Current track

Title

Artist

Διονύσης Ακτύπης: Σε πολιτική απελπισία δεν βρίσκομαι εγώ, αλλά ο κ. Αυλωνίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ/ Τους ενοχλεί η δράση μου γιατί παράγεται έργο στον τόπο μας

31/01/2024

«Το πρωί της Πέμπτης έχουμε συνεννοηθεί με το Λιμεναρχείο και θα μεταβούμε στην περιοχή του Ναυαγίου, όπου θα γίνει αυτοψία από τους ειδικούς επιστήμονες του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για να αποφανθούν τι θα γίνει με το πλοίο «Παναγιώτης» κι αν αυτό μπορεί να διασωθεί.

Τους ευχαριστώ θερμά μέσα και από την εκπομπή σας, γιατί η μελέτη θα γίνει χωρίς η Ζάκυνθος να δώσει ούτε ένα ευρώ, κάτι που είναι σημαντικό. Οι καθηγητές και ο Πρύτανης προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το νησί μας, χωρίς χρήματα.

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε επί 40 χρόνια για το Ναυάγιο, ενώ τώρα κάποιοι λένε να βάλουμε καθρέφτη, άλλοι πέτρες, κάποιοι άλλοι λαμαρίνες, μερικοί υποστηρίζουν να το φτιάξουμε ή να το αντικαταστήσουμε. Γενικότερα, ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει χωρίς όμως να είναι ειδικός.

Γι αυτό φέρνουμε ναυπηγούς και μεταλλειολόγους, ώστε να μας δώσουν τη σωστή κατεύθυνση. Πριν από 1,5 χρόνο γνώρισα μέσω του ξενοδόχου, κ. Γιάννη Ξένου, τον καθηγητή, κ. Καλιαμπάκο, ο οποίος ασχολήθηκε με διάσωση του γεφυριού στο Αργάσι και είχε έρθει και η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη. Τώρα ο κ. Καλιαμπάκος μου τηλεφώνησε και για το Ναυάγιο.

Μέσα από τη μελέτη θα μάθουμε το κόστος που θα χρειαστεί για τη συντήρηση και την επισκευή του πλοίου. Είναι ένα θέμα που επείγει και κάνουμε το παν για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει 2.730.000 ευρώ για το Ναυάγιο και μάλιστα θα έφτιαχνε το πλοίο μια Νορβηγική εταιρεία που ασχολήθηκε και με το «Αβέρωφ». Δυστυχώς, δεν έγινε αυτό, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αντιδρούσαν στην απευθείας ανάθεση. Από τα χρήματα αυτά δεν «φαγώθηκε» ούτε ένα ευρώ και δεν εκταμιεύθηκαν.

Τονίζω επίσης πως η πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Κράτσα, έχει εξασφαλίσει 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για το πλάτωμα του Ναυαγίου και τα θέματα της ασφάλειας. Το ποσό αυτό είναι εκεί και μας περιμένει από τον περασμένο Αύγουστο. Πρέπει τώρα η Περιφέρεια να κάνει τα τεχνικά δελτία που απαιτούνται για να πάρει τα χρήματα.

Μιλήσαμε χθες με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κώστα Καποδίστρια, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες. Παράλληλα, αν το πλοίο χρειάζεται απονηολόγηση είναι κάτι που θα το δούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εκείνο που εξασφάλισα είναι όλες τις ενέργειες να τις συντονίζει το Υπουργείο Τουρισμού και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι νομίζει. Είναι απαραίτητο να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, να πάρει ο Δήμος τη διαχείριση και αν κριθεί απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλω όμως να αρχίσει το… κουτσομπολιό και να λένε ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Απλώς απαντώ στην ερώτησή σας. Αυτά είναι ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι ο Βουλευτής.

Λέω στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αυλωνίτη, ότι αυτός και οι υπόλοιποι στο κόμμα του βρίσκονται σε νιρβάνα και δεν ξέρουμε τι λένε. Δήλωσε στην εκπομπή σας πως εγώ βρίσκομαι σε πολιτική απελπισία για το Ναυάγιο γι αυτό γίνεται η μελέτη.

Τι παίρνει και δεν μας δίνει; Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι μικρότερο και από του ΠΑΣΟΚ. Έχω εκλεγεί Βουλευτής με περισσότερους ψήφους τη δεύτερη φορά και η ΝΔ έχει πολιτική κυριαρχία με 41%. Ποιος λοιπόν είναι σε απελπισία; Εκείνος ή εγώ;

Θα μπορούσα ως Βουλευτής να βγάλω μια ανακοίνωση και να πω στους Ζακυνθινούς ότι δεν ασχολούμαι με το Ναυάγιο και τη διάσωσή του, γιατί αυτό είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι δικό μου. Κοιτάξτε, δεν είμαι αποφασισμένος να αράξω στη Βουλή και να παρεμβαίνω μόνο με το νομοθετικό έργο.

Και εν πάση περιπτώσει, ας μας πουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς ψάχνουν, γιατί τη μια με κατηγορούν ότι δεν κάνω τίποτα για το Ναυάγιο και την άλλη μου λένε να μην εμπλέκομαι γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Τι ισχύει τελικά από τα δύο;

Ξέρω ότι η δράση μου τους ενοχλεί. Εξασφάλισα 2 εκ. ευρώ για τα σχολεία του νησιού μας κι άλλες 750.000 ευρώ για να γίνουν έργα, όπως στο παλιό νηπιαγωγείο του Αγαλά που θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο για τις ανάγκες της περιοχής.

Δεν θέλουν να φροντίζει ο Βουλευτής να γίνονται έργα στο νησί; Ρωτήστε παλιούς προέδρους της ΔΕΥΑΖ ή της Καθαριότητας να σας πουν για την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου στη Ζάκυνθο, ώστε να αντιμετωπίζουμε έκτακτα γεγονότα, όπως συνέβη με το νερό. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα σε μάστερ πλαν.

Στεναχωριέμαι όταν η κυβέρνηση βγάζει χρήματα για το πάνω και το κάτω μέρος του Ναυαγίου, όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τα απορροφά. Εγώ ασχολούμαι με τη διασφάλιση των συμφερόντων της κοινωνίας και δεν περιμένω την ευλογία της εκκλησίας για να το πράξω αυτό, όπως έκαναν στο παρελθόν άλλοι. Σέβομαι την εκκλησία, είμαι χριστιανός, αλλά θα περάσω και μέσα από βράχο για να στηρίξω τον τόπο μου συνολικά, ακόμη κι όταν κάποιοι δεν το θέλουν.

Σε ό,τι αφορά τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ, τονίζω πως μαζί κυβερνούσαμε τη χώρα το 2015 και ξεπεράσαμε όλα τα αδιέξοδα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τότε. Καταλαβαίνω την αγωνία τους να διαχωρίσουν τώρα τη θέση τους, αλλά οι όποιες ανακοινώσεις τους είτε εναντίον μου είτε εναντίον της ΝΔ, δεν εισακούονται από την κοινωνία. Δεν υπάρχουν πλέον ευήκοα ώτα και πρέπει να το αντιληφθούν.

Εξάλλου, η ΝΔ «απειλείται» μόνο από τα Δεξιά και όχι από τα Αριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αγαπητός από τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή ο κ. Κασελάκης αμφισβητείται από το ίδιο του το κόμμα, ενώ μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη φτάνουν στο 17% της καταλληλότητας για πρωθυπουργοί, όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει 41%. Αντιλαμβάνεστε πως η διαφορά είναι τεράστια.

Είναι γεγονός ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει μια γκρίνια για την υποστελέχωση δημοσίων υπηρεσιών και κατανοώ πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Σήμερα, μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιατρά, πήγαμε στον Υπουργό, κ. Κυρανάκη, για να στελεχωθεί με προσωπικό το Υποθηκοφυλάκειο. Δεν αφήνουμε τίποτα και ασχολούμαστε με όλα.

Για το νοσοκομείο θα πω ότι είναι το πιο στελεχωμένο στην Περιφέρεια με γιατρούς και μόνο στην Παθολογική Κλινική υπάρχει πρόβλημα, όμως το παλεύουμε κι αυτό. Σίγουρα οι πολίτες διαμαρτύρονται όταν περιμένουν πολλές ώρες στα Επείγοντα ή όταν δεν γίνεται σωστή διάγνωση, όμως αυτά είναι θέματα που δεν αφορούν εμάς, αλλά το προσωπικό…».


Current track

Title

Artist