάκυνθο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αγαθό από τον Δήμο και όχι ως εμπόρευμα/ Από αύριο Τετάρτη ανεβαίνει η κωμωδία του Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων σε Ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο

06/02/2024

«Η Ζάκυνθος ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και σε αυτή την κατεύθυνση από αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ανεβαίνει στο δημοτικό θέατρο, η κλασσική βενετσιάνικη κωμωδία του Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», με τον Στάθη Πίσκοπο να έχει κάνει τροποποιήσεις και το μεταφέρει το έργο αυτό στο Ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ για ευπαθείς ομάδες, φοιτητές και ΑΜΕΑ 7 ευρώ. Στο Δήμο Ζακύνθου θα καταβάλλουμε 2.000 ευρώ για τις 10 παραστάσεις μας και ελπίζω να το συγκεντρώσουμε αυτό το ποσό, γιατί τα έξοδά μας είναι πολλά.

Όπως και να ‘χει εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε τυπικοί στο συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει με τον Δήμο, όμως θα πω ότι η πολιτιστική δημιουργία στη Ζάκυνθο πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα.

Θα προσθέσω επίσης ότι όταν ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΠΑΖ, ο Δήμος αγόραζε κάποιες παραστάσεις. Είναι απαραίτητο κάποια στιγμή να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, Δήμος και πολιτιστικοί φορείς, και να μιλήσουμε με καθαρά χαρτιά για το πως πρέπει να πορευτούμε στο θέμα αυτό…».

Στάθης Πίσκοπος: Οι παραστάσεις μας είναι αφιερωμένες στην Αθηνά Στραβοπόδη-Ντάρλεν που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας

«Κατ’ αρχήν να πω ότι μου πήρε αρκετό καιρό για να μεταφέρω το έργο του Γκολντόνι στο Ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο. Είναι ένα έργο μεγάλο και πολύπλοκο.

Από ‘κει και πέρα, η πρώτη παράσταση θα δοθεί αύριο Τετάρτη 7 φεβρουαρίου στο νέο Δημοτικό Θέατρο, στις 21:00.

Στη συνέχεια το έργο θα παίζεται καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

Η διασκευή μου σε γνήσιο Ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο, σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των ρόλων από παραδοσιακούς Ζακυνθινούς λαϊκούς Θεατρίνους, εκπέμπουν ένα ιδιαίτερο στίγμα που αποτελεί εξέλιξη των υπαίθριων παραστάσεων δρόμου (ομιλίες) που παίζονται στη Ζάκυνθο κατά την περίοδο του καρναβαλιού από τον 17ο αιώνα.

Γι αυτό, πιστεύουμε ότι το ανέβασμα του έργου την συγκεκριμένη περίοδο αποτελεί καλό ξεκίνημα για το καρναβάλι που έρχεται αμέσως μετά και ιδιαίτερα αυτό το έργο που είναι γραμμένο στη Βενετία το 1746, απηχεί όλο το πνεύμα που δημιούργησε την καρναβαλική έκφραση διεθνώς.

Η παράσταση ανεβαίνει σε διδασκαλία – σκηνοθεσία Κώστα Καποδίστρια, σκηνικά Σταμάτη Χονδρογιάννη, κοστούμια Μαρίας Πουλιέζου, μουσική επιμέλεια Έλενας Κακολύρη και διδασκαλία κίνησης Γωγώ Γκιβέτση.

Παίζουν οι λαϊκοί θεατρίνοι Διονυσία Γιακουμέλου, Γωγω Γκιβετση (παντομίμα), Γιάννης Γκούσκος, Ηλίας Θεοδόσης, Σία Κεφαλληνού, Θοδωρής Κολπονδίνος- Αλεφός, Τάκης Σπίνος, Διονύσης Τσουκαλάς και Μαρία Χαϊκάλη. Το τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων είναι το: 6980642189.

Να πω ακόμη ότι οι παραστάσεις μας είναι αφιερωμένες στην Αθηνά Στραβοπόδη ή Ντάρλεν, όπως ήταν πιο γνωστή, η οποία έφυγε από κοντά μας πριν από μερικές ημέρες. Επίσης με τον Κώστα Καποδίστρια αποφασίσαμε αργότερα να γίνει και μια εκδήλωση εις μνήμην του Διονύση Φλεμοτόμου, που από το 1983 συνεργαζόταν σε διάφορα έργα με το Θέατρο τση Ζάκυθος…».


Current track

Title

Artist