Current track

Title

Artist

Γιώργος Κωνσταντίνου: Η πολυεθνική Lidl ως «λαγός» καταργεί τις αργίες και τα εργασιακά δικαιώματα/ Οι Νόμοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των εργαζομένων

21/03/2024


«Το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, έχοντας και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, έκανε παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ της πολυεθνικής Lidl, ενάντια στη λειτουργία του την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Προσπαθούμε να μπει ένα φρένο στην κατάργηση των αργιών και η Lidl είναι ο «μπροστάρης» της καταστρατήγησης κάθε εργασιακού δικαιώματος σε όλους τους κλάδους, όπως και σε αυτόν του τουρισμού.

Η κίνησή μας είχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που και αυτός κατάλαβε πως δεν πρέπει να ισοπεδωθούν τα πάντα. Ακόμη και τις κατ’ έθιμον αργίες επιδιώκουν να καταργήσουν.

Αντί οι εργαζόμενοι να περάσουν την ημέρα με την οικογένεια και τα παιδιά τους, τους αναγκάζουν να δουλέψουν , όταν καθημερινά τους εξοντώνουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εργασία τις Κυριακές. Οι Νόμοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των εργαζόμενων και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Τα Lidl είναι ο «λαγός» αυτής της ιστορίας.

Μην ξεχνάμε πως οι εταιρείες των σούπερ μάρκετ κάνουν μεγάλους τζίρους και έχουν τεράστια κέρδη, αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές στα τρόφιμα. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν Κυριακή να τους δίνουν παραπάνω χρήματα, όπως προβλέπει η Νομοθεσία, και όχι το μεροκάματο μιας συνηθισμένης μέρας.

Εμείς λέμε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και να δίνονται δύο ρεπό την εβδομάδα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην οικοδομή. Έχουμε κάνει καταγγελίες για παράνομη εργασία τις Κυριακές στο υπουργείο Εργασίας και στο ΙΚΑ, όμως κανένας δεν πράττει τίποτα. Προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, αλλά και στον ιδιοκτήτη του συνεργείου.

Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό στο νησί μας, όμως όλοι κάνουν τα «στραβά μάτια». Θα πω και κάτι ακόμη που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει: Όποιος δουλεύει Κυριακή και έχει ατύχημα αυτό δεν αναγνωρίζεται ως εργατικό και δεν λαμβάνει αποζημίωση, γιατί απαγορεύεται να είναι στη δουλειά αυτή τη μέρα.

Μπαίνουμε μπροστά ως Εργατικό Κέντρο για όλα αυτά και θέλουμε να καλυτερεύσει η ζωή μας. Σίγουρα θα θυμάστε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν για το έγκλημα των Τεμπών. Την ίδια στιγμή όμως, δεν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Καραμανλής και Σπίρτζης, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα.

Να πω επίσης ότι στηρίζουμε και την κινητοποίηση που έκαναν χθες οι συνταξιούχοι του νησιού μας για τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο. Πολλές κλινικές λειτουργούν στα όριά τους. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Διεκδικούμε την πρόσληψη γιατρών με αύξηση του μισθού τους και την εξασφάλιση της διαμονής τους. Είμαστε απέναντι στη λογική του Άδωνη Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία βρήκαν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν δεχόμαστε οι πολίτες να χρυσοπληρώνουν για να χειρουργηθούν και όσοι δεν έχουν χρήματα να πηγαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι. Αντιδρούμε στην υποβάθμιση της Υγείας…».


Current track

Title

Artist