Current track

Title

Artist

Αθανάσιος Μπαλέρμπας: Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για τις εκλογές της 21ης Μαίου

26/04/2023


«Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θέματα ιθαγένειας, σας λέω ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 20.000 απόδημοι συμπολίτες μας, που έχουν εγγραφεί ήδη στους εκλογικούς καταλόγους. Η δική τους ψήφος θα δοθεί μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαίου.

Μια άλλη καινοτομία είναι πως μέσω τάμπλετ θα γίνεται ταυτόχρονη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι από τις 9 έως και τις 9.30 το βράδυ θα έχουμε τα συνολικά αποτελέσματα των εκλογών και θα γνωρίζουμε τον νικητή.

Κάθε χρόνο εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους περί τα 15.000 άτομα περίπου, που παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια.

Πλέον οι αιτούντες δεν εξετάζονται μόνο σε προφορικό επίπεδο, όπως γινόταν από τη δεκαετία του 1950, αλλά είναι υποχρεωμένοι να δίνουν και γραπτές εξετάσεις, μέσω Διαδικτύου, σε ύλη που έχουμε καθορίσει και συνοδεύεται από τις απαντήσεις.

Παράλληλα, ένα άλλο κριτήριο για να πάρουν την ιθαγένεια είναι και η οικονομική τους κατάσταση, αφού θα πρέπει να δηλώνουν εισόδημα έστω ενός ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή από 7.500 ευρώ κι άνω, μεικτά.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί αλλοδαποί στη χώρα μας είτε δουλεύουν με «μαύρα», είτε δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Βάζοντας λοιπόν αυτό το οικονομικό κριτήριο, διασφαλίζουμε μια κατάσταση.

Με την ψηφιοποίηση του κράτους και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που σταδιακά ενσωματώνουμε, με το που θα κάνει κάποιος αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας, το σύστημα θα μας βγάζει από μόνο του και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλα όσα χρειαζόμαστε για να βλέπουμε το «προφίλ». Από ασφαλιστική ενημερότητα και φορολογικές δηλώσεις έως και τα πτυχία.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος πλαστότητας εγγράφων ή ζητήματα διαφθοράς από τους εισηγητές που θα έχουν στα χέρια τους, τους φακέλους των αιτούντων. Μιλάμε για ένα αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 θα είναι πιο γρήγορη και η απόκτηση ιθαγένειας για τα αλλοδαπά παιδιά που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γενικότερα, μπορώ να πω ότι οι υπηρεσίες του κράτους εκσυγχρονίζονται και θέλω να αναφέρω, ως ένας άνθρωπος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων εργάζεται συστηματικά και προσφέρει στην κοινωνία. Βέβαια για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει και μια ηγεσία που να τους εμπνέει.

Οι εκλογές της 21ης Μαίου είναι κρίσιμες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βοήθησε τη χώρα και στάθηκε στο πλευρό των πολιτών με όποιον τρόπο μπορούσε. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και το Δημόσιο θέλει να είναι αρωγός της κοινωνίας.

Στόχος των επόμενων ετών είναι να αυξηθούν κι άλλο οι μισθοί στη χώρα, για να φτάσουμε επιτέλους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και πολλές επενδύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει την προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο της χώρας μας σε όλους τους τομείς…».


Current track

Title

Artist