Current track

Title

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας: Τα χρέη των κομμάτων δεν θα τα πληρώσουν οι αγρότες

09/01/2023


«Βρισκόμαστε προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Δεν πήγε καλά η συγκομιδή του ελαιόκαρπου, διότι είχαμε δάκο και ξηρασία. Η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή είναι πάνω από 50% και έχουμε ενημερώσει τον Βουλευτή και την Περιφερειάρχη για να πιέσουν από την πλευρά τους το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες.

Η τιμή του ελαιολάδου εξαρτάται κατά πολύ από Ιταλία και Ισπανία, που επίσης είχαν μειωμένη παραγωγή φέτος. Κάποια στιγμή έφτασε το κιλό να πωλείται 4,70 ευρώ στο νησί μας, ενώ σε Κρήτη και Πελοπόννησο ξεπέρασε τα 5 ευρώ. Μετά την επίσκεψη όμως εμπόρων από τις προαναφερόμενες χώρες, η τιμή έπεσε ξανά και αυτή τη στιγμή έχει 4,40 ευρώ το κιλό.

Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών. Από την αρχή ήθελαν να μας αφανίσουν, ενώ πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή. Καταργήθηκαν στην Ευρωπαική Ένωση τα φυτοφάρμακα γιατί είναι καρκινογόνα και καταντήσαμε να τρώμε καρκίνο από την εισαγωγή προϊόντων που κάνουμε από τρίτες χώρες!
Πολλές καλλιέργειες πλέον εγκαταλείπονται από τους αγρότες γιατί είναι ασύμφορες.

Διέλυσαν την ΠΑΣΕΓΕΣ και μετά πωλήθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς. Παλιότερα δινόταν τα λεγόμενα «καλλιεργητικά δάνεια» και εμείς οι αγρότες παίρναμε λεφτά βάζοντας στο υποθηκοφυλάκειο την περιουσία μας. Στη συνέχεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν δάνεια εκατομυρίων ευρώ από την Αγροτική με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Το υγιές κομμάτι πωλήθηκε στην Πειραιώς και τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησε σε Αμερικάνικο fund στο οποίο είναι τρεις μέτοχοι με 8.000 ευρώ ο καθένας, ήτοι 24.000 ευρώ συνολικά.

Την ίδια ώρα τα δάνεια των κομμάτων δεν φαίνονται πουθενά! ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν τώρα να ζητάνε ψήφους σαν τα «κοκκόρια» από τους αγρότες, γιατί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για ό,τι έχει γίνει. Επίσης εντύπωση προκαλεί και η μη ενασχόληση του ΚΚΕ με αυτό το σοβαρό θέμα. Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων πρέπει να μας εξηγήσουν τι θα πράξουν εις το εξής, γιατί εμείς έχουμε πλέον όλα τα στοιχεία στα χέρια μας. Ανήκω στο χώρο της ΝΔ, όμως δεν πήγα ως πρόεδρος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για να καλύψω κανέναν, αλλά για να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των αγροτών και αυτό κάνω. Το χρέος μας προς την Τράπεζα είναι 2,9 εκ. ευρώ, όμως εμείς το αμφισβητούμε γιατί μέσα σε αυτό υπάρχουν πολλά και άδικα πανωτόκια.

Τα κόμματα όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση λένε ωραία λόγια στους αγρότες, όμως όταν κυβερνούν κάνουν τα αντίθετα. Κάποιοι πρωθυπουργοί ανέβαιναν στα τρακτέρ και έταζαν λαγούς με πετραχήλια, όμως στη συνέχεια τα ξέχναγαν όλα και έστελναν τους ανθρώπους αυτούς στη Δικαιοσύνη. Οι παλιοί συνδικαλιστές των αγροτών πολύ δύσκολα βγαίνουν πλέον στο δρόμο για κινητοποιήσεις, γιατί έχουν στην πλάτη τους πολλές μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς έχουν μεταβιβάσει τις περιουσίες τους στα παιδιά τους, προκειμένου να μην τις χάσουν σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων…».


Current track

Title

Artist