Current track

Title

Artist

Γιάννης Κοπανάς: Απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στο Ναυάγιο

10/04/2023


«Δεν έχω κάποιον θεσμικό ρόλο, όμως σαν πολίτης αυτό του τόπου ανησυχώ και εκφράζω τη γνώμη μου. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε την ευγένεια να με καλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με τον κ. Λέκκα τότε προχωρήσαμε στη «ζωνοποίηση» του Ναυαγίου, προκειμένου να προστατευτούν οι λουόμενοι από τυχόν κατολισθήσεις. Αναρωτιέμαι: Τι άλλαξε από το 2018 έως το 2023, για να είναι σήμερα το Ναυάγιο κλειστό;

Τα όσα συμβαίνουν τώρα εκεί είναι απαράδεκτα. Κατολισθήσεις πάντα θα υπάρχουν, όπως και ο κίνδυνος για τσουνάμι. Από τον σεισμό των 6,8 ρίχτερ δημιουργήθηκε η παραλία στις Μυζήθρες.
Σε όλο τον κόσμο τα πιο όμορφα μέρη βρίσκονται σε σημεία όπου η φύση “ζωγραφίζοντας” με την απέραντη φαντασία της, προσπαθεί να τα κρατήσει απόμακρα από τον άνθρωπο, άρα και επικίνδυνα στην πρόσβαση. Στη Βραχώδη Ελλάδα τέτοια μέρη είναι σε κάθε γωνιά.

Ποιος δεν ξέρει τα Μετέωρα, το ηφαίστεια του Αιγαίου με κορυφαία τη Σαντορίνη, τα Λαλάρια στη Σκιάθο, τα Μάταλα στη Νότια Κρήτη, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι, στη Λευκάδα, το Μύρτο και την Πλατιά Άμμο στην Κεφαλονιά και τη δική μας παραλία στον όρμο του Σπιρυλή, γνωστή παγκοσμίως ως Ναυάγιο Ζακύνθου.

Υπάρχει μια αυστηρότητα στα μέτρα λόγω των Τεμπών. Πράγματι η κυβέρνηση κάηκε στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε στην παρούσα φάση. Τότε να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, να μην πηγαίνουμε πουθενά και να εξερχόμαστε μόνο με χαρτί, όπως συνέβαινε στην καραντίνα.

Συμφωνώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάζουμε σε κάθε περίπτωση είναι η ασφάλεια. Τονίζω όμως, ότι τον κίνδυνο μπορούμε μόνο να τον ελαχιστοποιήσουμε και όχι να τον εξαλείψουμε 100%. Και μια διάβαση μπορεί να περνάμε και να συμβεί ατύχημα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα, αλλά με βάση μια επιστημονική μελέτη που αρκετοί επιστήμονες θα καταθέσουν την πρότασή τους και όχι μόνο ένας, ώστε αυτή να μην είναι αμφισβητήσιμη. Ο κ. Λέκκας είναι φίλος μου, αλλά δεν σημαίνει πως η γνώμη του είναι και θέσφατο.

Λένε ότι έγινε αυτοψία στο Ναυάγιο, όμως κανείς από τις Αρχές δεν ενημερώθηκε. Αν έρθω εγώ στο σπίτι σας για να το ελέγξω σεισμικά δεν θα έπρεπε να σας καλέσω και να είστε επιτόπου για να σας πω τι πρέπει να πράξετε;

Έπρεπε οι τοπικοί παράγοντες να έχουν επιστημονικούς συμβούλους. Καταθέτω ακόμη στην εκπομπή σας πως το πλοίο «Παναγιώτης» έχει πάθει ζημιές μόνο από μπροστά που είναι τα κύματα και όχι στην πίσω πλευρά ή στα πλάγια.

Αυτό σημαίνει ότι η πτώση των βράχων είναι κατακόρυφη και δεν φτάνουν στην πράσινη ζώνη. Συνεπώς αυτή είναι ασφαλής και θα μπορούσαν να υπάρχουν εκεί λουόμενοι.

Όταν τα “πακέτα” επισκεψιμότητας των εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα έχουν ήδη κλείσει, δεν είναι κάπως αργά για τέτοιου είδους αποφάσεις, οι οποίες θα έπρεπε να λαμβάνονται πολύ νωρίτερα, ώστε όσοι σχεδιάζουν για την Τουριστική μας βιομηχανία που είναι, δυστυχώς, η μόνη “βαριά” βιομηχανία αυτού του τόπου, να γνωρίζουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν; Γιατί δεν βγήκε μια Οδηγία από τον περασμένο Οκτώβριο ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τον Φλεβάρη το Ναυάγιο θα κλείσει;

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι θα βρεθεί μια λύση…».


Current track

Title

Artist