Current track

Title

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας: Μπαίνουν στη ζωή των αγροτών τα οικολογικά σήματα για να λαμβάνουν επιδότηση

20/10/2023


«Φιλοξενούμε στο νησί μας τον καθηγητή, κ. Λυμπερόπουλο, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και την κ. Λουκία Αικατερινιάδου, που είναι Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της φυλής του Ζακυνθινού προβάτου. Έχει συσταθεί ο Σύλλογος Προβατοτρόφων Φυλής Ζακύνθου που έχει στόχο να διεκδικήσει χρηματοδότηση για να κάνει δράσεις. Μιλάμε για χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση που θα χρησιμοποιηθούν για να πιστοποιήσουμε και το Ζακυνθινό λαδοτύρι, το οποίο πρέπει να μπει ως προϊόν στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Επίσης, από την Άνοιξη έχουμε βάλει σταφίδα στο λαδοτύρι και στην πρέτζα. Πρόκειται ουσιαστικά για νέα προϊόντα, ενώ πρόθεσή μας είναι να μπει η σταφίδα και στα γιαούρτια.

Για όλα αυτά κάναμε μια ημερίδα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και καλέσαμε την κ. Μοθωναίου, καθώς και τους νεοεκλεγέντες, Γιώργο Στασινόπουλο, Κώστα Καποδίστρια και Κώστα Τσιριγώτη-Μολοντό.

Συζητήθηκε και το θέμα των νέων σφαγείων. Γνωρίζουμε πως η Περιφέρεια έχει το κονδύλι, όμως ο Δήμος πρέπει να βρει οικόπεδο και να κάνει τη μελέτη. Θα το ψάξει το θέμα ο κ. Στασινόπουλος και μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος αναμένονται εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο η τιμή του ελαιολάδου, όσο το γεγονός πως σε λίγο δεν θα υπάρχει αυτό το προϊόν, όπως και πολλά αλλά ακόμη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι και φέτος υπάρχει μεγάλη ακαρπία κι ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει του χρόνου. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 70% και αυτό το 30% που έχει απομείνει χάνεται, λόγω της ξηρασίας. Έχει βρέξει στις μισές περιοχές της Ζακύνθου και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Ένας παραγωγός πρέπει να χαλάσει 20 ευρώ σε λίπασμα και καθαρισμό κάθε ελαιόδεντρου. Ποιος αγρότης θα διαθέσει αυτά τα χρήματα όταν βλέπει την ελιά να φθίνει συνεχώς; Οι ειδικοί προτείνουν να αντιμετωπίσουμε την ξηρασία με πότισμα.

Το νιο λάδι κοστίζει 10 ευρώ το κιλό και ενεργοποίηση δικαιωμάτων για να πάρουν επιδότηση έχουν κάνει 3.500 αγρότες. Καλός ο τουρισμός, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον πρωτογενή τομέα. Με τον κορωνοιό έκλεισαν τα πάντα, ως εκ τούτου το τουριστικό προϊόν είναι εύθραυστο. Όποια περιουσία εγκαταλείπεται γίνεται καλαμιώνας.

Πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Η νέα ΚΑΠ έχει πολλά προγράμματα και δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Η πρώτη δόση της επιδότησης θα δοθεί στα τέλη του Οκτώβρη.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι παραγωγοί ότι εις το εξής η επιδότηση θα είναι συνδεδεμένη με οικολογικά σήματα. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο φιλική είναι η καλλιέργειά τους προς το περιβάλλον τόσο θα αυξάνεται η επιδότηση ή θα μειώνεται αν δεν ακολουθήσουν τους νέους κανόνες. Το επόμενο διάστημα θα καλέσουμε ειδικούς από Αθήνα για να ενημερωθούν όλοι…».


Current track

Title

Artist