Current track

Title

Artist

Γιώργος Μάργαρης: Η Ζάκυνθος θα έχει τουρισμό μόνο 4 μήνες

18/04/2023


«Χωρίς να συγκρίνουμε το 2022 ή το 2019, πιστεύω ότι το φετινό Πάσχα υπήρξε μια σχετική επισκεψιμότητα που γέμισε τα λιγοστά ξενοδοχεία της πόλης, καθώς και το 15% με 20% των καταλυμάτων που βρίσκονται εκτός αυτής.

Υπολογίζουμε ότι ήρθαν συνολικά 10.000 άτομα στη Ζάκυνθο τις ημέρες αυτές, εκ των οποίων οι 5.000 έμειναν σε ξενοδοχεία. Ουσιαστικά, είχαμε μια καλή ημέρα καλοκαιριού στο αεροδρόμιο.

Ο περισσότερος κόσμος πήγε στους χειμερινούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λόγω και του καιρού, ενώ πολύ καλά πήγαν και οι Κυκλάδες.

Αντίθετα η Ζάκυνθος, που μετά την Κέρκυρα, ήταν ένας Πασχαλινός προορισμός, βλέπουμε ότι έχει μείνει στάσιμη και η πορεία είναι φθίνουσα. Δεν αρκούν τα ήθη και τα έθιμα. Ίσως κάποιοι που έζησαν κακές εμπειρίες στη Ζάκυνθο στο παρελθόν, είτε με το κυκλοφοριακό είτε με την έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη, να έχουν ενημερώσει αρκετούς για τα προβλήματα και να μην μας επιλέγουν πλέον.

Επίσης υπάρχει αύξηση κλινών και μείωση διανυκτερεύσεων. Κάποιες άλλες περιοχές διαφημίστηκαν περισσότερο και εμείς με την αδράνειά μας όλα αυτά τα χρόνια, δυσφημίσαμε τον τόπο μας.

Αν Δήμος και Περιφέρεια ήθελαν, ενδεχομένως να είχαμε ένα μεγάλο πάρκινγκ στον τραπεζοειδή του λιμανιού και ο κόσμος να περπατούσε μέχρι το κέντρο της πόλης ή να μεταφερόταν με μίνι μπας. Αυτό θα αποσυμφορούσε την κατάσταση. Πρέπει να σεβόμαστε τον επισκέπτη. Μέχρι τώρα αυτό που σώζει τη Ζάκυνθο είναι μόνο η φυσική ομορφιά της.

Τα μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν είναι πολύ καλά. Πραγματικά επί τέσσερις μήνες θα επικρατεί το αδιαχώρητο. Έτσι κι αλλιώς όμως, πάντα αυτούς τους μήνες, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβρη, υπάρχει ζήτηση.

Από ‘κει και πέρα, ο Απρίλιος, ο Μάιος και Οκτώβριος είναι υποτονικοί μήνες. Σας λέω ενδεικτικά πως το 2019 η Easy Jet είχε πέντε πτήσεις προς το νησί μας τον Απρίλιο και τώρα έχει τρεις. Στην Κεφαλονιά, που δεν υπήρχε καν στο χάρτη τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία κάνει τρεις πτήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο γειτονικός Νομός ανεβαίνει και εμείς όχι. Δεν θέλω να είμαι μίζερος, όμως καλό είναι να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Σε ό,τι αφορά το Ναυάγιο μπορώ να πω ότι δεν έχουμε ακυρώσεις αυτή τη στιγμή, όμως το πρόβλημα θα είναι έντονο του χρόνου, διότι όσοι έρθουν από την Ευρώπη και διαπιστώσουν πως δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο στην ακτή, θα δυσαρεστηθούν.

Παράλληλα, όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση, θα χάσουμε πελάτες και από την Ασιατική αγορά, οι οποίοι επανακάμπτουν μετά από τρία χρόνια κορωνοιού.

Είναι ξεκάθαρο πως ευθύνες έχουν όλοι. Και το υπουργείο Τουρισμού και η σημερινή Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε ένα ανοιχτό Ναυάγιο με ασφάλεια. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το χώρο και να επικοινωνήσουμε με έναν έξυπνο τρόπο πως αυτό συμβαίνει, επειδή συντηρούμε το πλοίο. Παντού στον κόσμο αξιοθέατα δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό για λόγους συντήρησης ή ανακαίνισης. Εδώ ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν…».


Current track

Title

Artist