Current track

Title

Artist

Γιώργος Κωνσταντίνου: Η «Λαική Συσπείρωση» παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων

30/08/2023


«Το καλό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για το ΚΚΕ τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και στη Ζάκυνθο, που πετύχαμε τη μεγαλύτερη άνοδο και το τρίτο καλύτερο ποσοστό, ήταν το έναυσμα για να συμμετέχω και στις δημοτικές εκλογές, ως επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αφουγκραστήκαμε την ανάγκη της κοινωνίας και μπήκαμε μπροστά σε μια νέα εκλογική μάχη, ώστε να συγκρουστούμε με τα πολλά συμφέροντα που επί χρόνια λυμαίνονται τον τόπο μας.

Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα και γι αυτό κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, χωρίς να διαχωρίζουμε τους συμπολίτες μας σε δεξιούς και αριστερούς. Το εγχείρημα αυτό πέτυχε και η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική, δίχως να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες ή οτιδήποτε άλλο.

Φέραμε κοντά μας ανθρώπους που για τους δικούς τους λόγους το προηγούμενο διάστημα ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Τα μάτια τους γυαλίζουν για να δουν την αλλαγή που όλοι θέλουμε στον τόπο μας, πηγαίνοντας απέναντι στα συμφέροντα του ξενοδοχειακού, κυρίως, κεφαλαίου.

Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί το μισό και πλέον ψηφοδέλτιο το απαρτίζουν συμπολίτες μας από άλλους πολιτικούς χώρους και ξέρω πως γι αυτούς είναι ένα σημαντικό και δύσκολο βήμα. Το πιο θετικό είναι πως ο συνδυασμός μας έχει και πολλούς νέους. Υπάρχουν συνάδελφοι που πολιτεύονται για πρώτη φορά.

Χαρακτηρίζω τίμια και αντρίκεια την στάση του Ιάκωβου Κονταράτου, ο οποίος είχε συζητήσεις με άλλες παρατάξεις και επέλεξε να συμπορευθούμε μαζί με τους συνεργάτες του. Λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον της Ζακύνθου.

Θέλουμε όσοι μας ψηφίσουν να είναι υπερήφανοι για την επιλογή τους. Εμείς, θα σταματήσουμε τη λεηλασία που γίνεται στον τόπο μας και είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον Λαγανά των ναρκωτικών. Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας, το ρεμπελιό των ποπολάρων.

Ως Δημοτική Αρχή και παρά το γεγονός πως κάποια θέματα δεν θα είναι στην αρμοδιότητά μας, δεν θα κλείνουμε τα μάτια μας όταν κόβεται το ρεύμα σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Θα απαιτούμε και θα διεκδικούμε την επανασύνδεσή τους. Θα αντιδρούμε και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γενικότερα, ένας Δήμαρχος πρέπει να πρωτοστατεί στην πάλη των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν είναι αποδεκτό για εμάς να μη λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας στο νησί μας και περιοχές, όπως οι Βολίμες ή ο Άγιος Λέοντας, να μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη και να υπάρχει η πιθανότητα ένας συμπολίτης μας να κινδυνεύει να πεθάνει από το τσίμπημα μιας μέλισσας.
Ο Δήμος Ζακύνθου δεν είναι τα ντουβάρια, αλλά οι άνθρωποί του.

Περνώντας στα θέματα της Παιδείας, έχω πει ξανά ότι εμείς διαφωνούμε με τις πολλές αρμοδιότητες που έχουν περάσει από την κυβέρνηση στο Δήμο. Σε αριθμό είναι πάνω από 220. Δυστυχώς, με αυτές τις πολιτικές συμφωνούν οι κ.κ. Αρετάκης, Τσουρουνάκης και Στασινόπουλος.

Το κράτος παρακρατά χρήματα από τους φόρους μας και δεν τα αποδίδει στους Δήμους. Τα σχολεία μας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή με τα κοντέινερ. Έκλεισαν τέσσερα νηπιαγωγεία.

Δεν έχουμε μαγικές λύσεις, όμως θα διεκδικήσουμε καλύτερες σχολικές υποδομές. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα φωτογραφιζόμαστε στο διαδίκτυο, ότι σε ένα σχολείο μπήκε, επί παραδείγματι, ένα air condition.

Προβλήματα υπάρχουν παντού. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι Σύλλογοι Γονέων και οι εκπαιδευτικοί, λύσεις δεν έχουν δοθεί ούτε στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο ούτε στο Πολυκλαδικό του Αγγερικού.

Για τα σκουπίδια θα πω ότι είναι… πολύ το χρήμα αδερφάκι μου. Είμαστε απέναντι ως «Λαική Συσπείρωση» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Δόθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων του Λαγανά σε ιδιώτη, χωρίς στην ουσία να υπάρχει καμία απολύτως έκτακτη κατάσταση γιατί η Δημοτική Αρχή γνώριζε από την Άνοιξη πως πρέπει να φτιάξει τα απορριμματοφόρα. Η ευθύνη του Δημάρχου, κ. Αρετάκη, στο θέμα αυτό είναι μεγάλη, διότι αν και πήρε προσωπικό δεν υπήρχαν αυτοκίνητα για να γίνουν τα δρομολόγια.

Με απόφαση του Δημάρχου λοιπόν, δόθηκε η αποκομιδή σε μια ιδιωτική εταιρεία που ω του θαύματος, ο ιδιοκτήτης της έκανε μια «τυφλή» επένδυση και είχε αγοράσει απορριμματοφόρα πολύ καιρό πιο πριν.

Κανένας δεν ασχολήθηκε με το κόστος αυτής της διαδικασίας και δεν υπήρξε οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να δούμε τι γίνεται. Κερδοσκοπούν και μας εμπαίζουν όταν λένε πως θα ζυγίσουν τον τόνο.

Ο κόσμος βλέπει μεν μια καθαριότητα στο Λαγανά που αντικειμενικά υπάρχει, όμως αυτά τα λεφτά που δόθηκαν από το πλεόνασμα του Δήμου έπρεπε να είχαν πάει σε έργα. Να διοχετευθεί το ποσό αυτό για την ποιοτική αναβάθμιση του νερού, για την πεζή καθαριότητα, για κατασκευή παιδικών χαρών κι ένα σωρό άλλα πράγματα, που θα ήταν ωφέλιμα και σημαντικά για τον τόπο μας.

Φορτώνουν σκουπίδια και ανακύκλωση μαζί, πηγαίνοντάς τα στον Λίβα. Τα αδειάζουν μέσα στη χοάνη ατάκτως ερριμμένα. Τα δένουν και τα πετάνε στη χωματερή. Στασινόπουλος και Τσουρουνάκης έχουν ψηφίσει αυτή την πολιτική.

Πρέπει άμεσα να αλλάξει το μοντέλο της διαχείρισης. Να γίνεται διαλογή στην πηγή και να μένει ένα μικρό υπόλειμμα. Ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων παράγεται στις ξενοδοχειακές μονάδες. Δύο με τρία χωριά όσο και να προσπαθήσουν δεν πρόκειται να παράξουν τα ίδια σκουπίδια με ένα ξενοδοχείο.

Ο Νόμος λέει πως επειδή οι ξενοδοχειακές μονάδες επιβαρύνουν το οδικό δίκτυο, καθώς και το περιβάλλον, πρέπει να επιβάλλονται τέλη που ο ειδικός συντελεστής μπορεί να φτάνει στην ανώτερη κλίμακα. Να πληρώσει περισσότερα το τουριστικό κεφάλαιο του νησιού.

Οι τουριστικές μονάδες δύο και τριών αστέρων, δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή με τα τετράστερα και τα πεντάστερα. Υπάρχει το τέλος διανυκτέρευσης και παρεπιδημούντων του 0,5%. Υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες κι εμείς θα οργανώσουμε τις Υπηρεσίες του Δήμου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εισπράξουμε άμεσα αυτά τα χρήματα.

Στο Δήμο έχει ψηφιστεί απόφαση για να εισπράττουμε 30 ευρώ από στύλους και πυλώνες εταιρειών τηλεπικοινωνίας και ρεύματος και 400 ευρώ για τα καφάο, όμως η εν λόγω απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Την ώρα που εισπράττουν τέλη από τον κοσμάκη, αρνούνται να πάρουν χρήματα από τις μεγάλες εταιρείες.

Ταυτόχρονα, ένα μαγαζάκι στους Αγίους Σαράντες, στον Άγιο Παύλο ή στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. δεν πρέπει να πληρώνει τα ίδια με κάποιον που έχει κατάστημα στην παραλιακή οδό Κ. Λομβάρδου. Είμαστε αποφασισμένοι να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά και ήδη συνεργαζόμαστε με τους Αντιδημάρχους Οικονομικών και Καθαριότητας στην Πάτρα, που μας βοηθούν. Είναι από τις αποφάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και σας λέω πως το έχουμε κοστολογήσει, αφού τα έσοδα του Δήμου όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν. Αυτό συνέβη και στην Πάτρα με τον Δήμαρχο Πελετίδη.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι και το νερό. Υπάρχει μελέτη που έγινε πριν από 25 χρόνια και μιλάει για αφαλάτωση. Είναι η ίδια εταιρεία, που σήμερα διαχειρίζεται τα σκουπίδια μας. Θέλει να πληρώσει ο Δήμος κάποια έργα και στη συνέχεια να τα παραδώσει.

Εμείς βρισκόμαστε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτό. Θα ελεγχθούν όλοι οι «νερουλάδες», διότι η ΔΕΥΑΖ δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πόσες ιδιωτικές γεωτρήσεις υπάρχουν στο νησί.

Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε στη Ζάκυνθο τρεχούμενο πόσιμο νερό. Οι Ενετοί είχαν φέρει το νερό στο Κρυονέρι και τοποθέτησαν βρύσες.

Τα τοπικά συμφέροντα θέλουν το νερό εμπόρευμα και να αγοράζει ο κόσμος τα εμφιαλωμένα. Για εμάς το πρόβλημα λύνεται με μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα πλατιά λαϊκά στρώματα και να πληρώσει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο.

Ο Δήμος επί των ημερών μας θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, δημιουργώντας υποδομές. Είμαστε σίγουροι, αποφασισμένοι και υπερήφανοι για το ψηφοδέλτιό μας.

Δεν μπορούν στη Ζάκυνθο μια χούφτα άνθρωποι να καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, εις βάρος των πολιτών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ένας Δήμαρχος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν πρώτα ο λαός δεν κάνει το βήμα. Λέω πως ο κόσμος πρέπει να επιλέξει τη «Λαική Συσπείρωση» σε Δήμο Ζακύνθου και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η διαμαρτυρία πως επί χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι εκλέγονται σύμβουλοι και εναλλάσσονται στην εξουσία, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου…».


Current track

Title

Artist