Current track

Title

Artist

Δημήτρης Πέττας: Επίπλαστη η οικονομική ευημερία της χώρας μας

09/05/2023


«Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τις εθνικές εκλογές αυτή τη φορά, λόγω και της μη εμφάνισης διεξόδου στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Όλα άλλαξαν όμως στη συνέχεια και αποδέχθηκα την πρόταση υποψηφιότητας μου με το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για την ΡΗΞΗ, που συγκροτήθηκε από το ΜΕΡΑ 25, την ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και φορείς και προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς.

Η επιστολή που έστειλε ο πρώην Υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, περιγράφει με σαφήνεια την τραγική εικόνα της οικονομίας μας. Πανηγυρίζουν για πλεόνασμα 273 εκ. ευρώ, όταν είμαστε μέσα κατά 5 δις ευρώ.

Το 2010 πτωχεύσαμε με Εθνικό εισόδημα 220 δισ. και χρέος 300 δις και σήμερα οι μνημονιακες κυβερνήσεις το κατέληξαν σε 192 δις και δημόσιο χρέος 400 δις, με ξεπουλημένο το δημόσιο πλούτο της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές, κλπ).

Σήμερα, το ιδιωτικό και Δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 700 δις, και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2022 ξεπέρασε το έλλειμα των 17 δις που πλησιάζει αυτό της προ πτώχευσης.

Τα επόμενα χρόνια χωρίς εναλλακτικό σχέδιο με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε σε νέα πτώχευση και μνημόνια. Οι μονομάχοι των εκλογών, τα μνημονιακά κόμματα, μας κρύβουν τα παραπάνω στοιχεία, και μας προσφέρουν μια επίπλαστη αισιοδοξία για το μέλλον.

Θα στάξουμε αίμα το επόμενο διάστημα. Θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπρόσθετους φόρους για να καλυφθούν τα ελλείμματα που έχουν δημιουργήσει.

Το ΜΕΡΑ 25 με το σχέδιο «Δήμητρα», για το οποίο δέχθηκε άδικη κριτική, ουσιαστικά προτείνει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιστροφή στη δραχμή. Παραμένουμε στο ευρώ.

Το 2025 η χώρα μας πρέπει να πληρώσει 10 δις ευρώ και το 2026 15 δις. Που θα τα βρούμε; Όσα προτείνουμε εμείς για την οικονομία τα έχει αποκλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μετεκλογικά.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για το χρηματιστήριο της ενέργειας, με τον κόσμο να καλείται να πληρώσει 500 ευρώ ρεύμα για να πλουτίζουν πέντε οικογένειες της χώρας και όλοι οι άλλοι να φτωχοποιούνται. Την ίδια στιγμή οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς.

Ο κόσμος πριν πάει στην κάλπη να μελετήσει τα προγράμματα των κομμάτων. Αν δεν αλλάξουμε ρότα, έρχεται και τέταρτο μνημόνιο που θα είναι πιο επώδυνο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι «μπαλαντέρ» και μετά τις εκλογές θα συνεργαστεί είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον σχηματισμό μιας μνημονιακής κυβέρνησης.

Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί, να μην παρασύρεται από την ευδαιμονία που παρουσιάζουν τα μνημονιακά κόμματα και τα ΜΜΕ. Με την ψήφο στο ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για τη ρήξη, δημιουργεί μια ισχυρή αντιπολίτευση που μπορεί να σταματήσει αντιλαϊκές πολιτικές…».


Current track

Title

Artist