Current track

Title

Artist

Αθανάσιος Κατσίμπελης: Το Δημοτικό σχολείο του Κάμπου έχει την κουλτούρα του Πειραματικού/ Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες μόρφωσης στα παιδιά

08/12/2023


«Είναι δικαίωμα των γονιών να διαμαρτύρονται, όμως θα πω ότι ένα πειραματικό σχολείο είναι σημαντικό για κάθε περιοχή και αναρωτιέμαι γιατί τα παιδιά της Ζακύνθου να μην έχουν αυτό το δικαίωμα, που θα αναβαθμίσει την παιδεία στον τόπο μας;

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ίδρυση πειραματικών σχολείων σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ουσιαστικά για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούν η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την Περιφερειακή Διεύθυνση και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, τους οποίους και συνάντησα, γνωρίζουν πως το συγκεκριμένο διδακτήριο ήταν ήδη πειραματικό και μάλιστα όποιος μπει στην ιστοσελίδα και το μπλόγκ του σχολείου θα διαπιστώσει ότι με περηφάνεια προβάλλουν τις δράσεις τους και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έχει λοιπόν την κουλτούρα του πειραματικού και διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές για να συνεχίσει αυτή τη λειτουργία.

Θέλω να επισημάνω ότι κανένα παιδί που φοιτά σε αυτό το σχολείο δεν πρόκειται να φύγει. Σε ό,τι αφορά την Α’ τάξη είναι βέβαιο πως θα ληφθούν υπόψιν κάποια κοινωνικά κριτήρια, όπως είναι τα αδέρφια, και η ηλεκτρονική κλήρωση θα αφορά μόνο τις θέσεις που θα απομείνουν.

Υπάρχει καλή διάθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να βρούμε με διάλογο μια λύση. Στη Ζάκυνθο έπρεπε να επιδιώκουμε να υπάρχουν πολλά πειραματικά σχολεία γιατί είναι καλό για τη γνώση που αποκτούν τα παιδιά μας.

Να προσθέσω ότι την τελική απόφαση για το εάν θα έχουμε πειραματικό σχολείο, θα την λάβει η Διοικούσα Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, ως εκ τούτου δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τελικό στάδιο.

Σημαντικό επίσης είναι πως πριν κάνω την πρότασή μου, ενημέρωσα τους Συλλόγους Διδασκόντων, όμως κανείς δεν έστειλε εισήγηση προς εμένα για κάποιο σχολείο στο νησί. Η Νομοθεσία δεν προβλέπει σε αυτή τη φάση ενημέρωση των γονέων και ίσως η συζήτηση που κάνουμε ραδιοφωνικά να είναι και καθ’ υπερβολή, αφού μπορούσε όλο αυτό να γίνει με απόλυτα μυστικό τρόπο.

Επιθυμία μας όμως είναι να έχουμε πάντα επαφή με τους γονείς. Οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά μας πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, μέσω του πειραματικού σχολείου, που εκτός των άλλων θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα και του πανεπιστημιακού τμήματος που υπάρχει στη Ζάκυνθο.

Από το 1929 και από το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν θεσπιστεί οι πρακτικές διδασκαλίας στα πειραματικά σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στο πειραματικό, τονίζω πως κανένας δεν θα αποχωρεί από το σχολείο στα δύο χρόνια, εφόσον δεν το επιθυμεί. Εννοείται ότι θα υπάρχει αξιολόγηση, όπως συμβαίνει παντού γύρω μας, και όποιος αιτηθεί να εργαστεί εκεί πρέπει να έχει αυξημένα προσόντα.

Δεν έχουμε αντιπαράθεση με τους γονείς, παρά μόνο μια διαφωνία. Όλοι θέλουμε, και εκείνοι και εμείς, το καλό των παιδιών, και θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής.

Κάνω έκκληση από την εκπομπή σας σε Δήμο και Περιφέρεια να φροντίσουν για να γίνει και το υποχρεωτικό μάθημα της κολύμβησης, το οποίο είναι προς όφελος των παιδιών. Πέρυσι είχαμε καταφέρει να πηγαίνουν στο κολυμβητήριο οι μαθητές τα δύο τελευταία τρίμηνα, όμως φέτος έχει ήδη χαθεί το πρώτο τρίμηνο. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας στο νησί…».


Current track

Title

Artist