Current track

Title

Artist

Γιώργος Ζαρκάδης: Μπακαλίστικες μέθοδοι στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΖ

22/02/2023


«Είχα διαφωνήσει με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΖ και το 2021 που ήμουν Αντιπρόεδρος, αλλά και το 2022. Θέλω να πω ότι υποχρεωνόμαστε από τον Ν. 1069/80 πριν την ψήφιση της τιμολογιακής πολιτικής να έχουμε εγκρίνει την μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία καθορίζει τις σχετικές αποφάσεις μας.

Η μελέτη κόστους-οφέλους δεν καταδεικνύει μόνο τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και όλες τις αυξήσεις που έχουμε, καθώς και στοιχεία των εσόδων μας. Αυτά τα στοιχεία έπρεπε να παρουσιαστούν έστω σε μία υποτυπώδη μελέτη, η οποία θα αναδείκνυε τις αυξήσεις που πρέπει να γίνουν και σε ποιες περιπτώσεις. Αντί αυτού είχαμε κάθετες αυξήσεις. Πρόκειται για μπακαλίστικες αποφάσεις!

Δυστυχώς αυτή η μέθοδος, και το λέω με πικρία, εφαρμόζεται στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΖ και το 2023. Πιστεύω πως τον κύριο Αρετάκη τον έπιασε άγχος λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και προσπάθησε με έναν παράτυπο τρόπο να μαζέψει έσοδα.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω για το θέμα, είναι ότι σε όλα τα συμβούλια μέχρι τώρα και όταν ερχόταν το θέμα του ενεργειακού κόστους, έλεγα να συζητήσουμε πως θα βρούμε τρόπους να επιλύσουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Σε προηγούμενο Δ.Σ. όπου κάναμε τροποποίηση του κουτσουρεμένου τεχνικού προγράμματος, που ήταν προϋπολογισμού 920.000,00€ και προκειμένου να το καλύψουμε, ρώτησα τι θα κάνουμε στην τιμολογιακή πολιτική και ο πρόεδρος μου απάντησε επί λέξει….. «δεν θα κάνουμε καμία αύξηση και είναι θέμα που θα το επιλύσει η κυβέρνηση….». Αμέσως μετά όμως, έκανε στροφή 180 μοιρών και μετακυλίεται ένα κόστος κάθετα προς όλους τους δημότες!

Τρίτη και σημαντικότερη παρατήρηση, είναι πως το Μητρώο Καταναλωτών δεν έχει ενημερωθεί από το 2013 για τις κλίνες των ξενοδοχείων, με βάσει τις κλίνες που έχουν καταγραφεί στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι πολύ περισσότερες αυτές που πραγματικά υπάρχουν από εκείνες που έχουμε καταγράψει εμείς!

Να ενημερώσω ότι από έναν δικό μου υπολογισμό, μιλάμε για μια απώλεια εσόδων προς τη ΔΕΥΑΖ, επί σειρά ετών της τάξης άνω του 1.000.000,00€ που ίσως να αγγίζει και τα 2.000.000,00€.! Μιλάμε για παράβαση καθήκοντος, γιατί έχουμε διαφυγόντα κέρδη. Ανακύπτουν δηλαδή νομικά ζητήματα, αλλά και ηθικά διότι ένας ξενοδόχος που έχει δηλώσει όλες τις κλίνες του και ένας καρκινοπαθής, επί παραδείγματι συμπολίτης μας, καλούνται να πληρώσουν τις ίδιες αυξήσεις με εκείνους τους ξενοδόχους που παρανομούν! Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα.

Έπρεπε να εξετάσουμε τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έλεγχο των διαρροών, με φωτοβολταϊκά πάρκα και με ενεργειακές κοινότητες. Πράγματα που είχα προτείνει, γιατί τα είχαμε συζητήσει στο συμβούλιο όλων των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα.

Είχαμε το χρόνο να συντάξουμε μελέτες. Δυστυχώς ούτε χρονοδιακόπτες στις γεωτρήσεις δεν έχουν μπει!

Σε ό,τι αφορά την υφαλμύρωση του νερού, σας λέω ότι το 2002 όταν μια γεώτρηση στο Κερί μας έδωσε 3.500 ppm άρχισα να τρέμω! Τώρα η ανάλυση που γίνεται δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει τις 4.000 ppm, που σημαίνει ότι το νερό είναι πλήρως υφάλμυρο και ακατάλληλο! Να ξέρετε πως χωρίς κόστος θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η ποιότητα του νερού, αλλά δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Πίστευα ότι με τον κύριο Αρετάκη θα μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, γιατί είμαστε και οι δύο μηχανικοί. Στην πορεία διαπίστωσα πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί και παραιτήθηκα από Αντιπρόεδρος. Το χειρότερο όλων είναι η μη αποδοχή ενός λάθους. Στην παρούσα φάση δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ με την πολιτική…».


Current track

Title

Artist