Current track

Title

Artist

Γιώργος Καλόφωνος: Ολέθριες οι συνέπειες αν κλείσει ο δημοτικός χώρος στην Μπόχαλη

17/07/2023


«Εκπροσωπώ νομικά πλειάδα κατοίκων της Μπόχαλης, καθώς και τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Λιγοστοί κάτοικοι, που θα τους χαρακτήριζα μειονότητα, πήγαν και έκαναν ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή, ζητώντας να φραχτεί το δημοτικό οικόπεδο, το οποίο αγοράστηκε από το Δήμο το 2007 και λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων όλα αυτά τα χρόνια.

Ουσιαστικά αυτοί οι λίγοι κάτοικοι εστράφησαν κατά του Δήμου και εμείς έχουμε κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου, με προφανή στόχο να αναδείξουμε στο δικαστήριο πως ο εν λόγω χώρος λειτουργεί νομίμως, δεν υφίσταται καμία απολύτως παρανομία και ότι σε περίπτωση που φραχτεί θα έχουμε ολέθριες συνέπειες.

Πουθενά στη νομοθεσία δεν προβλέπεται ότι ένα υπαίθριο δημοτικό οικόπεδο
πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας χώρου στάθμευσης και μάλιστα ούτε και οι αντίδικοι αναφέρουν κάτι τέτοιο στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν.

Θέλω να επισημάνω πως το δημοτικό αυτό οικόπεδο λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης και πριν το 2007, δηλαδή πριν το αγοράσει ο Δήμος Ζακύνθου, συνεπώς γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πάνω από 25 χρόνια! Ως εκ τούτου, κανένας σκοπός, κανένας κατεπείγον λόγος δεν υφίσταται για να κλείσει, όταν μάλιστα βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Σε περίπτωση που έχουμε φράξιμο του Δημοτικού Οικοπέδου θα οδηγηθούμε σε ολέθριες πραγματικά συνέπειες, διότι τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που συνωστίζονται στις ώρες αιχμής το βράδυ, θα διοχετευτούν στον μονόδρομο με αποτέλεσμα σε περίπτωση που πιάσει πυρκαγιά στο Κάστρο ή γίνει ένας σεισμός, δεν θα υπάρχει έξοδος διαφυγής και θα θρηνήσουμε θύματα.

Επιπροσθέτως, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ΟΥΔΕΠΟΤΕ περιστατικό πρόκλησης πυρκαγιάς από την παρουσία οχημάτων στο δημοτικό οικόπεδο. Δεν είχαμε τον παραμικρό κίνδυνο. Ίσα-ίσα που ο χώρος αυτός είναι ζωτικής και μείζονος σημασίας για τους κατοίκους και την ασφάλειά τους.

Υπάρχει η υποψία, η οποία εδράζεται σε γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ότι ο Δήμος δεν θα αντιδικήσει επί της ουσίας στη διαδικασία αυτή και όπως πρέπει. Αυτό μου λένε οι κάτοικοι και θα δούμε αν θα επαληθευτεί αύριο το μεσημέρι. Αν αυτό προκύψει τελικά, τότε θα «αδυνατίσει» και η δική μας πρόσθετη παρέμβαση και εφόσον τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν αποδεκτά, τότε μπαίνουμε σε περιπέτειες. Θα πρέπει στη συνέχεια να κάνουμε κι εμείς ασφαλιστικά μέτρα, προσκομίζοντας όμως στοιχεία για περιστατικά που έχουν μεταβάλλει προς το χειρότερο την κατάσταση στην περιοχή, μετά την αρχική απόφαση.

Γι αυτό το λόγο κάνουμε έκκληση στο Δήμαρχο Ζακύνθου ο Δήμος να παραστεί στο δικαστήριο με αίτημα την απόρριψη και να συνομολογήσει το αίτημα των αιτούντων, ώστε να εισέλθουμε κι εμείς στην υπόθεση. Όλα παίζονται αύριο.

Επισημαίνω ταυτόχρονα πως και το Τοπικό Συμβούλιο Μπόχαλης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αποφασίσει να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος και να γίνουν ενέργειες για την αδειοδότηση του ως πάρκινγκ.

Έχω προσπαθήσει να πάρω στα χέρια μου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο αυτό μέχρι και σήμερα δεν κατέστη δυνατόν, διότι η δικαιολογία που προβάλλεται από την πλευρά του Δήμου είναι πως οι σημειώσεις που εκρατήθησαν την ώρα της συνεδρίασης είναι δυσανάγνωστες κι έτσι η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη. Δυστυχώς, καταλύεται η Δημοκρατία…»


Current track

Title

Artist