Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης: Στο νησί μας χρειάζονται νέα σχολεία και όχι μπαλώματα

30/11/2023


«Μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, Κώστα Πέττα και Διονύση Μουζάκη-Μποζόνο, καθώς και με τον Ντένη Μαλαπέτσα, που έχει εκλεγεί μέλος στο Τοπικό Συμβούλιο της Πόλης, πήγαμε στη Γενική Συνέλευση των γονέων του 2ου Δημοτικού, όπου αντικρίσαμε μια τραγική και επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, ωστόσο φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι στο σχολείο αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, διότι ακόμη και τα δοκάρια, αλλά και οι κολόνες έχουν υποστεί φθορές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα σεισμογενές νησί και αυτά τα θέματα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα.

Καλά θα κάνουν οι γονείς που θα πάνε αύριο να βρουν τον ίδιο τον Δήμαρχο, ο οποίος πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να φροντίσει για να γίνουν οι επισκευές στο σχολείο. Είναι κρίμα για τον τόπο μας όλο αυτό που συμβαίνει, γιατί και σε άλλα σχολεία υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Το θέμα με τα διδακτήρια στο νησί μας είναι διαχρονικό και δεν ευθύνεται ο κ. Αρετάκης. Και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν μερίμνησαν. Από τα 74 σχολεία ελάχιστα πρέπει να διαθέτουν οικοδομική άδεια. Στο 2ο Δημοτικό υπάρχει μόνο μια άδεια εξαίρεσης από κατεδάφιση, η οποία φυσικά δεν είναι οικοδομική άδεια και εκτός από την κακή εμφάνιση του σχολείου τίθεται ευθέως και ζήτημα στατικής επάρκειας.

Έχουμε μείνει πολύ πίσω και δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς μπαλώματα. Για τον συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας» αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν τα Σχέδια Πόλης και να ανεγερθούν νέα σχολικά συγκροτήματα. Ακόμη και οι αίθουσες προκάτ δεν επιλύουν σε μόνιμη βάση το πρόβλημα.

Στα Ντουρέικα υπάρχουν διαθέσιμα 8 στρέμματα. Αντίστοιχοι χώροι έχουν βρεθεί σε Κήπους, στη Δερματούσα, στη Μπόχαλη και στην Παναγούλα. Αυτός ο δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά τα Σχέδια Πόλης έχουν μείνει στα αζήτητα, λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας. Δυστυχώς, προχωράμε με πασαλείματα και έχουν αμβλυνθεί οι ανοχές μας σαν κοινωνία.

ΔΕΥΑΖ: «Είχαμε σχέδιο εξυγίανσης»

Πληροφορήθηκα από τον τοπικό Τύπο ότι χθες μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΖ.

Δεν θα σχολιάσω τα όσα ενδεχομένως ειπώθηκαν εκεί και για το εάν υπάρχει ή μη κάποιο πλάνο. Θα πω μόνο ότι ο συνδυασμός μας είχε σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης και η μελέτη αυτή είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής από 1/1/2024, όπως έχω ξαναπεί.

Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να δίνει νερό με συνεχή ροή, ώστε να αυξηθούν και οι πωλήσεις της. Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και θα εξυγιάνει τη ΔΕΥΑΖ.

Παράλληλα, χρειάζεται η ενεργειακή αναβάθμισή της για να μειωθούν τα έξοδα έως και 50%.

Τρίτη ενέργεια που πρέπει να γίνει αφορά το πιο δύσκολο κομμάτι, που είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μονάδα επεξεργασίας των λυμμάτων.

Υπάρχει η δυνατότητα κατά την άποψή μας, με μικρό κόστος και αυτεπιστασία να αναβαθμιστεί ο βιολογικός, να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 60% και να αυξήσουμε τις εισπράξεις μας.

Σε μια επιχείρηση δεν πρέπει να μειώνεις το προσωπικό για να την κάνεις βιώσιμη, αλλά οφείλεις να στοχεύεις πάντα στην αύξηση των πωλήσεων.

Αγωγός νερού στη Φιλικών: «Το πρόβλημα θα λυνόταν με έναν δίδυμο αγωγό στο πλάι»

Για εμάς ήταν λάθος που σκάφτηκε η Φιλικών για να περάσει ο νέος αγωγός υδροδότησης, διότι εκεί υπάρχουν γιοφύρια και πλέον ο κόσμος ταλαιπωρείται εδώ και 6 μήνες περίπου.

Στην πόλη μας δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά κυρίως οικίες και επιχειρήσεις.

Θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο πλάι της οδού αυτής ή προς το λαγκάδι, μικρός δίδυμος αγωγός Φ140, ο οποίος θα έφτανε μέχρι την Αγία Τριάδα και από εκεί θα δίναμε νερό και στην Κολυβά μέχρι τις 24 ώρες.

Με μικρότερο κόστος και δίχως το ρίσκο να γίνουν ζημιές, όπως δυστυχώς συνέβη κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Στο νησί μας δεν χρειάζονται φαραωνικά και μεγαλεπίβολα έργα, παρά μόνο απλές λύσεις και σωστός σχεδιασμός…».


Current track

Title

Artist