Current track

Title

Artist

Κώστας Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Δεν κλείνει ο δρόμος Αλυκές-Ξύγκια/ Αναζητούμε χρηματοδότηση 110.000 ευρώ για να γίνει παρέμβαση με κροκάλα και ειδική μεμβράνη που θα μπει στο σημείο της υποχώρησης του εδάφους

11/06/2024


«Η περιοχή «Κωλοσύρτης» στο δρόμο Αλυκές-Ξύγκια μοιάζει με ένα πηγάδι, στο οποίο ό,τι κι αν έχουμε κάνει για να μην υποχωρεί το έδαφος δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι θυμωμένοι και ανησυχούν. Αυτό είναι καλό, γιατί βοηθάνε κι εμάς, ώστε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις.

Μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας και τον ανάδοχο, επισκεφθήκαμε για τρίτη φορά την περιοχή.

Για τον δρόμο αυτό με είχε ρωτήσει πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η κ. Μαρία Δρυ. Είμαι πρακτικός άνθρωπος και ρεαλιστής. Αν ρίξουμε ξανά άσφαλτο εκεί, είναι βέβαιο πως θα φύγει. Η περιοχή «βράζει», αφού από κάτω περνάει νερό. Να προσθέσω πως κάθε φορά που κάνουμε αυτή τη διαδικασία, δαπανώνται πάνω από 30.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα πρέπει να περνάνε με χαμηλή ταχύτητα γουρούνες και ελαφρά ΙΧ, όχι όμως φορτηγά και βαρέου τύπου οχήματα. Υπάρχει ειδική σήμανση, όμως την αγνοούν και ταυτόχρονα τρέχουν. Ζήτησα από την Αστυνομία να περνάει περιπολικό από το σημείο εκείνο.

Η λύση που θα εφαρμοστεί από δω και πέρα είναι η εξής: Θα σκαφτεί το σημείο μισό μέτρο, ώστε να πέσει κροκάλα και ειδική μεμβράνη. Αμέσως μετά θα ρίξουμε χοντρή άσφαλτο. Εξετάζεται να μπουν και σωλήνες για να φεύγει το νερό.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται 110.000 ευρώ και στην παρούσα φάση αναζητούμε τη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Τρεπεκλή.

Ο δρόμος αυτός προς το παρόν δεν κλείνει. Όταν βρούμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε οι εργασίες θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες και μόνο εκείνο το διάστημα θα απαγορευθεί η κυκλοφορία.

Για το πλάτωμα του Ναυαγίου, γνωστοποιώ πως την επόμενη εβδομάδα θα πάμε με τον Περιφερειάρχη στην Αθήνα για να δούμε τι γίνεται με τη χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ κι αν έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση. Μετά θα ακολουθήσει δημοπρασία για να επιλεγεί ο ανάδοχος των παρεμβάσεων που θέλουμε να κάνουμε.

Σε ο,τι αφορά τον δρόμο διαφυγής, προσπαθούμε να ξετυλίξουμε τον μίτο της Αριάδνης. Είναι ένα κουβάρι η υπόθεση αυτή. Προσωπικά δεν είμαι μέρος του προβλήματος, αλλά επιχειρώ να το λύσω και αυτό είναι μια απάντηση στον κ. Θεόδωρο Τσουκαλά-Μποκέ, που πρόσφατα έκανε δηλώσεις σε εσάς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έχω προγραμματίσει συνάντηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να πω ότι το έργο αυτό σταμάτησε από τη Δασική Υπηρεσία στην Αθήνα. Είπα πολλές φορές στον κ. Τσουκαλά να έρθει στο γραφείο μου για να του δώσω τον φάκελο με όλα τα έγγραφα, όμως αντί αυτού έχουμε δηλώσεις.

Ένας πολιτικός πρέπει πρώτα να διαπιστώνει το πρόβλημα για να μπορεί να το λύνει και να εξάγει ταυτόχρονα πολιτικά συμπεράσματα.

Ο Περιφερειάρχης συμφωνεί ότι πρέπει εκεί να γίνει δρόμος τύπου Β’ και καλώ τον οποιοδήποτε θέλει να του δείξω την αλληλογραφία που έχουμε κάνει με όλους τους εμπλεκόμενους.

Στο ποτάμι της Μπούκας στο Λαγανά η Αντιπεριφέρεια καθάρισε την δεξιά όχθη και σε ό,τι αφορά την αριστερή πλευρά να σας πω ότι χρειάστηκε να δοθεί η έγκριση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Μπορούμε να κόψουμε τα καλάμια, όμως δεν έχουμε προσωπικό για να τα μαζέψει ώστε να μη μείνουν εκεί και σαπίσουν. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ζακύνθου για τους καθαρισμούς που απαιτούνται.

Για τις Ευρωεκλογές, θεωρώ πως οι εκπρόσωποι των μεγάλων κομμάτων είναι μουτρωμένοι και απογοητευμένοι, διότι δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει.

Πρέπει να αναθεωρήσουν συμπεριφορές και πολιτικές. Η ΝΔ δεν πήρε μεγάλα ποσοστά στα Ιόνια Νησιά και οι πολίτες έστειλαν μήνυμα πως περιμένουν έργα.

Να δώσω συγχαρητήρια στη φίλη, κ. Κατερίνα Δεμέτη, για το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ στη Ζάκυνθο με τη δική της υποψηφιότητα.

Έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, κ. Τουρκάκη για το θέμα των λυμάτων και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας παρεμβαίνουν εκεί που χρειάζεται και όταν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες…».

 


Current track

Title

Artist