Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης: Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι η μικροπολιτική/ Ο Δήμαρχος επιτέθηκε πρώτος στον συνδυασμό μας και του απαντήσαμε σε ανάλογο ύφος

01/02/2024

«Η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν, κυρίως, επικοινωνιακού χαρακτήρα και δεν ήταν στόχος η ενημέρωση.

Μετά από 20 ημέρες ήρθε στη Ζάκυνθο ο κ. Κώστας Παπαδάκης από την ΕΥΔΑΠ, του οποίου τις γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση δεν αμφισβητώ, όμως περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά για το σοβαρό πρόβλημα της Ζακύνθου με το νερό.

Έφυγε γρήγορα από το νησί και δεν νομίζω πως άντλησε πολλά στοιχεία. Είπε βέβαια πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει μαζί με άλλους συναδέλφους του στη Ζάκυνθο. Είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί και μακάρι να είναι χρήσιμοι, διότι η κατάσταση του νερού απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση και δεν είναι μόνο ο αγωγός στη Φιλικών, που θα έπρεπε να αντικατασταθεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν αποσυνδέσαμε άμεσα τα ρολόγια, δεν σκάψαμε από την αρχή του προβλήματος το οδόστρωμα στην οδό Φιλικών και ο κόσμος ταλαιπωρείται επί 21 ημέρες.

Σήμερα δε, θα σας πω ότι ο ενοικιαστής μου στο σπίτι μας με ενημέρωσε πως μέσα στη δεξαμενή των 10 κυβικών που έχουμε έχει μπει πετρέλαιο, προφανώς από το υπόλειμμα που υπήρχε στις σωληνώσεις και οι οποίες δεν ήταν εύκολο να καθαριστούν. Εύχομαι η δική μου περίπτωση να είναι μια εξαίρεση και να μην έχουν κι άλλοι ανάλογο πρόβλημα.

Θέλω να πω ακόμη ότι η ΔΕΥΑΖ δεν είναι χρεοκοπημένη, αλλά έχει πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία της. Υπάρχουν οφειλές προς αυτήν άνω των 10 εκ. ευρώ. Αν μπει μια τάξη και υπάρξει σωστή διαχείριση, το πρόβλημα επιλύεται.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μικρά και η επιχείρηση γι αυτόν το λόγο λειτουργεί οριακά. Μπορεί όμως να εξυγιανθεί. Πρότεινα να παραιτηθούμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από την αποζημίωση που προβλέπει η Νομοθεσία για την παρουσία μας στις συνεδριάσεις, ενώ στον πρόεδρο ανέφερα να παίρνει τον μισθό του από τον Δήμο και η ΔΕΥΑΖ να του καλύπτει τα έξοδα για τις μετακινήσεις του εκτός Ζακύνθου. Προσωπικά δεν θα λαμβάνω χρήματα.

Ένα άλλο θέμα είναι η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τη διευκόλυνση για τη διέλευση των υδροφόρων οχημάτων από την Αλεξάνδρου Ρώμα και την 21ης Μαίου.

Η εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ήταν να απαγορευτεί η στάθμευση και όχι να κλείσουν οι οδοί. Ο δημοτικός μας σύμβουλος, κ. Διονύσης Μουζάκης-Μποζόνος, θέλησε στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κι ενώ δεν κρατούσαμε πρακτικά, αλλά γινόταν μια συζήτηση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ο κ. Δήμαρχος άρχισε να φωνασκεί για μικροπράγματα, δημιουργώντας μια άνευ λόγου και αιτίας ένταση. Στη συνέχεια έβγαλε και μια επιθετική ανακοίνωση και όπως αντιλαμβάνεστε του απαντήσαμε στο ίδιο ύφος.

Του λέω πως οι εκλογές τελείωσαν και ήρθε η ώρα της δουλειάς από όλους μας. Θα συμφωνήσω μαζί του και χαίρομαι που το κατάλαβε, ότι ο Δήμος έχει σοβαρά προβλήματα και ο κόσμος περιμένει από εμάς να τα επιλύσουμε. Έχουμε το Ναυάγιο και το νερό, που είναι ένα ζήτημα με δύσκολη διαχείριση.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να μην ασχολούμαστε με την μικροπολιτική και ο Δήμαρχος να μην μας προκαλεί. Εμείς ακόμη και την προεκλογική περίοδο δεν κατηγορήσαμε κανέναν. Αντιθέτως, το διάστημα αυτό καταθέσαμε προτάσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν με καθυστέρηση μερικών ημερών από τη Δημοτική Αρχή.

Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος και η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει λύσεις. Η μελέτη που έχουμε κάνει για το νερό είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΖ. Κι εμείς δεν λέμε να την εφαρμόσουν 100%, αλλά μέσα από αυτή μπορούν να πάρουν κάποια σημαντικά στοιχεία.

Η Ζάκυνθος έχει δεκαπλάσια αποθέματα σε νερό από αυτά που χρειαζόμαστε, ενώ από τα 8 εκ. κυβικά που αντλούμε, μόνο τα 3 εκ. τιμολογούνται. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες και στη μελέτη μας περιγράφονται τρόποι που θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Θα πω και κάτι ακόμη αφού με ρωτάτε: Η επιστολή μας προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα του νερού και της εισροής πετρελαίου σε αυτό, ενόχλησε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και γι αυτό αντέδρασε η Δημοτική Αρχή. Στην πορεία βέβαια αντιλήφθησαν πως εμείς το μόνο που ζητήσαμε ήταν το κράτος να συνδράμει το Δήμο και τη ΔΕΥΑΖ με ειδικούς επιστήμονες και με χρήματα. Ούτε αιχμές αφήσαμε ούτε κάποια μομφή.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως δεν ευθύνεται ο κ. Στασινόπουλος ή ο κ. Τουρκάκης για το πρόβλημα που προέκυψε. Θέματα διαχείρισης θίξαμε και τίποτα περισσότερο.

Κλείνοντας να πω ότι σεβόμαστε σαν συνδυασμός απολύτως το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, το οποίο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η πολιτική εξουσία οφείλει να κάνει προσλήψεις και να ενισχύσει τις υπηρεσίες…».


Current track

Title

Artist