Current track

Title

Artist

Διονύσης Στανίτσας: Ο Δήμος Ιθάκης έχει λύσει τα προβλήματα του νερού και των απορριμμάτων/ Διαθέτουμε έξι μονάδες αφαλάτωσης και σύντομα θα κατασκευαστεί και έβδομη που θα είναι η μεγαλύτερη

20/02/2024


«Οι εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων έγιναν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη εκλέχθησαν 10 δημοτικοί σύμβουλοι στο ΔΣ της ΠΕΔΙΝ, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη, εξ’ οφίτσιο, οι 11 Δήμαρχοι.

Μαζί με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, κ. Γιώργο Στασινόπουλο, στηρίξαμε το ίδιο ψηφοδέλτιο και μπήκε ως υποψήφιος ο κ. Κώστας Κόκορης, ο οποίος όμως δεν εκλέχθηκε. Στο άλλο ψηφοδέλτιο «συμμάχησαν» ο Δήμαρχος Λευκάδας και ο κ. Αλέξανδρος Παρίσης.

Στη δεύτερη φάση έγιναν εκλογές για την προεδρία της ΠΕΔΙΝ και από πολύ νωρίς είχα εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για τη συγκεκριμένη θέση. Θέλω να τονίσω πως όλο αυτό το διάστημα υπήρξε μεγάλη… «βαβούρα» για αυτή τη θέση και έντονο παρασκήνιο. Είμαι Δήμαρχος Ιθάκης από το 2014 και πρώτη φορά έζησα κάτι τέτοιο.

Μίλησα στην Κέρκυρα με τον κ. Στασινόπουλο και του είπα πως αν θέλει να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου τότε εγώ θα κάνω στην άκρη, διαφορετικά θα ηγηθώ. Δεν πήρα κάποια απάντηση και θα το συζητούσαμε ξανά, όμως κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών ο Δήμαρχος Ζακύνθου προτάθηκε από τον ομόλογό του στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, κ. Πουλημένο. Δεν έχω κάποια πικρία, έτσι είναι η πολιτική.

Η προεδρία στην ΠΕΔΙΝ είναι μια απλή θέση και ουσιαστικά είναι το συνδικαλιστικό όργανο των Δημάρχων. Η φωνή του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Έχω εκλεγεί Δήμαρχος στην Ιθάκη τρεις φορές και στην τελευταία εκλογική διαδικασία πήρα ποσοστό άνω του 75%. Δεν θα διχάσω την ΠΕΔΙΝ και θα συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους. Θα δουλέψουμε με στόχο την προσφορά στα νησιά μας και δεν υπάρχει θέμα αντιπολίτευσης.

Η ΠΕΔΙΝ είναι ένα όργανο που δεν έχει λεφτά για έργα, όμως λαμβάνουμε χρηματοδότηση από την Πολιτεία για τα λειτουργικά έξοδα, για προγράμματα και δράσεις.

Το θέμα του νερού το έχουμε δρομολογήσει στην Ιθάκη. Το 2014, όταν και εκλέχθηκα για πρώτη φορά, η πόλη του νησιού έπαιρνε νερό μόνο 6 ώρες την ημέρα, ενώ στα χωριά δινόταν για μόλις δύο ώρες κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Τώρα υπάρχει 24ωρη ροή, εκτός από τρία απομακρυσμένα χωριά, όμως και εκεί θα γίνει αντίστοιχη παρέμβαση. Η Ιθάκη διαθέτει έξι μονάδες αφαλάτωσης και έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Είμαστε ένας πρότυπος Δήμος στο ζήτημα της αφαλάτωσης και ήδη ετοιμαζόμαστε για την κατασκευή και έβδομης μονάδας που θα είναι και η μεγαλύτερη. Κάθε μήνα στέλνουμε δείγματα στο Χημείο και παίρνουμε αποτελέσματα για το νερό που παρέχουμε στους 3.000 μόνιμους κατοίκους της Ιθάκης.

Παράλληλα, είμαστε το πιο καθαρό νησί στα Ιόνια Νησιά μαζί με την Κεφαλονιά. Υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης και τα απορριμματοφόρα μας από δύο που παρέλαβα εγώ το 2014, σήμερα είναι 9 και το επόμενο διάστημα περιμένουμε άλλα δύο ηλεκτρικά. Με ειδική νταλίκα τα απορρίμματά μας μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ της Κεφαλονιάς.

Μέσα από το ΕΣΠΑ προχωρά και η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό στο Βαθύ. Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο να ξεπερνά κανείς τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όμως από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε εγώ και οι συνεργάτες μου, δώσαμε βαρύτητα στην καθημερινότητα του πολίτη και την κοινωνική πρόνοια.

Διαθέτουμε δημοτικό ιατρείο-φαρμακείο με 80 γιατρούς ετησίως, κοινωνικό παντοπωλείο που δίνει τρόφιμα σε 40 οικογένειες, ΚΑΠΗ και Κέντρο Νεότητας. Τι να κάνει ένας δημότης έναν σύγχρονο ποδηλατόδρομο, επί παραδείγματι, όταν δεν έχει τα βασικά; Επίσης, ο Δήμος Ιθάκης χρηματοδοτεί 13 αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, ώστε οι νέοι μας να βρίσκουν διέξοδο και να έχουν δημιουργική απασχόληση.

Γνωρίστηκα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Τσουρουνάκη, στις εκλογές της ΠΕΔΙΝ. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και χάρηκα που γνώρισα και τους δημοτικούς συμβούλους, Κώστα Πέττα, Δημήτρη Γιακουμέλο και Διονύση Μουζάκη. Βλέπω ανθρώπους με δίψα να προσφέρουν στα κοινά και διατηρούμε επαφή σε καθημερινή βάση. Είμαστε φίλοι πλέον.

Ξέρετε η Αυτοδιοίκηση είναι μια παρέα ανθρώπων, που προσπαθούν για το καλύτερο. Στα Ιόνια Νησιά είμαστε λίγοι για να κρατάμε τους τόπους μας χωριστά. Μας ενώνουν οι ίδιες αγωνίες και η συνεργασία είναι το πρωτεύον…».


Current track

Title

Artist