Current track

Title

Artist

Φώτης Θεοδωρόπουλος: Σε 40χρονο έγινε η μεταμόσχευση οργάνων που πήραμε από τη Ζάκυνθο

01/09/2023


«Είμαι πνευμονολόγος με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση πνεύμονα και υπηρετώ ως Επιμελητής στη Μονάδα Καρδιάς και Πνευμόνων στο Ωνάσειο.

Η λήψη οργάνων από τον 64χρονο Ολλανδό που απεβίωσε στη Ζάκυνθο, έγινε για πρώτη φορά, αν και αυτό στο εξωτερικό αποτελεί μια συνήθης τακτική, μια ρουτίνα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύπλοκη, όμως χάριν στον κ. Γεράσιμο Αγαλιώτη που είναι επικεφαλής στη ΜΕΘ της Ζακύνθου, έγινε ο εντοπισμός του υποψήφιου-δυνητικού δότη, που ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Δεν λειτουργούσε κανένα μέρος του σώματός του. Δεν θα μπορούσε να ζήσει εκτός ΜΕΘ.

Το σημαντικό είναι πως αυτός ο άνθρωπος είχε πει στους συγγενείς του πως θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά του και έτσι εκείνοι έκαναν πράξη τη θέλησή του.

Πρέπει να πω ότι υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι συγγενείς απευθύνονται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δηλώνοντας γραπτώς την πρόθεσή τους, στη συνέχεια γίνονται τεστ και αιματολογικές εξετάσεις και ακολούθως ερχόμαστε εμείς οι γιατροί για να δούμε αν τα όργανα αυτά είναι κατάλληλα.

Τονίζω πως από τους 100 πνεύμονες που μπορεί να δοθούν, μόλις οι 30 από αυτούς μεταμοσχεύονται. Μόλις πάρουμε τα όργανα μας συνοδεύει η Αστυνομία και γίνεται αεροδιακομιδή. Η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει σε λιγότερο από πέντε ώρες, ώστε αυτά να μπορούν να αιματωθούν ξανά.

Τα όργανα που πήραμε από τη Ζάκυνθο έχουν ήδη μπει στο σώμα ενός 40χρονου, ο οποίος έλαβε ένα δώρο ζωής ουσιαστικά και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν γι αυτό.

Δεν επιτρέπεται ο μεταμοσχευμένος να γνωρίσει τους συγγενείς του δότη, όμως αν θέλει να τους ευχαριστήσει αυτό μπορεί να το κάνει με μια επιστολή μέσω του ΕΟΜ.

Προσπαθούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη της φοβικότητας στην ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθούν όλοι το πόσο σημαντικό είναι να γίνουν δότες οργάνων.

Γι αυτόν το λόγο ενημερώνουμε τους μαθητές, διότι είναι πιο εύκολο να πείσεις ένα παιδί να δώσει ζωή, από έναν 65χρονο που σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο και δεν αλλάζει γνώμη.

Υπάρχει λοιπόν το πρόγραμμα «Οργανούληδες» και μέσω web σεμιναρίων, εξηγούμε με εύγλωττο τρόπο στα παιδιά την σπουδαιότητα που έχει μια τέτοια πράξη.

Φέτος, οι δωρεές οργάνων αυξήθηκαν κατά 60%, σε σχέση με πέρυσι, όμως ακόμη παραμένουμε στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα έχουμε 150 δωρητές οργάνων κάθε έτος για 10 εκ. κατοίκους. Σε σχέση με το μέσο όρο είμαστε πέντε φορές πιο κάτω με τις υπόλοιπες χώρες. Η Ισπανία, που κατέχει την πρώτη θέση, είναι 10 φορές πιο πάνω από εμάς.

Αυτό δείχνει πως έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Στη λίστα για μεταμοσχεύσεις περιμένουν άνθρωποι από 19 ετών έως και 62. Για να γίνει η τοποθέτηση ενός οργάνου πρέπει να ταιριάζει το μέγεθος και η ομάδα αίματος. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα της ΜΕΘ Ζακύνθου για τη συνεργασία. Είναι ένα υπέροχο team, που η αξία της δουλειάς της δεν πληρώνεται με τίποτα…».


Current track

Title

Artist