Current track

Title

Artist

Αθανάσιος Κατσίμπελης: Πρότεινα την αναστολή της λειτουργίας του νηπιαγωγείου Ρομιρίου

01/11/2023


«Μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής, κ. Ακτύπης, ενημερώσαμε τους πολιτικούς μας προϊσταμένους ότι δεν έχουμε στοιχεία που να πιστοποιούν πως έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία του νησιού μας.

Προσθέτω πως πέρυσι είχαμε στείλει έγγραφο, ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου, με το οποίο ζητούσαμε να λάβει χώρα σχετικός έλεγχος, διότι αυτό το θέμα είναι σημαντικό και αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, παρά το γεγονός πως το ζήτημα αυτό δεν εντάσσεται στην αρμοδιότητά του, έχει ζητήσει από τα Τεχνικά Επιμελητήρια να προβούν σε αυτή την ενέργεια, για την οποία έχει δεσμευθεί σε δημόσιες εμφανίσεις του και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Λέκκας.

Από κει και πέρα, χθες και σήμερα επισκέφθηκα το νηπιαγωγείο του Ρομιρίου. Εκεί παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Σπίνος, εκπρόσωποι της νέας Δημοτικής Αρχής και γονείς.

Υπάρχει από το 2018 έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (πρώην ΟΣΚ και σήμερα ΚΤΥΠ), σύμφωνα με το οποίο η στέγη του νηπιαγωγείου έχει κατασκευαστεί το 1956 και είναι ντέξιον. Επισημαίνουν δε, ότι υπάρχει κίνδυνος και δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στην αίθουσα δάσκαλοι και μαθητές.

Ξεκαθαρίζω πως δεν μπορώ να πάρω απόφαση ως προϊστάμενος για την αναστολή της λειτουργίας του νηπιαγωγείου, γιατί αυτό αποτελεί ευθύνη του Δήμου, των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Σχολικής Επιτροπής.

Πρότεινα όμως, να ανασταλεί η λειτουργία του διδακτηρίου και να στεγαστούν τα παιδιά σε όμορα νηπιαγωγεία έως ότου αντικατασταθεί η στέγη, ώστε να μην μπαίνουν νερά μέσα.

Ο κ. Σπίνος όμως, υποστηρίζει πως πρέπει να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του και τέλος του μήνα να πάει ανάδοχος για να φτιάξει τη στέγη και αυτή να είναι έτοιμη μέσα στον Δεκέμβριο, εκμεταλλευόμενοι και τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσφυγή των γονέων στον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου, είχαν προηγηθεί έγραφα προς τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια. Με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να παίζουμε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε ενδείξεις και γνωμοδοτήσεις πως τα πράγματα είναι σοβαρά και απαιτείται άμεση παρέμβαση.

Γενικότερα όλα τα σχολεία της Ελλάδας στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την στατικότητα.

Οι αίθουσες προκάτ είναι μια έκτακτη λύση ανάγκης, από τη στιγμή που δεν είναι εύκολο να ανεγερθούν νέα σχολικά συγκροτήματα. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή απαιτείται να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να έχουμε ασφαλή σχολικά κτήρια.

Η Πολιτεία έχει διορίσει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι υψηλού επιπέδου. Και στη Ζάκυνθο θα έρθουν το επόμενο διάστημα διαδραστικοί πίνακες για να έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρέπει όμως, να εκσυγχρονιστούν τα σχολικά κτήρια για να μη γίνονται τα μαθήματα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και να μη διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των παιδιών…».


Current track

Title

Artist