Current track

Title

Artist

Φίλιππος Βαρδακαστάνης: Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία/ Δίπλα μας ο Βουλευτής σε ό,τι του έχουμε ζητήσει

30/11/2023


«Στα πλαίσια της Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρας Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου, το Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ζακύνθου “ΟΙ ΠΟΠΟΛΆΡΟΙ” θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών και μαθητών του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023 στις 09:00 π.μ. αντιπροσωπεία του Σωματείου θα παρευρεθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας (Λαγοπόδο), όπου θα ενημερώσουν τους μαθητές για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, στις 11:00 π.μ. εγώ και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη Διονύσιο θα δώσουμε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ζακύνθου με θέμα: «Η προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Θέλω να προσθέσω εδώ ότι ο κ. Ακτύπης είναι πάντα δίπλα μας γι αυτό και συμμετέχει στη συνέντευξη. Μας έχει βοηθήσει με χρηματοδότηση από τα εθνικά λαχεία, ενώ πρόσφατα έθεσε το ζήτημα του ΕΝΕΓΥΥΛ και του ΚΔΑΠΜΕΑ στον υπουργό, κ. Σταϊκούρα.

Την Τρίτη 05 και Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης στα σχολεία της Ζακύνθου με θέμα: «Προσβασιμότητα, οι δυσκολίες της ζωής ενός ατόμου με αναπηρία».

Την Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023 στις 09:00 π.μ. το Σωματείο θα συμμετέχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Ε.ΕΝ.Ε.ΓΥ.Λ., στο Μουσικό σχολείο Ζακύνθου με θέμα: « Αθλητισμός και Αναπηρία: Θέτοντας Στόχους, ξεπερνώντας εμπόδια». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απευθύνω ομιλία με τίτλο: «Διασφάλιση και Προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 13:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου με την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου κ. Πάλλη Ερατώ, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
 
Το Σωματείο καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στις παραπάνω εκδηλώσεις και στη συνάντηση με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα τεχνητού νεφρού, λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορεί να υπάρξει τρίτη βάρδια και κάποιοι συμπολίτες μας κάνουν αιμοκάθαρση στην Πάτρα και στην Αθήνα, ενώ τουρίστες δεν έρχονται στη Ζάκυνθο εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Το ξέρει το πρόβλημα ο Βουλευτής και το «κυνηγάει» για να βρεθεί λύση.

Από ‘κει και πέρα ο νέος Δήμαρχος, κ. Στασινόπουλος ήταν Αντιπεριφερειάρχης και του έχουμε γνωστοποιήσει από το παρελθόν όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, δια μέσω εγγράφων.

Θα περιμένουμε να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους οι νέες Αρχές και θα τους επισκεφθούμε στα γραφεία τους. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, όμως τα ίσα δικαιώματα που προβλέπονται από τη Νομοθεσία δεν τα απολαμβάνουμε.

Ούτε τα sea tracks μπήκαν στις ακτές της Ζακύνθου, παρά το γεγονός πως από πέρυσι υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 230.000 ευρώ. Μας τηλεφωνούν από τα ξενοδοχεία και μας ρωτούν σε ποιες παραλίες μπορούν να πάνε οι τουρίστες με τα αμαξίδια και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 συμπολίτες μας προέβησαν στη δωρεά δύο αναπηρικών αμαξιδίων. Το ένα είναι ηλεκτρονικό και το άλλο χειροκίνητο. Καλούμε κι άλλους να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Για το θέμα της μη προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια, έχουμε σκεφτεί να υποβάλλουμε μηνύσεις. Η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, όμως ο κόσμος δεν συμμορφώνεται. Δεν είμαστε ούτε παρείσακτοι ούτε σακάτηδες. Να σταματήσουν ορισμένοι να λένε «α ο καημένος πως είναι έτσι». Σύμφωνα με το Νόμο 2430 του 1996 και αποφάσεις του ΟΗΕ, έχουμε ίσα δικαιώματα…».
 


Current track

Title

Artist