Current track

Title

Artist

Ελένη Καλλιανιώτη: Κινδυνεύουν με ανάκληση οι άδειες των δημοτικών παιδικών σταθμών

31/05/2023


«Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας προχώρησε σε μια σειρά συναντήσεων με τις Προϊσταμένες, τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών, με σκοπό να καταγραφούν και ταυτόχρονα να κατατεθούν βασικά αιτήματα που άπτονται τόσο των υποδομών όσο και της λειτουργίας και οργάνωσής τους.

Στις 21/2/2023 με απόφαση της Διοίκησης των Παιδικών Σταθμών συγκροτήθηκε Επιτροπή από 4 μέλη της Διοίκησης και ένα μέλος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που θα οριζόταν από το Δήμαρχο, για να καταγραφούν (ακόμη μία φορά) τα όσα πρέπει να γίνουν έως τις 31/7/2023, καθώς με βάση το Π.Δ. 99/2017 εκκρεμούν παρεμβάσεις (ζητήματα ασφαλείας, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αν δεν υλοποιηθούν ως τη συγκεκριμένη προθεσμία, οι άδειες λειτουργίας των Σταθμών κινδυνεύουν με ανάκληση.

Παρεμβάσεις που έχουμε ήδη εγγράφως ζητήσει τόσο από την Διοίκηση όσο και από τον Δήμαρχο. Και το κρισιμότερο, παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από το 2017, καθώς αυτή είναι η 6η παράταση όσων ορίζει το Π.Δ.

Επιπρόσθετα, στις 10/3/2023 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζακύνθου και καταθέσαμε εκ νέου και πιεστικά τα αιτήματα αυτά, ενημερώνοντας τον επί της ουσίας για το επιτακτικό του θέματος της αδειοδότησης. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει η προσθήκη στον προϋπολογισμό του Δήμου ενός κονδυλίου 90.000 ευρώ για παρεμβάσεις εξωραϊσμού – συντήρησης στους έξι παιδικούς σταθμούς.  

Ωστόσο στις 6/4/2023, στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Συλλόγου μας με την Επιτροπή αυτή, πληροφορηθήκαμε ότι παρόλο που έγινε από τα μέλη της Διοίκησης η καταγραφή των αναγκαίων πλην όμως γνωστών παρεμβάσεων, ο υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου -χωρίς την τεχνική καταγραφή και κοστολόγηση του οποίου δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει- δεν είχε ακόμα οριστεί από το Δήμαρχο. Ακόμα δε και σήμερα, τρεις μήνες μετά, δεν έχει οριστεί επίσημα ούτε και έχει περάσει από κανένα Παιδικό Σταθμό.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνδυασμό με την προκλητική εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της 6/4/2023 απόρριψης του αιτήματός μας για ορισμό εκπροσώπου των γονέων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδικών Σταθμών Ζακύνθου, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο, κάτι που μας γεννά εύλογα ερωτήματα.

Χωρίς καμία επαρκή νομική στοιχειοθέτηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ., απέσυρε ξαφνικά από την ημερήσια διάταξη το ανακοινωμένο θέμα «Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδικοί Σταθμοί Ζακύνθου», με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο, μην επιτρέποντας μάλιστα στην Πρόεδρό του Συλλόγου μας να τεκμηριώσει το νόμιμο του αιτήματος.

Ο Σύλλογός μας ωστόσο, παρά την πίεση, επανακατέθεσε με πλήρη νομική τεκμηρίωση το απολύτως νόμιμο και δίκαιο αίτημά μας στις 11/4/2023, και το επόμενο διάστημα αναμένει την αποκατάσταση της νόμιμης σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με εκπροσώπηση των γονέων.
 
Συμπερασματικά, έως σήμερα δεν έχουν καν προγραμματιστεί, πόσω μάλλον πραγματοποιηθεί, παρεμβάσεις κρίσιμες για την εξασφάλιση των αδειών λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών με λήξη διορίας την 31/7/2023. Οι αυλές των Σταθμών έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι «με επικίνδυνες ελλείψεις και ακατάλληλοι», με βάση την υπ’αριθμ. 89528/16992, 4/11/2022 Έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ζακύνθου, και κανείς δε μεριμνά, αφήνοντας εκτεθειμένα νήπια σε κάθε λογής κινδύνους λόγω φθορών (περιφράξεις, σκίαστρα, χλοοτάπητες, παιχνίδια).

Σε αυτήν την κατάσταση βρίσκουν έδαφος τα προσωρινά ημίμετρα διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων (Κρυονέρι) που ελλείψει εναλλακτικής λειτουργούν εκβιαστικά προς τους γονείς, και που παρά το φιλότιμο, την αξιόλογη πρωτοβουλία και την επίμοχθη εργασία των υπαλλήλων, όχι μόνο δε μας ικανοποιούν, αλλά και μας εξοργίζουν, καθώς δίνουν άφεση στην προκλητική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Η μόνη δέσμευση (και αυτή προφορική) είναι για την επισκευή της ακατάλληλης στέγης του 1ου Παιδικού Σταθμού στον Άγιο Διονύσιο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένο κονδύλι, κινδυνεύει κι αυτή να μείνει στον αέρα.

Οι γονείς αντιμετωπίζονται ως περισσευούμενοι στα ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ., στερούνται του δικαιώματος να εκφράσουν τις διεκδικήσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια και πετιούνται μπαλάκι από τον έναν στον άλλο ιθύνοντα με εξώφθαλμη τακτική να λήξει η χρονιά και από Σεπτέμβρη…βλέπουμε!

Όλα αυτά τα αναδείξαμε για άλλη μια φορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/5/2023, όπου παρά την μεθοδική προσπάθεια φίμωσης ο Σύλλογος και οι διεκδικήσεις μας ακούστηκαν.

Θεωρούμε πως Δημοτική Αρχή έχει ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των Σταθμών. Ακόμα κι αν πολλοί καλοθελητές προσπαθούν να ξεπλύνουν την ευθύνη αυτή ή να ρίξουν λάσπη στα μέλη μας και στα κίνητρά μας, εμείς θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε με κάθε τρόπο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των παιδιών μας για Παιδικούς Σταθμούς σύγχρονους και ασφαλείς.

Θέλω ακόμη να προσθέσω πως στους περιφερειακούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου, δεν υπάρχουν σκίαστρα και έχουν βάλει λιόπανα, τα οποία είναι σκισμένα, ενώ οι περιφράξεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μιλάμε για εξόφθαλμα ζητήματα τα οποία όλοι μπορούν να διαπιστώσουν. Ακόμη και τα χόρτα στον παιδικό σταθμό του Αγίου Διονυσίου είναι άκοπα και τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν στον προαύλιο χώρο να παίξουν, αλλά μένουν όλη την ημέρα μέσα στην αίθουσα.

Διεκδικούμε:
• Άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία από τον σεισμικό κίνδυνο με βάση και το Π.Δ. 99/2017 (αυτοψίες, έξοδοι κινδύνου, μεμβράνες ασφαλείας σε τζάμια παλιού τύπου κλπ.), με αξιοποίηση κατ’ αρχήν του κονδυλίου των 90.000 ευρώ.
• Να μη χαθεί καμία άδεια λειτουργίας Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
• Διενέργεια απαραίτητων ελέγχων σε όλα τα κτίρια των Σταθμών (στατικότητα, πυρασφάλεια, ηλεκτρολογικά κλπ).
• Άμεση εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, επισκευών και παρεμβάσεων στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι για όλους τους Παιδικούς Σταθμούς έχουν κριθεί ακατάλληλοι και με σοβαρές ελλείψεις (υπ΄αριθμ. 89528/16992, 4/11/2022 Έκθεση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ζακύνθου, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
• Συνολική μελέτη και αντικατάσταση της ακατάλληλης στέγης στον 1ο Παιδικό Σταθμό. Χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση πόρων τώρα.
• Αύξηση τακτικής χρηματοδότησης προς τους Παιδικούς Σταθμούς – Απαλλαγή γονέων από τα τροφεία και την καθιερωμένη πια έμμεση συμμετοχή στο κόστος λειτουργίας.
• Δρομολόγηση δημιουργίας νέου βρεφικού τμήματος.
• Εφαρμογή Κανονισμού Λειτουργίας – Συμμετοχή εκπροσώπων γονέων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ.».


Current track

Title

Artist