Δόθηκε εντολή για να γίνουν έλεγχοι από Τμήμα Περιβάλλοντος και Υγειονομικό στα ποτάμια/ Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη Ζάκυνθο για να φτιαχτούν υποδομές μέσα από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων
18/06/2024
«Χθες το βράδυ, επιστρέφοντας από Κεφαλονιά όπου συμμετείχα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θεώρησα υποχρέωσή μου, και χωρίς να περιμένω καταγγελίες πολιτών ή οποιουδήποτε άλλου, να δώσω εντολή στο Υγειονομικό και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να πράξουν κατά το Νόμο ενέργειες και να διεξαχθούν έλεγχοι για τη λυματολάσπη που υπάρχει στα ποτάμια.
Σήμερα το πρωί έλαβα κι έγγραφο του Διοικητή του ΟΔΑΖ, κ. Καμβάση, για να ελεγχθεί το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, οπότε ήταν κάτι που «έδεσε» τα πράγματα και που αποδεικνύει πως η απόφαση που έλαβα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από τη μια πρέπει να βρει μια λύση ο Δήμος και η ΔΕΥΑΖ για το θέμα αυτό και από την άλλη εμείς, ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, διότι πραγματικά δεν πάει άλλο.
Για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από τα ΕΣΠΑ, προκειμένου να φτιάξει τουριστικό κατάλυμα, πρέπει να έχει βιολογικό καθαρισμό. Το ερευνώ το θέμα αυτό, ώστε να δούμε και πως δίνονται οι άδειες για νέες κατασκευές.
Η Περιφέρεια κάνει από την πλευρά της όσα προβλέπουν οι Νόμοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα χρηματοδοτήσεις, και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να εντάσσεται στις αρμοδιότητές της.
Από κει κει πέρα είναι θέμα κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει γενναία το νησί για να αποκτήσουμε τις απαραίτητες υποδομές και αυτό είναι κάτι που γνωστοποίησα στην Υπουργό Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, μέσω του υπομνήματος που της κατέθεσα.
Και δεν μιλώ για το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ζάκυνθος μπορούν να βρεθούν μέσα από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν τα ίδια φορείς υλοποίησης των έργων και να μη δοθούν τα λεφτά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήσαμε σημαντικά θέματα και ένα από αυτά ήταν η εγκληματικότητα στη Ζάκυνθο. Πέρα από τα συντεχνιακά ζητήματα που έθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, προτείναμε και συμφωνήσαμε όλοι με τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Διονύση Γιακουμέλο, πως είναι αδήριτη ανάγκη να επανασυσταθεί το Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά.
Η περιοχή αυτή δέχεται μεγάλο όγκο τουριστών και ουσιαστικά δεν φυλάσσεται επαρκώς. Είναι κάτι που επισήμανα και στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολακόπουλο, που πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί μας.
Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, υπεύθυνη για τη φύλαξη του πλατώματος στο «Ναυάγιο» είναι η Αστυνομία, όμως δεν έχει επαρκές προσωπικό για να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ ούτε στο δρόμο Αλυκές-Ξύγκια μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα οχήματα, διότι απουσιάζει η δύναμη.
Να πω ότι χθες έγινε η δημοπρασία για να αρχίσει στο νησί μας μυοκτονία και εντομοκτονία. Εύχομαι να μην υπάρξουν ενστάσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και να προχωρήσουμε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας, απάντησα στην περιφερειακή σύμβουλο, κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, ότι ο Δήμος Ζακύνθου διαθέτει γη στην οποία θα μπορούσαν να φτιαχτούν γηπεδα, με την Περιφέρεια να μη διαθέτει ανάλογη δυνατότητα.
Το κλειστό δημοτικό γήπεδο μπάσκετ γκρεμίστηκε το 2016, όμως από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος δεν συνέταξε μελέτη για να κατασκευαστεί νέο, ενώ και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και της ΕΠΣ για το γήπεδο του Γαιτανίου δεν ψηφίστηκε, γιατί δεν υπήρχε μελέτη. Τώρα συντάσσεται αυτή, ώστε να γίνει προμήθεια καθισμάτων, τάπητα, κλπ, συνολικού προυπολογισμού 260.000 ευρώ.
Τον προσεχή Σεπτέμβρη ή Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η μελέτη αυτή και θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί. Να συμπληρώσω πως αν ο Δήμος έχει μελέτες για γηπεδα, όπως αυτό στο Φιολίτι που μου λέτε, η Περιφέρεια είναι εδώ για να συνεργαστούμε, να βρούμε τα κονδύλια και να προχωρήσουμε…».