Current track

Title

Artist

Φώτης Κουβέλης: Η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ των λίγων

27/04/2023


«Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας είναι η πόλωση και η έντονη αντιπαράθεση. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στα προγράμματα που έχουν τα κόμματα για την οικονομία και το κράτος δικαίου, κάτι που στην παρούσα φάση δεν βλέπουμε, δυστυχώς.

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες, γιατί ο κόσμος καλείται να στηρίξει και να εμπιστευθεί μια συνεργατική κυβέρνηση αποτελούμενη από προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν πως εδώ που έχουμε φθάσει δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι ο κόσμος υποφέρει.

Μέσα σε αυτές τις προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως το ΜΕΡΑ 25. Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Βαρουφάκης με το κλείσιμο των τραπεζών και την αλλαγή του νομίσματος, είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται μια σύγκλιση απόψεων πάνω σε προγραμματικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στη ζωή των πολιτών. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για ρυθμούς ανάπτυξης. Εκείνο όμως που δεν λέει είναι πως επικαρπωτής των κερδών δεν είναι τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας, αλλά οι λίγοι.

Η Eurostat ανέφερε πρόσφατα πως τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 7,5%. Τα χρήματα που έβγαλαν πήγαν στα βασικά είδη διατροφής η τιμή των οποίων αυξήθηκε υπέρμετρα, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Και στην εποχή του Σημίτη και του Καραμανλή είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 4,8%, αλλά ο λαός τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα.

Δεκαπέντε εισηγμένες εταιρείες στην Ελλάδα παρουσιάζουν υπερκέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται δικαιοσύνη παντού. Τώρα, στη νέα διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα έχουμε τη μέγγενη των εταίρων και των μνημονίων.

Στην προηγούμενη περίοδο ρυθμίσαμε το χρέος της χώρας, αφήσαμε «μαξιλάρι» 37 δις ευρώ και βγάλαμε τη χώρα από την εποπτεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε αυτό.

Η ΝΔ αύξησε το χρέος της χώρας μας στα 400 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και «σπασμένες» συμβάσεις.

Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθώ και τονίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι φερέγγυες. Ωστόσο, αν δει κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει αγανάκτηση από τον κόσμο για τα θέματα της οικονομίας.

Θα έπρεπε να ντρέπεται η ΝΔ όταν ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για το αγαθό της ασφάλειας στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως επί ημερών της ΝΔ η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Το ΚΚΕ έχει πάντα έναν επιθετικό λόγο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θα συνεργαζόταν με εμάς, αλλά δεν θα έδινε ούτε και ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων.

Πιστεύω ότι ο Άρειος Πάγος δεν θα επιτρέψει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Αντίθετα, εκτιμώ πως το κόμμα Κανελλόπουλου θα λάβει μέρος κανονικά.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κάποια επιδόματα στους πολίτες για να μετριαστεί η «φλόγα» της εποπτείας από τους δανειστές και να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα, η ΝΔ μας κατηγορούσε. Τώρα, βλέπουμε πως κάνει ακριβώς το ίδιο, συνεπώς υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του, όμως δεν είπε απολύτως τίποτα για τα θέματα που αφορούν τον περισσότερο κόσμο, όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που ανέρχεται στα 40 δις ευρώ, η στήριξη των μικρομεσαίων, τα κόκκινα δάνεια και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει… «συνέπεια» στην αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική…».


Current track

Title

Artist