Current track

Title

Artist

Γιώργος Στρούζας: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει τροπολογία στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια»/ Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να αναστατώσει τα μεγάλα συμφέροντα

19/12/2023

«Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει σύντομα τροπολογία στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια». Για τους αγρότες και τα χρέη των Ενώσεων θα πω ότι χρειάζεται μια ειδική μέριμνα κι ένα «γενναίο κούρεμα» από τους servicers.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις κοιτούσαν πως θα σώσουν τις τράπεζες και σωστά το έπρατταν αυτό. Δεν έκαναν τίποτα όμως, για τον δεύτερο αντισυμβαλλόμενο ενός δανείου, που είναι οι οφειλέτες.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι ο οφειλέτης πρέπει να έχει το δικαίωμα της προαίρεσης. Να του δίνουν το δικαίωμα δηλαδή, να αγοράζει το δάνειό του, ακόμη κι αν χρειαστεί να δώσει κάτι παραπάνω.

Ένα δάνειο 100.000 ευρώ, επί παραδείγματι, οι τράπεζες το πωλούν στα funds με 10.000 ευρώ. Θα μπορούσαν να καλούν τον οφειλέτη και να τον ρωτούν εάν θέλει να το πάρει εκείνος, δίνοντας, ας πούμε, 15.000 ευρώ.

Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα δάνεια που ελήφθησαν σε ελβετικό φράγκο. Γνωρίζω περιπτώσεις που είχαν εξοφλήσει το μισό δάνειο και λόγω των διακυμάνσεων βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα χρήματα και από το αρχικό κεφάλαιο! Το ΠΑΣΟΚ λέει τα 2/3 των επιπλέον αυτών χρημάτων να τα χρεώνεται η τραπεζα και το 1/3 ο οφειλέτης, που δεν ευθύνεται για τα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, το ΠΑΣΟΚ καλεί όσους χρωστούν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση, όμως ταυτόχρονα προτείνει και το εξής: Να χωριστεί η οφειλή σε δύο μέρη: Στο 70% και στο 30% που θα είναι άτοκο. Αν κάποιος πληρώσει κανονικά το 70% του χρέους, μέσω των 120 δόσεων, τότε το υπόλοιπο 30% να διαγράφεται.

Στο θέμα της ακρίβειας θα πω ότι η κοινωνία υποφέρει. Προσωπικά πάω στο σούπερ μάρκετ, δαπανώ 60 ευρώ, και ουσιαστικά δεν έχω πάρει τίποτα για το σπίτι μου.

Τα καύσιμα που στέλνει η Ελλάδα στην Κύπρο πωλούνται με 1,20 ευρώ το λίτρο και εδώ η αντίστοιχη ποσότητα κοστίζει 1,80. Η κυβέρνηση της ΝΔ την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει, δίνει 150 ευρώ στους οικονομικά αδύναμους. Δίνει… «ασπιρίνη» και δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ούτε καταπολεμά την αισχροκέρδεια, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να… αναστατώσει τα μεγάλα συμφέροντα.

Τοπικά, βλέπουμε το νοσοκομείο της Ζακύνθου να έχει ελλείψεις, ενώ τα σχολεία μας καταρρέουν και ιδιαίτερα το 1ο και το 2ο Δημοτικό. Περιμένουμε να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο κ. Στασινόπουλος και στη συνέχεια ανάλογα με το τι θα κάνει, θα τον κρίνουμε.

Στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ έχουμε φτιάξει μια ομάδα κρούσης και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας για όλα τα θέματα, αλλά να ενημερώσουμε την κοινωνία και για τις τροπολογίες που φέρνουμε στη Βουλή και είναι πολλές.

Τα κεντρικά ΜΜΕ δεν προβάλλουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε γιατί είναι φιλοκυβερνητικά, είτε γιατί προέχουν άλλα ζητήματα, όπως ο κ. Κασελάκης. Εμάς δεν μας απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που επιθυμούμε είναι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια να πειστεί η κοινωνία πως μπορούμε να αποτελέσουμε κυβερνητική πρόταση…».


Current track

Title

Artist