Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης: Η «Δύναμη Ελπίδας» κάνει ό,τι μπορεί για να τελειώσει η περιπέτεια με το νερό/ Δεν εγκαλούμε τη Δημοτική Αρχή αλλά ζητάμε να βοηθηθεί από το κράτος

19/01/2024


«Κρατάω μικρό καλάθι για το πετρέλαιο που φαίνεται να υπάρχει στο χώμα που εφάπτεται στον αγωγό υδροδότησης, διότι η οσμή δεν είναι έντονη και προφανώς ίσως να μυρίζει η πίσσα που είναι παράγωγο των υδρογονανθράκων.

Εξάλλου γύρω από αυτό το σημείο του αγωγού υπάρχει κροκάλα και κατά την άποψή μου είναι πολύ δύσκολο να έχει μπει πετρέλαιο στον αγωγό από την περιοχή αυτή. Υπάρχουν μηχανικοί στη Φιλικών και θα μας πουν αν θα μπορούσε να γίνει αναρρόφηση.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η κρίση, ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας δεν επέδειξε καμία αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά αντίθετα καταθέσαμε σοβαρές προτάσεις, όπως ήταν να δοθεί νερό στην πόλη από τον αγωγό στο Κυδώνι και μέσω του Αγίου Λαζάρου, κάτι που η διοίκηση της ΔΕΥΑΖ υιοθέτησε μετά από μερικές ημέρες, ενώ είπαμε πως με ένα μικρό κόστος έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε νερό στον κόσμο με μικρά αγροτικά οχήματα.

Θα έπρεπε η Αστυνομία με γερανούς να σηκώνει τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα στους στενούς δρόμους της πόλης για να περνάνε τα υδροφόρα οχήματα και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.

Προτείναμε παράλληλα να απευθυνθούμε σε γειτονικούς Δήμους, ώστε να μας στείλουν μικρά οχήματα που τα χρησιμοποιούν για πυρόσβεση την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Τη μόνη ευθύνη που έχει η νέα Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν έσκαψαν αμέσως στην οδό Φιλικών που υπήρξε η διαρροή του πετρελαίου επί του οδοστρώματος και ότι δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών.

Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους με την επιστολή που στείλαμε στη Δικαιοσύνη και στα Υπουργεία, ζητώντας να ενισχυθεί η ΔΕΥΑΖ με επιστημονικό προσωπικό και με χρήματα. Δεν εγκαλούμε τη Δημοτική Αρχή σε καμία περίπτωση. Ίσα-ίσα που προσπαθούμε με τις ενέργειές μας να απεμπλακούμε από αυτή την περιπέτεια. Καλό θα ήταν λοιπόν να διαβάσουν ξανά την επιστολή μας και να μην μας χαρακτηρίζουν διπρόσωπους.

Εξάλλου, η ΔΕΥΑΖ έχει έλλειψη προσωπικού. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν, όμως απαιτείται να ενισχυθούν.

Για εμάς η εισροή πετρελαίου στο δίκτυο και η ρύπανση του νερού, είναι εγκληματική ενέργεια. Δεν νομίζω πως όλο αυτό έγινε με δόλο. Δεν θέλω να πιστέψω πως υπάρχει έστω κι ένας Ζακυνθινός, που θα έκανε σκόπιμα μια τέτοια ενέργεια. Έχουμε ένα ατύχημα και πρέπει να γίνει αυτοψία στον χώρο που υπήρξε η προμήθεια με πετρέλαιο.

Έχει δίκιο ο νομικός, κ. Γιώργος Καλόφωνος, όταν λέει πως πρέπει να υποβληθεί μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να μη θεωρηθεί πως γίνεται συγκάλυψη. Δεν μπορούμε με υποθέσεις να γνωρίζουμε τι έγινε, χρειάζονται και πράξεις, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Δεχόμαστε κι εμείς τα παράπονα του κόσμου για την έλλειψη νερού. Έχουμε εξαντλήσει από την πλευρά μας κάθε δυνατότητα παρέμβασης στο θέμα και θέλω να πω ότι η μελέτη που έχουμε κάνει για την υδροδότηση στη Ζάκυνθο, είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής.

Όταν πρόεδρος ήταν ο κ. Παναγιώτης Αβράμης, είχε χαρτογραφηθεί το δίκτυο της ύδρευσης και το μεγαλύτερο έργο έγινε επί εποχής του, όταν και αντικαταστάθηκε ο αγωγός από το Κερί έως την Μπόχαλη, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της διοίκησης του κ. Άκη Κοντονή.

Σε ό,τι αφορά την πρότασή μου για να γίνει Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ο κ. Σταύρος Κακολύρης, δεν ήταν μια λανθασμένη κίνηση, αλλά μια πολιτική υπέρβαση. Συζήτησα μαζί του, ήθελε να αναλάβει και τον πρότεινα. Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης έλαβαν 67% στον πρώτο γύρο των εκλογών και πιστεύω ότι θα έπρεπε ένας εκπρόσωπος να πάει σε αυτή τη θέση.

Πρέπει επίσης να «ξεκουμπώσουν» τα ρολόγια και οι παροχές των καταναλωτών από το δίκτυο, ώστε να καθαρίσουν οι μικροί σωλήνες σε περίπτωση που σε αυτούς υπάρχει υπόλειμμα πετρελαίου.

Κατά την άποψή μου το κράτος δεν έχει βοηθήσει τη Ζάκυνθο στο θέμα αυτό, με εξαίρεση το γεγονός ότι μας έβαλε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα. Ποιο όργανο όμως θα τη διαχειριστεί;

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο δεν είχε προσκληθεί η πολιτική προστασία της Αντιπεριφέρειας. Περίμενα πως σε αυτή την έκτακτη κατάσταση θα υπήρχε μια συνεργασία…».


Current track

Title

Artist