Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης: Μας ενδιαφέρει μόνο το καλό του τόπου και γι αυτό θα εργαστούμε καταθέτοντας προτάσεις

09/11/2023


«Θεωρώ πως και πάλι δεν θα γίνει τίποτα για το Ναυάγιο. Όταν υπουργός Τουρισμού ήταν ο κ. Χάρης Θεοχάρης είχε αρχίσει μια σωστή διαδικασία για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αφορούσε το άνοιγμα και τη λειτουργία του Ναυαγίου. Μία Α.Ε. είναι ευέλικτη και μπορεί να κάνει πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρακάμπτοντας αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς όμως, ο κ. Θεοχάρης έφυγε από αυτή τη θέση και υπουργός Τουρισμού ανέλαβε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος κατήργησε κατά κάποιο τρόπο την Ανώνυμη Εταιρεία και πήγε στη λύση μιας Επιτροπής, η οποία είχε μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν της δόθηκαν τα εργαλεία που έπρεπε για να γίνουν όλα όσα ήταν αναγκαία.

Πέσαμε στη γραφειοκρατία και πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής ήταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού, που όμως δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το Ναυάγιο! Οι προτάσεις που έκανε η Επιτροπή προς το Υπουργείο δεν υλοποιήθηκαν και όταν διαπίστωσα πως συνεχώς πηγαίναμε μπρος-πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2022 παραιτήθηκα, διότι έχω μάθει στη ζωή μου να δουλεύω και να παράγω έργο.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2023, παραιτήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, επειδή το Ναυάγιο έκλεισε και ουσιαστικά ακολουθήθηκε η τακτική πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι. Αντί να το διαχειριστούμε σωστά, το έκλεισαν.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αξιοθέατο στην Ελλάδα και θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοιχτό, αλλά ο Δήμος της Ζακύνθου να έχει έσοδα από αυτό. Το επισκέπτονται πάνω από 1 εκ. άνθρωποι ετησίως και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο Βουλευτής, κ. Ακτύπης, μαζί με τον νέο Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, πήγαν στο Υπουργείο Τουρισμού και αυτό δεν είναι λάθος. Η ένστασή μου όμως, είναι ότι έπρεπε να αρχίσουν τις συναντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του Ναυαγίου. Όταν θέλεις να πάρεις ένα σπίτι, δεν συζητάς με τον ενοικιαστή, αλλά με τον ιδιοκτήτη.

Χθες πήγε στο υπουργείο Τουρισμού και ο Μητροπολίτης Δωδώνης και ίσως στο παρασκήνιο να έχετε δίκιο πως μπορεί να τέθηκε το θέμα του Ναυαγίου. Στην ανακοίνωση που βγήκε πάντως, γίνεται λόγος μόνο για τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Αυτό που θα πω έχει γίνει και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Το Ναυάγιο χρειάζεται μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που σε αυτή άποψη δεν θα καταθέσουν μόνο περιβαλλοντολόγοι, αλλά σεισμολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και ο κ. Λέκκας. Ο Δήμος Ζακύνθου λοιπόν πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα πράγματα με τη σύσταση ενός δημοτικού φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, μέσα στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, η Εκκλησία, αλλά και κάθε κοινωνική ομάδα του νησιού.

Ο Δήμος όμως, πρέπει να είναι ο πρωτεργάτης. Να έχει τη διαχείριση και να εισπράττει έσοδα. Τα χρήματα θα είναι πολλά και χρειάζεται να αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου μας.

Εάν στην περιοχή γίνει μια ωραία εξέδρα και το σημείο εκεί διαμορφωθεί κατάλληλα, γραφείο στην Αθήνα που φέρνει Ασιάτες στην Ελλάδα μου είπε πως στη Ζάκυνθο μπορούν να γίνονται 25.000 γάμοι όλο το χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι. Αντιλαμβάνεστε την ωφέλεια και το κέρδος που μπορεί να έχει το νησί μας, διότι μαζί με τους υπόλοιπους γάμους φτάνουμε πάνω από 30.000. Το ίδιο συμβαίνει σε Σαντορίνη και Μύκονο.

Αν υπήρχε η Ανώνυμη Εταιρεία θεωρώ πως θα είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση και την ανάδειξη του πλοίου, και δεν θα ήταν ένα κουφάρι που κινδυνεύει να το πάρει η θάλασσα. Φοβάμαι ότι δεν θα προλάβουμε να το διασώσουμε και εύχομαι να διαψευστώ.

Να καθίσουμε στο τραπέζι και να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Να μην προτάξουμε τα προσωπικά, τα επιχειρηματικά ή τα κλαδικά μας συμφέροντα και να συμφωνήσουμε ότι πρέπει το Ναυάγιο να το διαχειριστεί ο Δήμος.

Να προσθέσω ότι δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα δρόμο διαφυγής. Εγώ λέω ότι χρειάζονται τέσσερις τέτοιοι δρόμοι. Είναι κρίμα να τσακωνόμαστε για ένα αυτό το ζήτημα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως μπορεί να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Να μπει επιτέλους μια τάξη.

ΛΙΜΑΝΙ

«Στις 9 Σεπτεμβρίου θίξαμε το σοβαρό πρόβλημα που λέγεται Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου και χερσαία ζώνη λιμένος, προτείνοντας την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Σε άλλες περιοχές έχουμε δει να πωλούνται λιμάνια ή να ενοικιάζονται μαρίνες σε ιδιώτες. Δεν δαιμονοποιώ ούτε αποκλείω κάποιον ιδιώτη. Είναι απαράδεκτο όμως, ο δρόμος της Λομβάρδου, η πλατεία στα δέντρα του Άμμου και η Στήλη των Πεσόντων να παραχωρηθούν.

Ποιος μας λέει ότι αύριο δεν θα δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Λιμένων στα Ιόνια Νησιά, με το Λιμενικό Ταμείο να περνά εκεί και αυτόματα όλα όσα προανέφερα να δοθούν σε ιδιώτη. Δεν νομίζω πως υπάρχει Ζακυνθινός που να τα θέλει όλα αυτά.

Επειδή είχαμε πληροφορίες για το που οδηγούνται τα πράγματα, γι αυτόν το λόγο κάναμε την ημερίδα. Γι αυτό ζητήσαμε να περάσει στο Δήμο το Λιμενικό Ταμείο. Εφόσον χρειαστεί ο Δήμος να είναι αυτός που θα δώσει τη μαρίνα σε ιδιώτη για να τη διαχειριστεί, όπως έχει γίνει στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι.

Το λιμάνι ανήκει στους Ζακυνθινούς και οι Ζακυνθινοί πρέπει να επωφελούνται από αυτό. Συμμερίζομαι απολύτως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι μηχανικοί, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.

Γεννά πολλά ερωτήματα η επιλογή να γίνει μια κλειστή σύσκεψη, χωρίς να έχουν καλεστεί οι φορείς. Θα πω και κάτι ακόμη: Στις τελευταίες εκλογές ο κ. Στασινόπουλος έλαβε το 51% και ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» το 49%. Ευχαρίστως θα πήγαινα, αν είχα προσκληθεί, να πω την άποψή μου και να βοηθήσω όπως μπορώ από την πλευρά μου. Επίσης, θα ήθελα να προσκαλούμαι, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και στις συναντήσεις που προγραμματίζει ο κ. Ακτύπης στα υπουργεία. Να ακούγονται όλες οι φωνές και να πάμε παρακάτω».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Από το πόστο που με έταξαν οι Ζακυνθινοί θα προσπαθήσω να προσφέρω στον τόπο μας για τους νέους μας. Θα κάνουμε σκληρή και μαχητική αντιπολίτευση για όσα θεωρούμε ότι δεν είναι σωστά, όμως ταυτόχρονα τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας» θα καταθέτουμε και εποικοδομητικές προτάσεις και θα βοηθήσουμε για να λυθούν τα προβλήματα.

Από εμάς δεν θα δείτε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Έχουμε πέντε μελέτες έτοιμες, οι οποίες είναι στη διάθεση της νέες Δημοτικής Αρχής να τις αξιοποιήσει, εφόσον επιθυμεί. Κάναμε πρωτόγνωρα πράγματα και παρουσιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα φτιάξει επιτροπή τουρισμού. Τέτοιου είδους επιτροπές έχουν αποτύχει παταγωδώς στο παρελθόν και δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80. Ο σύγχρονος τρόπος διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος είναι τα DMMO.

Δεχθήκαμε αρκετή λάσπη προεκλογικά, όμως οι εκλογές τελείωσαν και δεν είναι επί του παρόντος. Θα πω μόνο πως δεν κατηγορήσαμε κανέναν με ανακοίνωσή μας. Τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει έργο στη Ζάκυνθο».

ΧΩΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΕΣ

«Δεν συμμετείχαμε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί η τριπλή συνεδρίαση δεν αφορά έκτακτα θέματα.

Θα περιμένω να δω το πως θα λειτουργήσουν οι θεματικές Αντιδημαρχίες της νέας Δημοτικής Αρχής, γιατί είναι μια μέθοδος που δεν έχει εφαρμοστεί άλλοτε στο νησί.

Γνώμη μου πάντως είναι ότι χρειάζονται χωρικοί Αντιδήμαρχοι για να μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν μαζί τους, όπως και οι πρόεδροι των χωριών. Είναι λίγο επικίνδυνο όταν ξεφεύγουμε από την πεπατημένη, όμως το τελικό συμπέρασμα θα βγάλουμε εκ του αποτελέσματος».

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ

«Έχω συνομιλήσει με όλους τους πετυχημένους Δημάρχους στην Ελλάδα και έχω αντιληφθεί ότι ένας Δήμος μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει μόνο με τεχνοκράτες για να παραχθεί έργο.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι αιρετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν έχουν την εμπειρία και τη γνώση που χρειάζεται.

Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να κάνει, επί παραδείγματι, τη μηχανοργάνωση του Δήμου. Οι πολιτικοί παίρνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Ο Δήμος χρειάζεται Γενικό Γραμματέα, ειδικούς συμβούλους, αλλά και εξειδικευμένο νομικό σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Δήμο μία μόνο νομικός που ασχολείται με χιλιάδες υποθέσεις και δεν προλαβαίνει».

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

«Ο Δήμος Ζακύνθου σαφώς και πρέπει να έχει νομική εκπροσώπηση σε όλες τις δικές που θα γίνουν και οι οποίες αφορούν οικονομικά σκάνδαλα του παρελθόντος.

Θα πρέπει οι υποθέσεις αυτές να μην παραγραφούν και δυστυχώς βλέπουμε ότι η εκδίκασή τους καθυστερεί. Να δούμε αν εκείνη την εποχή υπήρξαν τελικά άνθρωποι που καρπώθηκαν χρήματα για ίδιον όφελος».

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο Γ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Επειδή δεν έγινα εγώ Δήμαρχος δεν σημαίνει ότι εύχομαι να αποτύχει ο Γιώργος Στασινόπουλος. Μακάρι να είναι ο καλύτερος Δήμαρχος που πέρασε ποτέ από το νησί.

Η Ζάκυνθος έμεινε πολλά χρόνια στη στασιμότητα και έχει προβλήματα με το νερό, τα σκουπίδια και τα λύματα. Βρισκόμαστε όμως σε έναν ευλογημένο τόπο και χρέος όλων μας είναι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάμε μπροστά.

Κάναμε ημερίδα για τα απορρίμματα και αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος που κάνουμε την αποκομιδή.

Υπάρχουν συστήματα που δεν είναι ακριβά και μπορούμε να γλιτώσουμε εργατοώρες, χωρίς να χρησιμοποιούμε αυτά τα παλιάς τεχνολογίας φορτηγά. Έχουμε κοστολογημένη πρόταση που θα δώσουμε στη Δημοτική Αρχή κι αν θέλουν ας την εφαρμόσουν.

Θα είμαστε αντίθετοι σε λύσεις που θα είναι κοστοβόρες και απαρχαιωμένες. Δεν αποκλείουμε τους ιδιώτες, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους και εφόσον χρειαστεί. Να μη λαμβάνονται αποφάσεις στο γόνατο, αλλά μέσα από μια οικονομοτεχνική μελέτη. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο αφορά τη διαχείριση στο Λίβα, η οποία είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν και να πληρώνουν λιγότερα τέλη, χωρίς να στερούνται την καθαριότητα».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

«Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων επιβάλλεται να γίνει και χαίρομαι που ακούω ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο νησί μας πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.

Η λύση είναι μία και έχει να κάνει με την εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων. Μέσα σε αυτά υπάρχουν οικόπεδα προς αξιοποίηση για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε αυτή τη λύση, γιατί η Ζάκυνθος είναι σεισμογενής περιοχή. Στους Κήπους υπάρχει ένα οικόπεδο αρκετά μεγάλο για να κατασκευαστεί το 5ο Δημοτικό, στην Παναγούλα έχουμε έξι στρέμματα, στα Ντουρέικα 8 στρέμματα και στη Δερματούσα 5 στρέμματα.

Να ομονοήσουμε κάποια στιγμή στη Ζάκυνθο και να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό. Διαφορετικά θα μιλάμε τα επόμενα 50 χρόνια για το ίδιο θέμα, θα πληρώνει ενοίκια το κράτος σε ιδιωτικά ακίνητα και τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως λέει και η παροιμία των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πληρώνουμε φόρους στο κράτος και αυτό τους μοιράζει αναλόγως, ενώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέα σχολεία…«.


Current track

Title

Artist