Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης: Απαρχαιωμένος ο τρόπος που μαζεύουμε τα σκουπίδια του νησιού/ Υπάρχουν σύγχρονα οχήματα με μικρό κόστος

14/11/2023


«Αν η νέα Δημοτική Αρχή επισκευάσει τα απορριμματοφόρα του Δήμου, μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών περίπου μπορεί να έχει έναν ικανοποιητικό στόλο οχημάτων, προκειμένου να ανταπεξέλθει επαρκώς στις υποχρεώσεις της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι πρέπει να στραφούμε σε νέες μεθόδους αποκομιδής. Ο τρόπος που μαζεύουμε τα σκουπίδια στο νησί είναι απαρχαιωμένος. Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, έχουν πετύχει να χρησιμοποιούν καμπάνες που χρειάζονται μικρά αυτοκίνητα, διαθέτουν press container, καθώς και τα ηλεκτρικά τρίκυκλα ή τετράκυκλα. Ουσιαστικά, μέσα στις πόλεις μπαίνουν ευέλικτα οχήματα και γίνεται αφενός οικονομία και, αφετέρου, γλιτώνουμε εργατοώρες.

Ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» έχει κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για το θέμα αυτό. Την πρότασή μας θα την καταθέσουμε και στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τον κ. Στασινόπουλο βρεθήκαμε τυχαία μια φορά στο δρόμο και έκτοτε δεν τα έχουμε πει άλλο. Τον έπαιρνα τηλέφωνο και το βράδυ των εκλογών για να τον συγχαρώ, όμως δεν το σήκωσε επειδή ήταν ανάμεσα σε πολύ κόσμο εκείνη τη στιγμή.

Έχω πει ξανά πως όλες οι μελέτες που έχει κάνει ο συνδυασμός μας για τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, είναι στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής, εφόσον το επιθυμεί.

Μπορούμε να προσφέρουμε σαν «Δύναμη Ελπίδας» στο γίγνεσθαι του νησιού μας. Κάναμε ειδική ημερίδα για τα απορρίμματα και σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες.

Το μεγάλο πρόβλημα στα σκουπίδια είναι τα βιοαπόβλητα, τα λεγόμενα και αποφάγια από τα οποία τρέχουν ζουμιά. Υπάρχουν σύγχρονοι κάδοι απορριμμάτων που όταν τα ρίχνεις μέσα, με διάφορα χαρτιά, ξυλάκια από σουβλάκια κι άλλα τέτοια υλικά, μέσα σε 24 ώρες έχουν τη δυνατότητα να σου βγάζουν κομπόστ.

Δαπανούμε πολλά χρήματα κάθε χρόνο για να αγοράζουμε κάδους παλιάς τεχνολογίας. Με αυτά τα χρήματα αγοράζουμε καμπάνες και αρχίζουμε πιλοτικά από μια Δημοτική Ενότητα στη Ζάκυνθο, ώστε να φανεί αμέσως η διαφορά. Για όλα αυτά, εξάλλου, υπάρχουν προγράμματα από τα οποία μπορούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις.

Οι διαδικασίες δεν είναι δύσκολες και τα κόστη μειώνονται. Ένα αυτοκίνητο που παίρνει κάδο καμπάνα κοστίζει 40.000 ευρώ, ενώ για ένα απορριμματοφόρο όπως αυτά που έχουμε, χρειάζεσαι 200.000 ευρώ.

Προσθέτω ότι για να αποδώσουν όλα αυτά, απαραίτητο είναι να έχουμε ανακύκλωση στο νησί. Χωρίς αυτή δεν θα καταφέρουμε να έχουμε μια καθαρή Ζάκυνθο».

ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ

«Εάν η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινήσει από τώρα να κάνει επαφές, ούτως ώστε από 1η Γενάρη να λάβει χώρα η επισκευή των οχημάτων του Δήμου, τότε σας λέω εγγυημένα πως, και από τη στιγμή που από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο δεν θα έχουμε πολλά απορρίμματα, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών μπορεί η κατάσταση με τα απορρίμματα να βελτιωθεί σημαντικά, αρκεί βεβαίως να προσλάβουμε εργαζόμενους και να στραφούμε ταυτόχρονα στις νέες σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής, που ανέλυσα παραπάνω.

Είναι θέμα διαχείρισης και ικανότητας. Ευελπιστώ να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, που θα μας κοστίσουν αρκετά χρήματα. Δεν αποκλείω τους ιδιώτες, όμως η όποια απόφαση ληφθεί πρέπει να γίνει με σωστές διαδικασίες, διότι κινδυνεύουμε εκεί που πληρώνουμε 200 € το χρόνο σπίτι μας μας για τέλη καθαριότητας, αυτά να φτάσουν στα 500 ή 600 ευρώ.

Ένας πετυχημένος και σύγχρονος Δήμος πρέπει να διαχειριστεί μόνος του τα απορρίμματα, το νερό και οτιδήποτε άλλο. Εμείς έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Έχει φτάσει στα αυτιά μου και δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι, πως η νέα Δημοτική Αρχή θα φτιάξει Επιτροπή Τουρισμού, με την οποία όμως κατά τη γνώμη μου θα επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν.

Θα γυρίσουμε στη δεκαετία του ‘80. Οι επιτροπές αυτές δεν έχουνε κανένα αποτέλεσμα και πηγαίνουν εκδρομή στις τουριστικές εκθέσεις κάποιοι άνθρωποι, σπαταλώντας τα χρήματα του Δήμου.

Η λύση στο θέμα αυτό είναι ο Οργανισμός DMMO, που θα επανδρωθεί από τεχνοκράτες. Δεν μπορώ εγώ, εσείς, ή οποιοσδήποτε άλλος να γνωρίζουμε καλύτερα τα θέματα του τουρισμού, από κάποιον άλλον που έχει σπουδάσει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Χρειάζονται μάνατζερ που θα προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου».

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Δεν πιστεύω ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι όπως τα παρουσιάζει ο κ. Αρετάκης με τα 20 ή τα 30 εκ. ευρώ. Εξάλλου, τον έχω προκαλέσει πολλές φορές να μας δείξει που είναι τα χρήματα αυτά και για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν.

Επειδή όμως, δεν μπορούμε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να βγάζουμε συμπεράσματα στο γόνατο, περιμένω να κάνει πράξη την προεκλογική του εξαγγελία του ο κ. Στασινόπουλος και να γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Από τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου θα πληροφορηθούμε κι εμείς για το τι ακριβώς ισχύει. Θεωρώ πάντως, πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση».

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

«Σαν συνδυασμός έχουμε ήδη κάνει μια μεγάλη συγκέντρωση και καθημερινά έρχομαι σε επαφή με τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και με τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων που εκλέγησαν είτε μαζί μου, είτε με τους άλλους συνδυασμούς.

Λειτουργεί ακόμη το προεκλογικό μου γραφείο πίσω από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στο οποίο έρχονται αρκετοί άνθρωποι και συζητάμε.

Συγκεντρώνουμε και καταγράφουμε όλα τα προβλήματα στις περιοχές μας, ώστε από τη νέα χρονιά να τα θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διεκδικήσουμε λύσεις. Όπως είπαμε και προεκλογικά, θα βοηθήσουμε τον τόπο από τη θέση που μας έταξε ο Ζακυνθινός λαός».

ΣΚΟΠΙΜΑ ΔΕΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

«Βλέπουμε γύρω μας να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά, με νέους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δυσάρεστη. Στο πρόσφατο παρελθόν είχα ασχοληθεί με το θέμα. Δυστυχώς, διαπιστώνω πως υπάρχει σκοπιμότητα στη μη στελέχωση του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας με προσωπικό. Την ίδια άποψη με εμένα έχουν και πολλοί ακόμη συμπολίτες μας στο νησί.

Πιστεύω πως κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν ως τροχοπέδη και εμποδίζουν τη στελέχωση. Είχα ενημερώσει για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Λαγανά τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοίδη.

Εγώ κι άλλοι 23 συνάδελφοι του είπαμε γι αυτά που γίνονται και δεν πίστευε πως υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που συμβαίνουν όλα αυτά. Είχε μείνει άφωνος. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα έστειλε 90 αστυνομικούς στη Ζάκυνθο.

Όταν ενημερώνεις με ειλικρίνεια και διεκδικείς, τότε πετυχαίνεις πράγματα για τον τόπο σου. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που χαϊδεύουν αυτιά και που σαν αυλοκόλακες δεν λένε αλήθειες και μεταφέρουν τα πράγματα όπως θέλουν, με συνέπεια να μην προχωρά ποτέ τίποτα στη Ζάκυνθο. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να προβάλλουν τον εαυτό τους, καθώς και τα στατιστικά».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ «ΝΑΥΑΓΙΟΥ»

«Πληροφορήθηκα με χαρά πως ο κ. Ακτύπης κανόνισε συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του «Ναυαγίου».

Αυτή την πρόταση είχα κάνει κι εγώ στην εκπομπή σας και είναι ευχάριστο που υιοθετήθηκε, γιατί το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι ο ιδιοκτήτης της περιοχής και για να συσταθεί δημοτικός φορέας διαχείρισης πρέπει να μας την παραχωρήσει».

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ

«Δεν ξέρω πόσοι πρόεδροι χωριών είχαν παρακολουθήσει την ημερίδα που κάναμε για το νερό στη Ζάκυνθο, όμως τους ενημερώνω πως εκεί είχε αναφερθεί πως το θέμα του αμίαντου αντιμετωπίζεται με σωληνώσεις που είναι μικρές σε διάμετρο και οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους αμιαντοσωλήνες.

Επίσης, να πω ότι κακώς σκάψανε την οδό Φιλικών, διότι αν βάζαμε στο πλάι δίδυμο αγωγό Φ100 ή Φ120, αυτός θα έφτανε στην Αγία Τριάδα και θα μπορούσαμε να δίνουμε νερό στην πόλη όχι για δύο-τρεις ώρες, αλλά να παρέχουμε υδροδότηση επί 24ωρου βάσεως. Η λύση είναι οι μικροί αγωγοί, που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε και τις διαρροές ή τις βλάβες…».


Current track

Title

Artist